Πολιτικη & Οικονομια

Φορολογικές Δηλώσεις 2024: Λογιστές και φοροτεχνικοί ζητούν παράταση

Πότε εκπνέει η προθεσμία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φορολογικές Δηλώσεις 2024: Λογιστές και φοροτεχνικοί ζητούν παράταση - Πότε εκπνέει η προθεσμία
Φορολογικές Δηλώσεις 2024: Λογιστές και φοροτεχνικοί ζητούν παράταση - Πότε εκπνέει η προθεσμία © Eurokinissi

Φορολογικές Δηλώσεις 2024: Λογιστές και φοροτεχνικοί ζητούν παράταση - Πότε εκπνέει η προθεσμία

Την Παρασκευή 26 Ιουλίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το 2024, την ώρα που ολοένα και περισσότεροι φορείς της αγοράς αλλά και λογιστές ζητούν την παράτασή της επικαλούμενοι αδυναμία να είναι συνεπείς εξαιτίας προβλημάτων δυσλειτουργίας του συστήματος.

Μέχρι στιγμής πάντως το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δηλώνει πως δεν συντρέχει λόγος για τη χορήγηση παράτασης της προθεσμίας για τις φορολογικές δηλώσεις, η οποία εκπνέει σε τέσσερις ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι δόθηκε παράταση μέχρι το τέλος Αυγούστου με ταυτόχρονη καταβολή δύο δόσεων του φόρου εισοδήματος για τους φορολογούμενους με χρεωστικό εκκαθαριστικό.

Παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων ζητούν φορείς και λογιστές

Σε ό,τι αφορά τη μέχρι στιγμής πορεία των φορολογικών δηλώσεων, εκείνο που προκύπτει είναι ότι σχεδόν επτά στους δέκα (68,57%) δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο και αυτό διότι είτε το εκκαθαριστικό τους είναι μηδενικό (47,65%), είτε πιστωτικό (20,92%), θα λάβουν δηλαδή επιστροφή φόρου.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει ήδη ζητήσει παράταση των φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ παράταση δύο μηνών ζήτησε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών, υποστηρίζοντας ότι τα περισσότερα λάθη στην αρχική πλατφόρμα διορθώθηκαν Μάιο και Ιούνιο.

Και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), κινείται στην ίδια κατεύθυνση, σημειώνοντας ότι πρέπει σε λίγες ημέρες να υποβληθεί ένας μεγάλος όγκος δηλώσεων συν όσες τροποποιητικές χρειαστεί να γίνουν για αυτές που υπεβλήθησαν αυτόματα, μετά τη διαπίστωση ύπαρξης ελλείψεων και ανακριβών στοιχείων.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d2vt38xamvgx)

Τα δεδομένα για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Ας δούμε αναλυτικά τα στοιχεία που προκύπτουν με βάση την ενημέρωση από την ΑΑΔΕ και την τελευταία ενημέρωση στις 20 Ιουλίου.

  • Φυσικά πρόσωπα: Έχουν υποβληθεί σχεδόν 5,5 εκατομμύρια δηλώσεις, πάνω από το 82%, σχεδόν 83% και είναι σε εκκρεμότητα 1,2 εκατομμύρια δηλώσεις, λίγο πάνω από το 17%.

  • Νομικά πρόσωπα: Εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα και γι’ αυτό ζητούν κυρίως παράταση και οι λογιστές. Έχουν υποβληθεί 183 χιλιάδες δηλώσεις, δηλαδή το 60%, που σημαίνει ότι τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις δεν έχουν υποβάλει ακόμη δήλωση, καθώς εκκρεμούν 124.000 δηλώσεις για να πιάσουμε τον περσινό αριθμό.

  • Το Ε3 και οι ελεύθεροι επαγγελματίες: Έχουν υποβληθεί λίγο πάνω από 1 εκατομμύριο δηλώσεις. Δηλαδή 67%, δύο στους τρεις ελεύθερους επαγγελματίες και σε εκκρεμότητα είναι το 33%, περίπου 500.000 δηλώσεις.

Υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων

Να σημειωθεί πάντως ότι η ΑΑΔΕ καλεί με email έναν αριθμό φορολογουμένων να προχωρήσουν στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων, καθώς ενώ κατέθεσαν στην πλατφόρμα τη φορολογική τους δήλωση, περιήλθαν στη διάθεση της Αρχής νέα δεδομένα από εργοδότες ή ασφαλιστικά ταμεία. Το μήνυμα που έχει αποστείλει σε χιλιάδες συνταξιούχους η ΑΑΔΕ αναφέρει ότι ο ΕΦΚΑ απέστειλε νέα στοιχεία για αποδοχές και συνεπώς υποχρεούνται να προχωρήσουν στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων έως τις 26 Ιουλίου 2024 χωρίς πρόστιμο.

Σχεδόν μηδενική η αμφισβήτηση του τεκμηρίου

Τέλος, να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα, μόλις 83 ή ποσοστό 0,05% του συνόλου όσων φορολογούνται με βάση τον τεκμαρτό τρόπο προσδιορισμού των εισοδημάτων των ελευθέρων, έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής αίτηση αμφισβήτησης του φόρου αποδεχόμενοι τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου.

Η ΑΑΔΕ έχει δεχθεί επιπλέον 106 αιτήσεις αμφισβήτησης του φόρου για αντικειμενικούς λόγους, που επίσης προβλέπονται στο νόμο, όπως για παράδειγμα στρατιωτική θητεία, φυλάκιση, νοσηλεία σε νοσοκομείο ή κλινική, αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης κ.λπ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.