Πολιτικη & Οικονομια

Η απάντηση της Αθήνας στις προκλήσεις Ερντογάν και η ομιλία Μητσοτάκη

«Μια ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η απάντηση της Αθήνας στις προκλήσεις Ερντογάν και η ομιλία Μητσοτάκη
© Nick Paleologos/SOOC

Η απάντηση της Αθήνας στις προκλήσεις Ερντογάν και η ομιλία Μητσοτάκη

Στη σημερινή επέτειο των 50 χρόνων από την εισβολή στην Κύπρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στην εκδήλωση μνήμης που διοργανώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης για τη συμπλήρωση 50 ετών από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d2uhj2xie0d5)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να απαντήσει στις προκλήσεις της Άγκυρας

Με τις προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν ο οποίος παρέστη σήμερα σε φιέστα στα Κατεχόμενα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να απαντήσει στις προκλήσεις της Άγκυρας, ξεκαθαρίζοντας τη προσήλωση της Αθήνας στην λύση της επανένωσης της Κύπρου και στην υπεράσπιση του Διεθνούς δικαίου καθώς και των σχετικών αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

O Έλληνας πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία στις 20:30. Συγκεκριμένα θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στις 19:45 και στη συνέχεια στις 20:30 θα μιλήσει, στέλνοντας μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα ξεκαθάρισαν ότι «οι ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό είναι σαφώς διατυπωμένες και πάγιες εδώ και δεκαετίες και υπογράμμισαν: «Εκφράζονται ενιαία από τον Έλληνα πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση», απαντώντας και στους ψευδείς υπαινιγμούς του Τούρκου προέδρου, ο οποίος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, τον οποίο κατηγόρησε για δηλώσεις «εκτός πραγματικότητας».

«Η Ελλάδα, σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην λύση της επανένωσης της Κύπρου, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, και αυτό θα συνεχίσει να πράττει» σημειώθηκε.

Νωρίτερα το πρωί. μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός πραγματοποίησε μια ανάρτηση με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, σημειώνοντας:

«Μισός αιώνας από την εθνική τραγωδία της Κύπρου. Τιμούμε όσους χάθηκαν. Και διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος, ενιαίο, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Χωρίς ξένο στρατό κατοχής. Και όπως το θέλει ο ποιητής: ''Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος''».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d2ue5aydl261)

Ερντογάν: Μια ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο

Από τη μεριά του, ο Τούρκος πρόεδρος, έφτασε νωρίς το πρωί στην κατεχόμενη Λευκωσία, συνοδεία πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής δράσης των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Μιλώντας πριν από την έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης, ο Ερντογάν επέμεινε στη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δυνατόν να πλυθείς δύο φορές με το ίδιο νερό. Η αγνόηση της πραγματικότητας στο νησί δεν οδηγεί πουθενά. Πιστεύουμε ότι μια ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο». Προσέθεσε δε ότι δεν ωφελεί σε κανέναν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που έμειναν στην Ελβετία.

«Αν θέλετε λύση, αναγνωρίστε τα κεκτημένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Ελπίζω ότι θα δούμε την ημέρα που οι ηγέτες των εγγυητριών χωρών του νησιού θα επισκεφθούν μαζί και τα δύο κράτη. Προσωπικά εξέφρασα αυτή την ειλικρινή επιθυμία στον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, τον οποίο συνάντησα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θα συμβάλει αναμφίβολα στη λύση του Κυπριακού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ταγίπ Ερντογάν .

Επίθεση Ερντογάν προς Νίκο Δένδια

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε παράλληλα κατά του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας, Νίκου Δένδια, χαρακτηρίζοντας «παράλογες» τις δηλώσεις του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη του είχε πει «ελπίζω να μην μας παρενοχλήσεις και εσύ από εκεί όπως ο Δένδιας».

Αναφερόμενος στο κεφάλαιο του περιουσιακού, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας, η οποία αναγνωρίζεται διεθνώς ως αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο, είναι ο μόνος τρόπος για την επίλυση του ζητήματος των ακινήτων στο νησί. Όσοι νομίζουν ότι θα πετύχουν τους στόχους τους ασκώντας πίεση στους Τουρκοκύπριους κάνουν μεγάλο λάθος. Ούτε εμείς θα επιτρέψουμε τετελεσμένα γεγονότα ούτε ο τουρκοκυπριακός λαός θα υποκύψει σε απειλές».

Επιπλέον, ανέφερε ότι η Τουρκία συνεχίζει αποφασιστικά τις προσπάθειές της για την αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζαν, Ιλχάμ Αλίγεφ, «για τη σταθερή ηγεσία του σε αυτή τη διαδικασία» και για την πρόσκληση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Σούσα.

Η ανακοίνωση του Ελληνικού ΥΠΕΞ για την επίλυση του Κυπριακού

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση για την επέτειο, σημειώνοντας:

«Συμπληρώνεται φέτος μισός αιώνας από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, που οδήγησε στην κατάληψη και την κατοχή του ενός τρίτου του εδάφους της Μεγαλονήσου από τον τουρκικό στρατό, κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου».

«Η Ελλάδα στέκεται με σεβασμό στην ιερή μνήμη των πεσόντων, συμμερίζεται το δράμα για τους αγνοουμένους και τους εκτοπισμένους και εκφράζει την ευγνωμοσύνη της προς όλους όσοι πολέμησαν γενναία για την υπεράσπιση της Κύπρου. Και δεν αποδέχεται ανοίκειες απειλές, διχαστικά ψηφίσματα και τετελεσμένα επί του πεδίου».

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, το Κυπριακό «παραμένει έως και σήμερα ένα ανεπίλυτο διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

«Η διαιώνιση του σημερινού status quo, με την ύπαρξη κατοχικών στρατευμάτων, όπως επίσης και η δημιουργία δύο κρατών, δεν αποτελούν αποδεκτές λύσεις του Κυπριακού» και πρόσθεσε ότι

«Σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στέκεται αρωγός στην προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού για την εκκίνηση του διαλόγου με σκοπό την επανένωση της Κύπρου, στη βάση της μίας κυριαρχίας, μίας διεθνούς προσωπικότητας και μίας ιθαγένειας».

«Η επίλυση του Κυπριακού ήταν και θα παραμείνει ύψιστη εθνική προτεραιότητα», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό»

Ξεχωριστή σημασία είχε η σημερινή ανάρτηση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την επέτειο.

«Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε σταθερά την Κύπρο στις προσπάθειες για επανένωση του τελευταίου διαιρεμένου κράτους μέλους της ΕΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» τόνισε.

Συγκεκριμένα η επικεφαλής της Κομισιόν είπε:

«Σήμερα, σε αυτή την τραγική 50ή επέτειο, και κάθε μέρα, στεκόμαστε στο πλευρό της Κύπρου.

Υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία.

Οι Κύπριοι αξίζουν να ζουν σε μια επανενωμένη χώρα σε συνθήκες ειρήνης, συνύπαρξης, σταθερότητας και ευημερίας.

Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε σταθερά την Κύπρο στις προσπάθειες για επανένωση του τελευταίου διαιρεμένου κράτους μέλους της ΕΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.