- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Κυριάκος Μητσοτάκης
«Πρώτη φορά θα ψηφιστεί από τόσους πολλούς ένα κόμμα με την ελπίδα να κάνει "κωλοτούμπα"»
Ανήκει στη μεταρρυθμιστική πτέρυγα της ΝΔ και κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επέμεινε απαρέγκλιτα στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε αντιδημοφιλείς αποφάσεις. Επέμεινε στην αξιολόγηση, η οποία «προφανώς και ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα ακόμα συζητάμε όχι για το πώς θα αξιολογούμε τους δ.υ. αλλά για το εάν πρέπει να αξιολογούνται». Είναι χαρακτηριστικό ότι για παράνομες τοποθετήσεις στο δημόσιο, μαϊμού πτυχία και πειθαρχικά παραπτώματα, απομακρύνθηκαν μόλις 77 δημόσιοι υπάλληλοι το 2011, 133 το 2012 και μόνο το 2014 επί υπουργίας του 695. Την ίδια ώρα είναι γνωστές οι θέσεις του για μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200, κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, του επιδόματος για συμμετοχή των βουλευτών σε επιτροπές, των βουλευτικών αυτοκινήτων αλλά και της βουλευτικής ασυλίας.
Γιατί ένας πολίτης να ψηφίσει ΝΔ και να μη δώσει μία ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ, το γνωστό πια «Πρώτη φορά Αριστερά»;
Η Νέα Δημοκρατία έβγαλε τον τόπο από το χείλος του γκρεμού, όπου βρέθηκε πριν από δυόμισι χρόνια και θα τον έβγαζε οριστικά από την εποχή του μνημονίου, αν ο ΣΥΡΙΖΑ –σε συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Χρυσή Αυγή– δεν έσερνε εκβιαστικά τη χώρα σε εκλογές. Οι πολίτες που θα ψηφίσουν την Κυριακή ΝΔ θέλουν η χώρα να κλείσει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, να «ασφαλιστεί» με την προληπτική γραμμή στήριξης και να ξεκινήσει τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει ένα πολύχρωμο καρουζέλ απόψεων, αλλά σίγουρα όχι μια σοβαρή προοπτική διακυβέρνησης για τον τόπο. Και μια διευκρίνιση για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας: Μπορεί να διαφωνώ με τις πολιτικές του Ανδρέα Παπανδρέου και να τις θεωρώ πηγή των δεινών που ζούμε την τελευταία πενταετία, αλλά «πρώτη φορά Αριστερά» η χώρα μας πήγε το 1981. Και είδαμε τα αποτελέσματα.
Μετανιώνετε που επιμείνατε να προχωρήσετε τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις ή πιστεύετε ότι αυτό θα σας στοιχίσει στην κάλπη;
Μετανιώνω που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν προχώρησα πιο γρήγορα. Αν οι μεταρρυθμίσεις είναι επώδυνες για τους λίγους, για τους «βολεμένους», και ωφελούν το κοινωνικό σύνολο, τότε είναι υποχρέωση κάθε κυβέρνησης να τις υλοποιεί χωρίς δεύτερη σκέψη. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Αλλάξαμε για πρώτη φορά τις δομές σε όλα τα υπουργεία. Πολλά λειτουργούσαν με τα ίδια οργανογράμματα από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80! Οι θέσεις προϊσταμένων μειώθηκαν από 7.700 σε 4.500.
Τι θα συμβεί στη χώρα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι υλοποιήσει το πρόγραμμά του, ιδίως στον δημόσιο τομέα;
Ένα από τα παράδοξα της προεκλογικής περιόδου είναι ότι οι περισσότεροι –είτε ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε όχι– πιστεύουν ότι δεν θα υλοποιήσει το πρόγραμμά του! Πρώτη φορά θα ψηφιστεί από τόσους πολλούς ένα κόμμα με την ελπίδα να κάνει «κωλοτούμπα». Στη δημόσια διοίκηση, ειδικά, δεν μπορεί να την κάνει. Γιατί επί μήνες τώρα, συστηματικά, κλείνει το μάτι σε όσους συμβασιούχους μονιμοποιήθηκαν παράνομα στο Δημόσιο. Χαϊδεύει τα αυτιά στη μειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων που δεν θέλουν την αξιολόγηση, γιατί φοβούνται μήπως ξεβολευτούν. Αντιδρά ακόμα και στα αυτονόητα – μέχρι και το κλείσιμο του οργανισμού Κωπαΐδας πολέμησε στη Βουλή! Το Δημόσιο του κ. Φωτόπουλου και του κ. Μπαλασόπουλου θα βασιλεύει επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με όποιες τραγικές συνέπειες θα έχει αυτό για το κράτος και την κοινωνία.
