Πολιτικη & Οικονομια

«Τιμούμε όσους χάθηκαν»: Η ανάρτηση Μητσοτάκη για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Το απόγευμα η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Λευκωσία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κύπρος: Η ανάρτηση Μητσοτάκη για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή - Το απόγευμα η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Λευκωσία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Λευκωσία, προχώρησε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την επέτειο 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

«Μισός αιώνας από την εθνική τραγωδία της Κύπρου. Τιμούμε όσους χάθηκαν. Και διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος, ενιαίο, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Χωρίς ξένο στρατό κατοχής. Και όπως το θέλει ο ποιητής: "Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος"», γράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Στην Κύπρο σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει σήμερα (20.7) επίσκεψη υψηλού συμβολισμού στην Κύπρο, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 20:30 θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση μνήμης για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή που διοργανώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Θα είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος θα παραστεί σε αυτές τις εκδηλώσεις μνήμης. Λίγο νωρίτερα, Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης θα έχουν κατ΄ιδίαν συνάντηση. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε μια ιστορική αναδρομή στις ημέρες του Ιουλίου του 1974 που πλήγωσαν τον ελληνισμό και μάτωσαν και διχοτόμησαν την Κύπρο αλλά και να ζητήσει μια δίκαιη λύση βασισμένη πάντα στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ καλώντας τις δυο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Ελλάδας και Κύπρος έχουν ξεκινήσει εκστρατεία διεθνοποίησης του Κυπριακού, τονίζοντας ότι δεν μπορεί το 2024 μια χώρα μέλος της ΕΕ να είναι υπό κατοχή αλλά και διαιρεμένη.

Ο Ερντογάν ετοιμάζει φιέστα στα Κατεχόμενα

Σήμερα (20.7) το πρωί αναμένεται να φτάσει στα Κατεχόμενα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ετοιμάζει μεγάλη φιέστα με πολεμικά πλοία, F-16 και μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση. Οι δρόμοι στα κατεχόμενα έχουν γεμίσει με αφίσες του Τούρκου προέδρου τις οποίες συνοδεύουν επιγραφές όπως: «Η Πατρίδα Τουρκία είναι η μόνιμη εγγύηση της ύπαρξης και της ευημερίας των Τουρκοκυπρίων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, 50 πλοία μαζί με το αεροπλανοφόρο Ανατολού θα βρίσκονται ανοιχτά της Κύπρου. Επίσης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην περιοχή ενώ θα πετάξουν και F-16. Το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ετοίμασε ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο αναφέρεται σε «τρομοκρατικές επιθέσεις της ελληνικής ακροδεξιάς οργάνωσης ΕΟΚΑ Β και τις μεγάλες σφαγές που σημειώθηκαν κατά των Τουρκοκυπρίων, με την πρόφαση ότι εισέβαλαν στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974 για να σώσουν τους Τουρκοκυπρίους». 

Διαβάστε επίσης → Κύπρος 1974: Το ανοιχτό τραύμα της τουρκικής εισβολής μετρά 50 χρόνια