Πολιτικη & Οικονομια

Φρέντυ Μπελέρης: Ξέρω ότι ψηφίστηκα για συμβολικούς λόγους, θέλω να αποδείξω ότι μπορώ και να προσφέρω

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στην ATHENS VOICE

Τόνια Ζαραβέλα
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Φρέντυ Μπελέρης: Συνέντευξη του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην ATHENS VOICE μετά την ορκωμοσία του στο Στρασβούργο

«Νιώθω ότι αποκαθίσταται η αδικία και παράλληλα μού δίνεται η δυνατότητα να συνεχίσω τον αγώνα μου», με αυτές τις λέξεις περιγράφει ο Φρέντυ Μπελέρης στην ATHENS VOICE τις συγκινησιακές φορτισμένες στιγμές που έζησε τις τελευταίες πέντε ημέρες στο Στρασβούργο, συμμετέχοντας στην πρώτη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως ευρωβουλευτής. 

Λίγες ώρες πριν επιστρέψει στις αλβανικές φυλακές, ο Φρέντυ Μπελέρης μάς μιλά για τον συμβολισμό της εκλογής του και τη θέλησή του να εργαστεί σκληρά προκειμένου να είναι χρήσιμος για την παράταξη και την Πατρίδα του. «Η υποψηφιότητά μου δεν ήταν απλώς σωστή κίνηση, ήταν η μόνη κίνηση που μπορούσε να γίνει ως αντίδραση στο πραξικόπημα που έγινε σε βάρος μου στη Χιμάρα. Αν δεν ήμουν σήμερα Ευρωβουλευτής το μήνυμα που θα στέλναμε στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα είναι ότι είναι εντελώς απροστάτευτη. (...) Προτεραιότητά μου θα είναι φυσικά τα καθήκοντά μου ως Ευρωβουλευτής, αλλά πάντα θα έχω στο μυαλό και την καρδιά μου το μέρος που μεγάλωσα και ζούσα μέχρι πρόσφατα. Να είστε σίγουρη ότι θα βρω την άκρη και τις ισορροπίες και θα κάνω τα πάντα να είμαι χρήσιμος στην παράταξή μου και κυρίως στην Πατρίδα μας. (...) Ξέρω ότι ψηφίστηκα για συμβολικούς λόγους και λόγω συμπάθειας για την αδικία σε βάρος μου. Θέλω να αποδείξω ότι μπορώ και να προσφέρω και θα εργαστώ σκληρά». 

Όσο για το αν θα στηρίξει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε. που φαίνεται να «πάγωσε» (και) με τη σύλληψή του, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθαρίζει: «Οι Έλληνες της Αλβανίας είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι η ίδια η Αλβανία θα πρέπει αρχίσει να συμπεριφέρεται σαν ευρωπαϊκή χώρα. Ότι θα κάνει βήματα σε όλους τους τομείς και ειδικά σε ό,τι αφορά σε ζητήματα διαφάνειας, κράτους δικαίου και ατομικών ελευθεριών. Όπως έδειξε η σκευωρία σε βάρος μου υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα μέχρι να θεωρήσουμε ότι η Αλβανία έχει μπει σε ευρωπαϊκή ρότα. Ως Ευρωβουλευτής θα στηρίξω κάθε βήμα σε θετική κατεύθυνση, αλλά θα αναδείξω και κάθε πρακτική που αντιτίθεται στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Ελπίζω η αλβανική κυβέρνηση να επιλέξει το σωστό δρόμο». 