Μία από τις μεταρρυθμίσεις που προχωρήσατε στο υπουργείο ήταν η αξιολόγηση, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται ότι θα καταργήσει. Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τι ισχύει στο θέμα αυτό;
Υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά: Στην υπόλοιπη Ευρώπη προφανώς και ισχύει η αξιολόγηση στο Δημόσιο. Προφανώς, επίσης, γίνονται διαρκώς συζητήσεις για τη βελτίωσή της. Στην Ελλάδα ακόμα συζητάμε όχι το πώς θα αξιολογούμε τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά αν πρέπει να τους αξιολογούμε! Αισθάνομαι μερικές φορές ότι κάποιοι –ευτυχώς λίγοι– δεν θέλουν ούτε να αξιολογούν, ούτε να αξιολογούνται. Για δεκαετίες τώρα λειτουργούσε –στα χαρτιά τουλάχιστον– ένα σύστημα αξιολόγησης και η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων βαθμολογείτο με 9 και 10. Όλοι εμφανίζονταν άριστοι, με αποτέλεσμα οι αληθινά άριστοι – άνθρωποι με προσόντα, φιλότιμο και εργατικότητα – να ασφυκτιούν μέσα στο σύστημα αυτό. Κακά τα ψέματα: Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει ένα υπαρκτό ρεύμα, έστω και μειοψηφικό, που προτιμά την ισοπέδωση. Που δεν θέλει να ξεχωρίζει κανείς. Αν κυβερνήσει, το ρεύμα αυτό θα καλύψει τα πάντα στη δημόσια διοίκηση.
Πολλοί είπαν ότι στο έργο σας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η συγκυβέρνηση σας άφηνε ακάλυπτο (π.χ. αξιολόγηση ή μισθολόγιο) προσπαθώντας να στρογγυλέψει δύσκολες μεταρρυθμίσεις που της στοίχιζαν δημοσκοπικά – το ΠΑΣΟΚ είχε βγάλει και ανακοινώσεις εναντίον σας.
Δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι δεν είχα την κάλυψη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, πιστέψτε με θα είχα παραιτηθεί την ίδια στιγμή. Και όπως θα έχετε δει, δεν κάναμε πίσω σε καμία μεταρρύθμιση. Από εκεί και πέρα, μια κυβέρνηση συνασπισμού απαιτεί πράγματι υποχωρήσεις και συναινέσεις. Η κουλτούρα της συνεργασίας σε κυβερνητικό επίπεδο δεν υπήρχε στην Ελλάδα και χαίρομαι που κάναμε σημαντικά βήματα σε αυτό τα τελευταία 2,5 χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η συνεργασία που είχαμε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με την υφυπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία ήταν εξαιρετική.
