Πολιτικη & Οικονομια

Ξεκινά το φράγμα Τσικνιά στη Λέσβο - Υπεγράφη η σύμβαση του έργου παρουσία του Χρ. Σταϊκούρα

Συνολικά θα εξυπηρετεί ετησίως τις ανάγκες 270.000 ατόμων

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Λέσβος: Ξεκινά το Φράγμα Τσικνιά – Παρουσία Χρ. Σταϊκούρα η υπογραφή της σύμβασης του έργου

Η σύμβαση για την κατασκευή του φράγματος Τσικνιά, του μεγαλύτερου έργου στη Λέσβο και του Βορείου Αιγαίου, προϋπολογισμού 113 εκατομμυρίων ευρώ, υπεγράφη τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας, στην Αγία Παρασκευή, διοικητική περιφέρεια της περιοχής όπου θα γίνει το έργο, παρουσία του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σταϊκούρα.

Χρ. Σταϊκούρας: Μια συλλογική προσπάθεια για την βέλτιστη αξιοποίηση των υδάτινων πόρων

«Επιλογή μας ήταν η σύμβαση να υπογραφεί εδώ στο πεδίο καθώς οφείλουμε να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τη Λέσβο. Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια για την βέλτιστη αξιοποίηση των υδάτινων πόρων που συνιστά ύψιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Ήταν δέσμευση του Πρωθυπουργού, ήρθαμε δύο φορές στη Λέσβο σε λίγους μήνες, δώσαμε στην κυκλοφορία τον οδικό άξονα Καλλονής Σιγρίου κατασκευάσαμε το λιμάνι στο Σίγρι και θα είμαστε εδώ για να βλέπουμε την εξέλιξη του φράγματος Τσικνιά. Όταν υπάρχουν δημοσιονομικοί πόροι θα προχωρήσουμε και σε άλλα σημαντικά έργα» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Στην τελετή υπογραφής της σύμβασης του έργου παρέστη και ο υφυπουργός Υποδομών Νικόλαος Ταχιάου, ο οποίος τόνισε ότι «η σημερινή μέρα είναι μεγάλη για το τόπο καθώς πρόκειται για έργο που αφορά το νερό και την διαχείριση υδάτων, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον».

Ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου που πρωτοστάτησε στην εξεύρεση πόρων για τη δημιουργία του φράγματος, τόνισε ότι «ένα όνειρο τριών γενεών γίνεται πραγματικότητα, ένα έργο στοίχημα και δικό μου προσωπικά, ένα έργο που το οφείλουμε στον τόπο, γίνεται πραγματικότητα ύστερα από δώδεκα χρόνια αγώνα και αγωνίας», ενώ ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και όλους όσοι συνέδραμαν στην πραγματοποίησή του.

Το φράγμα Τσικνιά θα εξυπηρετεί ετησίως τις ανάγκες 270.000 ατόμων

Στην τελετή υπογραφής της σύμβασης του Φράγματος Τσικνιά παρέστησαν ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ ν. Λέσβου Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο φράγμα της περιοχής Πολιχνίτου, στη νότια παράκαμψη και στο θέμα των αποζημιώσεων από τις απαλλοτριώσεις του δρόμου Καλλονής – Σιγρίου, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, οι δήμαρχοι Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, αυτοδιοικητικοί και φορείς του νησιού.

Το έργο, ανάδοχος του οποίου είναι η εταιρεία ΑΚΤΩΡ, θα ξεκινήσει το φθινόπωρο και θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια. Αφορά στην ολοκλήρωση ενός αυτοτελούς και λειτουργικά ανεξάρτητου συστήματος υδροδότησης, με 24.000 κυβικά μέτρα πόσιμο νερό την ημέρα, κατά το πρώτο στάδιο ανάπτυξης των έργων, της πόλης της Μυτιλήνης και των οικισμών Καλλονής και Αγίας Παρασκευής.

Συνολικά θα εξυπηρετεί ετησίως τις ανάγκες 270.000 ατόμων ενώ το 2053 ο αριθμός αυτός θα έχει εκτοξευθεί σε 360.000 άτομα. Στο μέλλον προβλέπεται και η υδροδότηση των περιοχών της Γέρας και του Πολιχνίτου, ενώ προβλέπονται και έργα άρδευσης καθώς και αντιπλημμυρικά έργα. Ο ταμιευτήρας θα είναι χωρητικότητας 12,5 εκατ κυβικά μέτρα, ενώ το μήκος του αγωγού, που θα ξεκινά από τον ταμιευτήρα και θα φτάνει στην πόλη της Μυτιλήνης, θα είναι 41,7 χιλιόμετρα, προς Καλλονή θα είναι 3,7 χιλιόμετρα και προς Αγία Παρασκευή 8,5 χιλιόμετρα. Η χρηματοδότηση του έργου έγινε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.