Πολιτικη & Οικονομια

Μαρία Συρεγγέλα: «Καμία δεν πρέπει να το βουλώνει, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έπρεπε να έχει χώρο για θρασύδειλους τραμπούκους»

Η γραμματέας της ΝΔ μίλησε στην ATHENS VOICE για τη σεξιστική επίθεση που δέχθηκε από τον Παύλο Πολάκη

Τόνια Ζαραβέλα
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Η Μαρία Συρεγγέλα ομολογεί ότι για μια στιγμή πάγωσε από έκπληξη για τη σεξιστική επίθεση σε πανελλαδική μετάδοση και τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έπρεπε να έχει χώρο για θρασύδειλους τραμπούκους

Αν τόσο εύκολα, στον τηλεοπτικό αέρα, μία πολιτικός δέχεται σεξιστικά σχόλια, μας κάνει να αναρωτιόμαστε: είναι τόσο βαθιά ριζωμένος ο σεξισμός στην ελληνική κοινωνία που δεν υπολογίζει κάμερες, θέσεις και πολιτικές προεκτάσεις; Η Μαρία Συρεγγέλα, βουλεύτρια και γραμματέας της ΝΔ, «πάγωσε από έκπληξη» - όπως λέει στην ATHENS VOICE - όταν άκουσε τον συνάδελφό της βουλευτή, Παύλο Πολάκη, να την καλεί να το «βουλώσει», προτρέποντάς την οργισμένα «πήγαινε να κάνεις καμία δουλειά». Όλα αυτά on air, κατά τη διάρκεια πολιτικής συζήτησης.

Μπορεί η Μαρία Συρεγγέλα να άκουσε μεν τη συγγνώμη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, όμως, η απόφασή του να μην θέσει ζήτημα διαγραφής του βουλευτή για την επίθεση σε βάρος της, την κάνει να πιστεύει ότι πρόκειται για μία «υποκριτική» συγγνώμη, από ένα κόμμα για το οποίο «ο "πολακισμός" αποτελεί την επίσημη έκφραση της αθλιότητας με την οποία καλύπτουν την πολιτική τους ανεπάρκεια». 

Η Μαρία Συρεγγέλα μιλά στην ATHENS VOICE για την επίθεση Πολάκη 

«Τα στερεότυπα και οι σεξιστικές επιθέσεις δεν είναι κάτι καινούργιο. Έχουμε δει και στο παρελθόν πολλές φορές γυναίκες πολιτικούς να δέχονται χυδαίες επιθέσεις τόσο σε επίπεδο πολιτικής -για το έργο που παράγουν- όσο και σε επίπεδο καθημερινότητας - για την εμφάνιση τους ή τις σχέσεις τους. Βλέπετε όταν είσαι γυναίκα πολιτικός κρίνεσαι για το τι ρούχα θα φορέσεις, για την εμφάνισή σου γενικότερα αλλά και για το ποιος είναι ο σύντροφος ή ο πατέρας σου. Ευτυχώς, βλέπουμε οι σεξιστικές συμπεριφορές να αποδοκιμάζονται από μεγάλο μέρος των πολιτών πλέον αλλά αν κρίνω και από την απουσία αντιδράσεων των υπόλοιπων κομμάτων στην υπόθεση μου, έχουμε δρόμο ακόμα», μας λέει η Μαρία Συρεγγέλα, τη στιγμή που ο Παύλος Πολάκης δεν κάνει βήμα - κουβέντα πίσω και συνεχίζει: 

«Οι γυναίκες πολιτικοί κρινόμαστε για πολλά πράγματα που αφορούν την προσωπική μας ζωή ενώ είναι και πολύ δυσκολότερο να φτάσουμε σε θέσεις ευθύνης αφού ο κόσμος διστάζει να μας "εμπιστευτεί". Έχουμε να σπάσουμε πολλές περισσότερες γυάλινες οροφές, να εργαστούμε πολύ σκληρότερα από τους άντρες για να κάνουμε προεκλογικό αγώνα αφού χρειάζεται διπλάσια προσπάθεια για να πείσουμε τους πολίτες. Σίγουρα από τη στιγμή που οι γυναίκες στο ελληνικό κοινοβούλιο είναι αισθητά λιγότερες από τους άντρες είναι δύσκολο να ακούγεται η φωνή του με την ίδια συχνότητα. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια μάχη των φύλων, επομένως και οι άντρες μπορούν να αναδεικνύουν θέματα που αφορούν την ισότητα με στόχο την εξάλειψη του σεξισμού». 