Δεν θα ήταν πολύ καλύτερη η κατάσταση στη χώρα εάν, όταν μπήκαμε στο μνημόνιο, προχωρούσαμε σε μεταρρυθμίσεις αντί να συζητούμε για εναλλακτικούς δρόμους στα «Ζάππεια»;
Η χώρα θα ήταν σίγουρα πολύ καλύτερα αν είχαν γίνει εγκαίρως τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Επειδή έχει γίνει μεγάλος ντόρος για τα περίφημα «Ζάππεια», όπως τα αποκαλείτε, να θυμίσω μερικές από τις προτάσεις που περιείχαν: Πάγωμα των προσλήψεων για τρία χρόνια. Πλαφόν στη συνταγογράφηση των φαρμακείων. Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Έχετε ξαναδεί αντιπολίτευση να κάνει τόσο γενναίες μεταρρυθμιστικές προτάσεις; Και ταυτόχρονα, η ΝΔ ψήφιζε αρκετές από τις νομοθετικές ρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ, όταν πιστεύαμε ότι ήταν προς όφελος του τόπου. Συγκρίνετε αυτή τη στάση με τις παλαβομάρες και το «όχι σε όλα» που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Γράφετε στο προεκλογικό σας φυλλάδιο «στις 25/1 κλείνουμε τον κύκλο του λαϊκισμού που άρχισε το ’81 και ονειρεύεται να ξαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ». Θεωρείτε ότι δικά σας στελέχη που έγιναν και υπουργοί ή υφυπουργοί, όπως π.χ. ο κ. Γιακουμάτος, απέχουν από αυτή την λογική
; Δεν θα σχολιάσω δημόσια συναδέλφους μου υπουργούς, δεν το έχω κάνει ποτέ. Επί της ουσίας: Από το 1981 που θα φεύγαμε από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ μέχρι το 2009 που θα δίναμε αυξήσεις σε μισθωτούς και συνταξιούχους και το 2015 που θα χορέψουμε τις αγορές πεντοζάλη, σε κάθε προεκλογική περίοδο υπήρχε στη χώρα μας ένας ισχυρός πόλος λαϊκισμού. Αν αυτή τη φορά ο πόλος αυτός δεν κερδίσει τις εκλογές, τότε σε κάθε επόμενη εκλογική αναμέτρηση κάθε κόμμα εξουσίας θα το σκέφτεται καλά προτού ξεκινήσει το γνωστό κρεσέντο λαϊκισμού. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ξαναδούμε το ίδιο έργο πολλές φορές, με τις ίδιες δραματικές συνέπειες για τον τόπο μας.
Στελέχη της τρόικας που ακούν τις εγχώριες δηλώσεις του κ. Τσίπρα ότι θα χτυπάει τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές ή ότι «το πήδημα θα έρθει σε λίγες μέρες, με την ώθηση του ελληνικού λαού» πώς σας τις σχολιάζουν;
Η τρόικα, εφόσον ο λαός δώσει εντολή διακυβέρνησης στη ΝΔ, θα έρθει τον Φεβρουάριο, θα ολοκληρώσουμε την τελευταία διαπραγμάτευση και ο κύκλος της παρουσίας της στην Ελλάδα, μετά από πέντε σχεδόν χρόνια, θα κλείσει. Σε αντίθετη περίπτωση, θα χορεύει χέρι-χέρι με τον κ. Τσίπρα για πολλούς μήνες ακόμα. Και θα σέρνει εκείνη το χορό…
*Ο Κ.Μ. είναι υποψήφιος στη Β΄ Αθήνας με τη ΝΔ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς έχει κηρυχθεί μνημείο
«Αυτή είναι η επιτυχία της φορολογικής μας πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά
Όποιο και αν είναι το στιλ σας, το να προσθέσετε την ενσυναίσθηση στις τεχνικές σας, θα σας φέρει μόνο αύξηση πωλήσεων
«Εμείς ψυχραιμία»: Πώς σχολιάζει τις εξελίξεις για το κόμμα που γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής
Τι απάντησε στις κατηγορίες περί «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ»
Με αφορμή την έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ από την αξιωματική αντιπολίτευση
Από την μικρασιατική καταστροφή και μετά, η Ελλάδα ασκεί την εξωτερική της πολιτική με μάλλον φοβικό τρόπο
Τι περιλαμβάνουν οι επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ
Πώς σχολιάζει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια Αξιωματική Αντιπολίτευση
Τι παραμένει αμετάβλητο
«Με το ζόρι παντρειά δε γίνεται» δηλώνει ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος
Η πρώτη αντίδραση μετά την παραίτηση Τζάκρη - Πούλου
Το ΠΑΣΟΚ γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών
«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»
«Είναι μία οδυνηρή απόφαση για εμένα», είπε η βουλεύτρια
Το Σάββατο ανακοινώνεται η ιδρυτική διακήρυξη
Τα βασικά σημεία των δηλώσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.