Πολιτικη & Οικονομια

Γιώργος Κυρίτσης

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κατεξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα»

Τάκης Σκριβάνος
ΤΕΥΧΟΣ 510
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την αυτοδυναμία, αν όμως δεν επιτευχθεί θα ζητήσει ψήφος εμπιστοσύνης ή ανοχής προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση, τονίζει ο Γιώργος Κυρίτσης. Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η αύξηση της φορολογίας σε υψηλότερα εισοδήματα δεν είναι τιμωρία αλλά αλληλεγγύη σε αυτούς που δεν έχουν, επιτίθεται στο Ποτάμι λέγοντας ότι «έχει μαζέψει απίθανους τύπους» και προσθέτει ότι για το δημόσιο χρέος απαιτείται μια γενναία μείωσή του και όχι μια λύση σαν την επιμήκυνση της αποπληρωμής του.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτύχει αυτοδυναμία θα ξαναπάμε σε εκλογές;

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει αυτοδυναμία. Η αυτοδυναμία είναι πολύ πιο πιθανή παρά απίθανη. Σε περίπτωση πάντως που δεν προκύψει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής για την εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, που είναι και το μόνο πρόγραμμα που έχει κατατεθεί. Κανέναν άλλο κόμμα δεν έχει δημοσιοποιήσει το πλήρες πρόγραμμά του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον Αντώνη Σαμαρά, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιώργο Παπανδρέου, επειδή συμμετείχαν στις κυβερνήσεις που υπέγραψαν μνημόνια. Η συνεργασία με το Ποτάμι γιατί απορρίπτεται;

Ο Θεοδωράκης έχει πει ότι εάν δώσεις αυξήσεις σε φτωχούς θα αγοράσουν τρόφιμα και θα αυξηθούν οι εισαγωγές. Αυτά είναι θέσεις Μπόκο Χαράμ, δεν είναι θέσεις ευρωπαϊκού κόμματος. Δεν ξέρω αν το Ποτάμι προφταίνει να σοβαρευτεί σε πέντε μέρες, ιδίως με αυτούς τους απίθανους τύπους που έχει μαζέψει. Το κόμμα του «αντι-παλιού» στελεχώνεται από ανθρώπους που, εγώ που είμαι 49, τους θυμάμαι στην πολιτική από το ’90, με πρώτο πρώτο τον ίδιο τον Σταύρο.

Σε μια διαπραγμάτευση συνήθως η μία πλευρά «ζητάει δέκα για να πάρει πέντε» και, επίσης, υποχωρεί κι εκείνη σε κάποια πράγματα. Η λύση της επιμήκυνσης αποπληρωμής των δανείων μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική μορφή «κουρέματος» του χρέους που θα είναι αποδεκτή από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει μια συμφωνία win win. Οι προτάσεις στις οποίες αναφέρεστε, όπως διατυπώνονται σήμερα, είναι ανεπαρκείς. Να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα βγήκε από το διεθνή δανεισμό με χρέος στο 119% του ΑΕΠ και σήμερα βρίσκεται στο 177%. Καταλαβαίνετε ότι απαιτείται γενναία μείωση, αλλιώς κοροϊδευόμαστε, είναι ακριβώς σαν το σκυλάκι που το κρατάς με αυξομειούμενο λουράκι.

Όσον αφορά την ΕΡΤ, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί για την αποκατάσταση των εργαζομένων. Με τους εργαζόμενους στη ΝΕΡΙΤ τι θα γίνει;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι θα δημιουργήσει μια αξιόπιστη ευρωπαϊκή δημόσια ραδιοτηλεόραση με «ground zero» την ΕΡΤ, όπως ήταν τη στιγμή που ο κ. Κεδίκογλου την κατήργησε με τηλεοπτικό διάγγελμα. Η στάση που τήρησε έκτοτε ο κόσμος που δούλευε στην ΕΡΤ αποτιμάται. Σε ό,τι αφορά τη σύγκριση ΕΡΤ και ΝΕΡΙΤ, πρέπει να θυμόμαστε ότι η ΝΕΡΙΤ είναι μια ΕΡΤ πιο δεξιά, πιο ακριβή για τον πολίτη, με τον ίδιο περίπου αριθμό υπαλλήλων, αλλά με πολύ μικρότερη παραγωγή προγράμματος.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δηλώσει ότι ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε να προέρχεται από την κεντροδεξιά. Για ποιο λόγο η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα να προτείνει πρόεδρο της Δημοκρατίας από την κεντροδεξιά;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δηλώσει ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει όμως τη διάθεση να αναζητήσει συναίνεση.

Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι;

Διάβασα ένα άρθρο στην ATHENS VOICE ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να τιμωρήσει όσους βγάζουν 80.000 το χρόνο, τίμια με τη δουλειά τους. Η αντιμετώπιση της φορολογίας σαν να πρόκειται για τιμωρία, εγγράφεται σε μια αντίληψη όχι ευρωπαϊκή αλλά οθωμανικής αυτοκρατορίας ή, έστω, του σημερινού φονταμενταλιστικού Tea Party στις ΗΠΑ. Κάποιος που έχει ατομικό εισόδημα 7.000 το μήνα φορολογείται σήμερα με 42%, όσο φορολογείται και κάποιος που βγάζει τα δεκαπλάσια ή τα μισά. Εμείς μιλάμε για προοδευτική φορολογία. Δηλαδή, μπορεί να αυξηθεί ο συντελεστής γι’ αυτούς που βγάζουν 7 χιλιάρικα το μήνα, αλλά θα μειωθεί γι’ αυτούς που βγάζουν 2 χιλιάδες, για παράδειγμα. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι πρέπει να πληρώσουν κάτι παραπάνω αυτοί που δεν κινδυνεύουν να περιπέσουν σε έσχατη ένδεια, που μπορούν ακόμα και με μικρή αύξηση της επιβάρυνσής τους να διατηρήσουν το επίπεδο διαβίωσής τους. Δεν είναι τιμωρία λοιπόν, είναι αλληλεγγύη σε αυτούς που δεν έχουν.


*Ο Γ.Κ. είναι υποψήφιος στη Β' Αθηνών με το ΣΥΡΙΖΑ