Πολιτικη & Οικονομια

Ισχυρό μήνυμα Μητσοτάκη προς Άγκυρα: «Ο Ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος»

«Το γεγονός ότι συνομιλούμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε ή υποχωρούμε»

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μήνυμα Μητσοτάκη προς την Άγκυρα: «Ο Ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος»

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο, η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού ανήμερα της μαύρης επετείου για τα 50 χρόνια από τη τουρκική εισβολή.

Μητσοτάκης: Το γεγονός ότι συνομιλούμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε ή υποχωρούμε

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τα όσα είπε πριν λίγες ώρες στην κατεχόμενη Λευκωσία, έστειλε μήνυμα προς την Άγκυρα, τονίζοντας πως «το γεγονός ότι συνομιλούμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε ή υποχωρούμε. Η Ελλάδα συνομιλεί με όλους».

Όπως επισήμανε, «δεν υπάρχει άλλος τρόπος από αυτόν που συμμερίζεται και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών όπως διαπίστωσα και πριν λίγες μέρες. Ο τρόπος είναι η επανεκκίνηση των συνομιλιών. Άλλωστε μόνο όποιος δεν έχει επιχειρήματα αποφεύγει τον διάλογο. Αναφέρομαι σε μια κατεύθυνση που δε μπορεί να απουσιάζει και η Ευρώπη».

Δίπλα στο «Δεν ξεχνώ» προσθέτουμε άλλες τρεις λέξεις «ενωνόμαστε, επιμένουμε και αγωνιζόμαστε», είπε ακόμη στην παρέμβασή του ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «τον μισό αιώνα που πέρασε η Κύπρος έγινε σύγχρονη δημοκρατία και στάθηκε όρθια στις ολέθριες επιπτώσεις του “Αττίλα”. Έχοντας στο πλευρό της την Αθήνα κράτησε ζωντανό το αίτημα της επανένωσης».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως «δεν είμαστε εδώ μόνο για να θρηνήσουμε αλλά και για να αγωνιστούμε. Το Κυπριακό προσβάλλει τη διεθνή νομιμότητα. Ένα παράδειγμα που βρίσκει αυταρχικούς μιμητές όπως αυτό της Ουκρανίας».

Δήλωσε επίσης την εμπιστοσύνη του στο διεθνές δίκαιο και στις ελληνικές θέσεις που είναι συμβατές με αυτό.

Απαντώντας στην αναφορά Ερντογάν ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πραγματικότητες, ο πρωθυπουργός είπε πως «υπάρχει πάντοτε ελπίδα, όσο τα τετελεσμένα στο έδαφος δε γίνονται τετελεσμένα στην καρδιά του Ελληνισμού, αλλά και της Ευρώπης όσο δεν αναγνωρίζει αυτό το κατασκεύασμα [ενν. το ψευδοκράτος]».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως η σημερινή ημέρα είναι μια μέρα όχι μόνο οδύνης αλλά μια αφετηρία νέας ορμής για τις εθνικές μας διεκδικήσεις. Γυρίζουμε, σημείωσε, σε εκείνες τις στιγμές που πλήρωσαν η Κύπρος και η Ελλάδα και αυτό το νησί στάθηκε όρθιο, διατήρησε ζωντανό το αίτημα για επανένωση της χώρας.

Κάθε απειλή κατά της Κύπρου γίνεται και απειλή κατά της Ευρώπης

Επανέλαβε πως η σαφής θέση της Ελλάδας είναι λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, χωρίς τους αναχρονισμούς για εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.

Υπενθύμισε δηλώσεις αυτή την εβδομάδα για την Κύπρο από την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λέγοντας ότι «κάθε απειλή κατά της Κύπρου γίνεται και απειλή κατά της Ευρώπης».

Ο Ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος και να επουλωθούν οι πληγές, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κλείνοντας την ομιλία.

Πριν από την εκδήλωση, ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό που συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, η διπλωματική του σύμβουλος Άννα Μαρία Μπούρα και η σύμβουλος διεθνούς πολιτικής και ΜΜΕ Αριστοτελία Πελώνη.

Στη Κύπρο βρίσκονται επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νϊκος Ανδρουλάκης και αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων.

© ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/EUROKINISSI

© ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/EUROKINISSI

© ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/EUROKINISSI