Για τη βουλεύτρια της ΝΔ η απάντηση σε κάθε σεξιστική επίθεση είναι ξεκάθαρη: «να μην φοβούνται και να μην το βάζουν κάτω. Να απαντάνε και να μην σιωπούν μπροστά σε κάθε τέτοιο φαινόμενο. Και όσες γυναίκες δεχόμαστε τέτοιες επιθέσεις να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να εξαλείψουμε τέτοιες καταστάσεις». 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έπρεπε να έχει χώρο για θρασύδειλους τραμπούκους»

Τη ρωτάμε: «είναι ο σεξιστικός λόγος ένα είδος λεκτικής βίας». Η κ. Συρεγγέλα απαντά συνοπτικά: «Φυσικά, και μάλιστα ένα αρκετά ύπουλο είδος βίας αφού μπορεί να είναι καλυμμένο ή "δικαιολογημένο" στο μυαλό αυτού που την ασκεί».

Πώς ένιωσε, όμως, ακούγοντας τις φράσεις «βούλωσέ το» και «πήγαινε να κάνεις καμιά δουλειά», ενώ βρισκόταν στο τηλεοπτικό παράθυρο; «Στην αρχή πάγωσα από την έκπληξη - νομίζω είναι εμφανές και στο βίντεο. Την επόμενη στιγμή όμως με ενδιέφερε η Ελληνίδα και ο Έλληνας τηλεθεατής που εκείνη την ώρα δεχόταν πλήθος fake news και δεν μπορούσα να το επιτρέψω. Γιατί πάντα στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και ιδιαίτερα τώρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι, δίνουμε μια μεγάλη μάχη απέναντι στα ψέμματα που αναπαράγονται από την αντιπολίτευση και σε καμία περίπτωση δεν παίζουμε με τα άγχη της καθημερινότητας για να κάνουμε μικροπολιτική. Φράσεις όπως "βουλώστε το" και "πηγαίντε κάντε καμιά δουλειά" σε σοκάρουν, ναι. Ειδικά στο πλαίσιο μιας πολιτικής συζήτησης σε ένα δημοκρατικό καθεστώς. Όμως ακριβώς αυτές οι φράσεις και τα στερεότυπα που τις συνοδεύουν ήταν που το επόμενο πρωί έκαναν πολύ ξεκάθαρο στο μυαλό μου το μήνυμα που ήθελα να δώσω. Καμία γυναίκα δεν πρέπει να το βουλώνει και μπορεί να κάνει όποια δουλειά θέλει χωρίς υποδείξεις που ανήκουν στο παρελθόν» τονίζει η Μαρία Συρεγγέλα. 

Τις τελευταίες ώρες, οι τόνοι μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανέβει (και) για τη συγγνώμη που ζήτησε ο Στέφανος Κασσελάκης από τη Μαρία Συρεγγέλα, χωρίς να θέτει ζήτημα διαγραφής του Παύλου Πολάκη. «Μία απλή συγγνώμη την ώρα που ο βουλευτής του έκανε ανάρτηση πως δεν μετανιώνει για όσα είπε και δεν τα αποσύρει είναι τουλάχιστον υποκριτική» επιμένει η κ. Συρεγγέλα και συνεχίζει: «Στην πολιτική σκηνή ειδικά ένα κόμμα που έχει κάνει σημαία την "κοινωνική του ευαισθησία" και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα έπρεπε να έχει καλύτερα αντανακλαστικά και να μην έχει χώρο για θρασύδειλους τραμπούκους. Η παραμονή του βουλευτή στο κόμμα κάνει για άλλη μια φορά ξεκάθαρο ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτήτως ηγεσίας, ο "πολακισμός" αποτελεί την επίσημη έκφραση της αθλιότητας με την οποία καλύπτουν την πολιτική τους ανεπάρκεια». 

Διαβάστε επίσης → Πολακισμός στον ΣΥΡΙΖΑ: Πώς δεν καταδικάστηκε η επίθεση κατά Συρεγγέλα