Πολιτικη & Οικονομια

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ελπίζω να επανεκλεγεί η φον ντερ Λάιεν - Είναι πολύ σημαντική η σταθερότητα»

Όσα δήλωσε για Κύπρο, Βρετανία και μεταναστευτικό

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ελπίζω να επανεκλεγεί η φον ντερ Λάιεν - Είναι πολύ σημαντική η σταθερότητα»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα επανεκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν στη σημερινή ψηφοφορία προσερχόμενος στην 4η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που διεξάγεται στο Λονδίνο.

«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σταθερότητα, συνέχεια και εμπειρία» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ελπίζω ότι θα επιλυθεί το Κυπριακό και ότι οι συζητήσεις θα συνεχίσουν

Παράλληλα με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Κύπρος είναι η τελευταία διαιρεμένη περιοχή και ελπίζω ότι θα επιλυθεί το Κυπριακό και ότι οι συζητήσεις των δύο κοινοτήτων θα συνεχίσουν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πάντα στο πνεύμα των αποφάσεων του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ».

Επανερχόμενος στην εκλογή φον ντερ Λάιεν, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η ατζέντα που έχει θέσει για την ανταγωνιστικότητα, την κοινή άμυνα, τη μετανάστευση αποτελούν ζητήματα που θα συζητηθούν σήμερα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, για τον οποίο εξέφρασε την ευχή «ό,τι καλύτερο στα νέα του καθήκοντα» προσθέτοντας ότι «εκτιμώ ότι θα εργαστεί για την εποικοδομητική συνεργασία ΕΕ-Βρετανίας».

«Να συνεργαστούμε με τις χώρες προέλευσης ώστε να μειώσουμε την παράνομη μετανάστευση»

Ερωτηθείς, τέλος, για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός σημείωσε «γνωρίζω ότι η ΕΕ έχει επικεντρωθεί στο ζήτημα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων και νομίζω ότι είναι ορθή προτεραιότητα».

Υπενθύμισε, επίσης, ότι «έχουμε υιοθετήσει το σύμφωνο μετανάστευσης που είναι σημαντικό» τονίζοντας ότι «πρέπει ταυτόχρονα να συνεργαστούμε με τις χώρες προέλευσης ώστε να μειώσουμε την παράνομη μετανάστευση.

Η Ελλάδα έχει συνεργαστεί εποικοδομητικά με την Τουρκία ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα αποφασίζουν οι διακινητές ποιοι θα φτάνουν στην ΕΕ αλλά τα κυρίαρχα κράτη.