Ολόκληρη η συνέντευξη του Φρέντυ Μπελέρη στην ATHENS VOICE

Μπορεί να μην ορκιστήκατε τελικά δήμαρχος Χειμάρρας, όμως, σήμερα βρίσκεστε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ως νέος ευρωβουλευτής της Ελλάδας. Ήταν τελικά σωστή πολιτικά κίνηση η υποψηφιότητα σας; Οι ξένοι συνάδελφοι σας ευρωβουλευτές ξέρουν την περίπτωση, τι μηνύματα παίρνετε; Είναι πολύ φορτισμένες συναισθηματικά για εσάς αυτές οι τελευταίες ημέρες;

Δεν σας κρύβω ότι είναι όντως πολύ φορτισμένες. Εδώ και 15 μήνες βιώνω μια περιπέτεια που εύχομαι να μην τη ζήσει κανείς. Φυλακίστηκα άδικα, μου αφαιρέθηκε το αξίωμα που μου έδωσαν οι συμπολίτες μου, στερήθηκα την ελευθερία μου, η οικογένειά μου ανέβηκε έναν Γολγοθά. Και σήμερα, χάρη στην αποφασιστικότητα του Πρωθυπουργού και τη συμπαράσταση όσων με στήριξαν στις εκλογές νιώθω ότι αποκαθίσταται μια αδικία και παράλληλα μου δίνεται η δυνατότητα να συνεχίσω τον αγώνα μου. Η υποψηφιότητά μου δεν ήταν απλώς σωστή κίνηση, ήταν η μόνη κίνηση που μπορούσε να γίνει ως αντίδραση στο πραξικόπημα που έγινε σε βάρος μου στη Χιμάρα. Αν δεν ήμουν σήμερα Ευρωβουλευτής το μήνυμα που θα στέλναμε στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα είναι ότι είναι εντελώς απροστάτευτη. Σήμερα όλοι ξέρουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων όπου και αν αυτοί κατοικούν. Οι ξένοι συνάδελφοί μου γνωρίζουν το θέμα, καθώς η ελληνική Κυβέρνηση το είχε ήδη διεθνοποιήσει. Γι' αυτό και είχαν εκδοθεί ψηφίσματα υπέρ μου από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και ομόφωνα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Και οφείλω να πω ότι μου είχαν συμπαρασταθεί ευρωβουλευτές και από άλλα ελληνικά κόμματα τους οποίους έχω ευχαριστήσει δημοσίως. Το ίδιο θετικό είναι και το ενδιαφέρον των ξένων μέσων. Όποιος γνωρίζει τι έχει συμβεί δεν μπορεί παρά να σταθεί στη μεριά του Δικαίου, της Δημοκρατίας και των ατομικών ελευθεριών.

Μέχρι τον Οκτώβριο – ίσως και λίγο νωρίτερα – θα κρατείστε σε φυλακές της Αλβανίας. Ποια σχέδια κάνετε για τη ζωή σας μετά την αποφυλάκισή σας; Θα μπορέσετε να ισορροπήσετε την πολιτική σας δράση στη Χειμάρρα, τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο;

Στη ζωή μου έχω περάσει πολλές δυσκολίες. Από τα παιδικά μου χρόνια στην κομμουνιστική Αλβανία - όταν απαγορευόταν να πω ότι είμαι Έλληνας, μέχρι τα πρώτα χρόνια στην Ελλάδα που προσπαθούσα να φτιάξω τη ζωή μου, αλλά και την τελευταία περιπέτεια με τη σκευωρία σε βάρος μου. Μετά από 15 μήνες στη φυλακή ανυπομονώ όχι μόνο να βρεθώ ξανά κοντά στους δικούς μου ανθρώπους, αλλά και για πολιτική δράση, καθώς αυτό κάνω σε όλη μου τη ζωή. Προτεραιότητά μου θα είναι φυσικά τα καθήκοντά μου ως Ευρωβουλευτής, αλλά πάντα θα έχω στο μυαλό και την καρδιά μου το μέρος που μεγάλωσα και ζούσα μέχρι πρόσφατα. Να είστε σίγουρη ότι θα βρω την άκρη και τις ισορροπίες και θα κάνω τα πάντα να είμαι χρήσιμος στην παράταξή μου και κυρίως στην Πατρίδα μας.

O ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Φρέντυ Μπελέρης, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ

Η υπόθεση Μπελέρη φάνηκε να «μπλοκάρει» την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε.. Το τέλος της περιπέτειάς σας θα σημάνει μία νέα εποχή για το ζήτημα; Είστε εσείς προσωπικά αλλά και ολόκληρη η κοινότητα σύμφωνος και αρωγός αυτής της προσπάθειας;

Οι Έλληνες της Αλβανίας είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι η ίδια η Αλβανία θα πρέπει αρχίσει να συμπεριφέρεται σαν ευρωπαϊκή χώρα. Ότι θα κάνει βήματα σε όλους τους τομείς και ειδικά σε ό,τι αφορά σε ζητήματα διαφάνειας, κράτους δικαίου και ατομικών ελευθεριών. Όπως έδειξε η σκευωρία σε βάρος μου υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα μέχρι να θεωρήσουμε ότι η Αλβανία έχει μπει σε ευρωπαϊκή ρότα. Ως Ευρωβουλευτής θα στηρίξω κάθε βήμα σε θετική κατεύθυνση, αλλά θα αναδείξω και κάθε πρακτική που αντιτίθεται στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Ελπίζω η αλβανική κυβέρνηση να επιλέξει το σωστό δρόμο.

Στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ήρθατε στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στους υποψηφίους της ΝΔ και πετύχατε την άνετη εκλογή σας. Τι να περιμένουν τώρα από εσάς οι Έλληνες, πολλοί εκ των οποίων δεν σας γνώριζαν μέχρι τη σύλληψή σας τον Μάιο του 2023; Και με ποια ατζέντα προσέρχεστε στο Ευρωκοινοβούλιο;

Το πρώτο μου μέλημα σήμερα είναι να είμαι καλός και χρήσιμος Ευρωβουλευτής. Να μάθω, να ενημερωθώ, να εργαστώ, να φτιάξω καλή ομάδα γύρω μου. Ξέρω ότι ψηφίστηκα για συμβολικούς λόγους και λόγω συμπάθειας για την αδικία σε βάρος μου. Θέλω να αποδείξω ότι μπορώ και να προσφέρω και θα εργαστώ σκληρά γι’ αυτό. Σίγουρα τα ζητήματα κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα είναι ψηλά στις προτεραιότητές μου. Μετέχω εξάλλου στην αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου οπότε και θεσμικά θα είναι στο αντικείμενό μου. Δεν θα επικεντρωθώ όμως μόνο σε αυτό. Θα εργαστώ σκληρά και μεθοδικά για να είμαι χρήσιμος σε κάθε τομέα και να τιμήσω έτσι την εμπιστοσύνη όσων με στήριξαν.

Θα επιδιώκατε μετά την απελευθέρωσή σας μία συνάντηση με τον Έντι Ράμα, αυτή τη φορά θεσμικά, ως νέος ευρωβουλευτής;

Ο Έντι Ράμα έχει πει πολλά για μένα και εγώ πολλά γι' αυτόν, δεν νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο για κάποια μεταξύ μας συζήτηση.

Πολλοί – και στην Ελλάδα – σας έχουν κατηγορήσει για συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα τα μακρινά χρόνια του '90. Θα θέλατε να διευκρινίσετε το ζήτημα αυτό;

Ουδέποτε είχα την παραμικρή σχέση με αυτά. Και ειλικρινά εκπλήσσομαι που γίνονται ακόμα αναφορές σε ζητήματα που έχουν κριθεί οριστικά και αμετάκλητα από τη Δικαιοσύνη και στην Ελλάδα και στην Αλβανία. Το να υιοθετούν κάποιοι στην Ελλάδα θεωρίες Αλβανών εθνικιστών δεν νομίζω ότι προσφέρει κάτι. Πολλώ δε μάλλον όταν γίνονται για να ισορροπήσουν τις εντυπώσεις από τις πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις σε βάρος μου.

Διαβάστε επίσης → «Ευρώπη ίσον ελευθερία»: Φρέντυ Μπελέρης και Μαργαρίτης Σχοινάς συναντήθηκαν στο Στρασβούργο