Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 11 - 17 Ιουλίου 2024

150 μέτρα μακριά από τον Donald Trump ήταν ο Thomas Matthew Crooks, ο επίδοξος δολοφόνος του πρώην Αμερικανού προέδρου

Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 925
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα νέα της εβδομάδας 11 - 17 Ιουλίου 2024. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς

45 εκατ. δολάρια τον μήνα θα διαθέτει ο Elon Musk σε μια ομάδα που βοηθά τον Trump να κερδίσει τις εκλογές. Αρχής γενομένης από τον Ιούλιο. 

252 δισ. δολάρια εκτιμάται η «καθαρή» αξία του Musk. Στις 6 Μαρτίου είχε τουιτάρει ότι δεν δίνει λεφτά σε κανέναν από τους δύο υποψηφίους για την προεδρία των ΗΠΑ. Ο λόγος του συμβόλαιο, στην πιάτσα έχει βέτο, το ούζο πίνει ανέρωτο και το κρασί του σκέτο. 

3 ομιλίες στην ολομέλεια, 0 ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου και 4 παρεμβάσεις μέσω zoom ήταν η κοινοβουλευτική παρουσία του Όθωνα Ηλιόπουλου στον ένα χρόνο που ο καθηγητής του Harvard κοσμεί τα ελληνικά βουλευτικά έδρανα. 

8 πανεπιστήμια των ΗΠΑ συνιστούν αυτό που ονομάζουμε Ivy League, την αφρόκρεμα δηλαδή των αμερικανικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ίσως αυτό το κοινό χαρακτηριστικό να ώθησε τον Στέφανο Κασσελάκη να επιβραβεύσει τον καλό επιστήμονα δίνοντάς του την ευκαιρία να ηγηθεί και του Ινστιτούτου Πουλαντζάς. 


50% έχει φτάσει η απορρόφηση κονδυλίων από το ταμείο ανάκαμψης, όπως κατέγραψε το Ecofin της Τρίτης. 

14,9 δισ. ευρώ έχει ήδη εισπράξει η χώρα μας. 

7,6 δισ. ευρώ αφορούν επιδοτήσεις και 7,3 δισ. ευρώ δάνεια, που πρέπει να επιστρέψουμε.  

3,3 δισ. ευρώ επιπλέον αναμένεται να εκταμιευθούν μέχρι το τέλος του έτους. 


28 ετών είναι το νέο αμόρε του Johnny Depp.  Πρόκειται για τη Ρωσίδα Yulia Vlasova, η οποία δηλώνει αισθητικός και μοντέλο. Πέρα απ’ αυτά, όμως, χει αποφοιτήσει και από σχολή κατασκόπων. Όχι από την ίδια με τον Θου-Βου, υποθέτω. 

61 ετών είναι ο γόης του Χόλιγουντ, Johhny Depp. Για να μη λέτε μόνο για τον Πλεύρη. 


56 εκατ. ευρώ φέρονται να έλαβαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες για την υπόθεση της Novartis, σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος. Για τόσα λεφτά, είναι εύκολο να καταθέσει κανείς ακόμη και ότι ο γάιδαρος πετάει. 

16% του συνολικού προστίμου των 345 εκατ. ευρώ που επέβαλε η Αμερικανική Δικαιοσύνη στον φαρμακευτικό κολοσσό για αθέμιτες πρακτικές και δωροδοκίες ιατρών δόθηκε στους μάρτυρες. 

5-6 εκατ. ευρώ φέρονται να έλαβαν και οι Έλληνες προστατευόμενοι μάρτυρες ήτοι οι Μάξιμος Σαράφης, Αικατερίνη Κελέση και Ιωάννης Αναστασίου. 

10 πολιτικά πρόσωπα διασύρθηκαν ως εγκληματίες για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης». Τελικά αθωώθηκαν ή δεν βρέθηκαν στοιχεία εναντίον τους και ο μόνος που μπήκε φυλακή ήταν ο «Σαράφης», ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης. Μιλάμε για φοβερή αξιοπιστία. 

30 εκατ. ευρώ φαίνεται πως ήταν η αμοιβή και η κάλυψη των εξόδων του δικηγορικού γραφείου του κ. Παύλου Κ. Σαράκη, ο οποίος εκπροσώπησε μια ομάδα μαρτύρων που κατέθεσαν στις ΗΠΑ. Έχει υπάρξει στέλεχος των ΑΝΕΛ, της ΝΔ και εξελέγη βουλευτής με την Ελληνική Λύση. Ο πρόεδρος τον απέπεμψε προ μηνός. 


2-1 έληξε ο τελικός του Euro 2024 και η Ισπανία στέφθηκε για 4η φορά νικήτρια συνεχίζοντας μια παράδοση τουλάχιστον 20 ετών, σύμφωνα με την οποία μόνο οι χώρες που χρησιμοποιούν λάδι στο φαγητό κερδίζουν το τρόπαιο της διοργάνωσης. Δηλαδή, οι μεσογειακές. Τα PIGS, αν θυμάστε. 

66% κατοχή μπάλας είχαν οι Ισπανοί, με την ακρίβεια στις πάσες να φτάνει το εντυπωσιακό 89%. Πώς να το φέρουν σπίτι έτσι οι Άγγλοι;


1-0 κέρδισε η Αργεντινή την Κολομβία στον τελικό του Copa America 2024. Ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Κολομβίας, Ραμόν Χεσουρούν, συνελήφθη γιατί συγκρούστηκε με τις δυνάμεις ασφαλείας. Για να μη λέτε ότι τα ελληνικά γήπεδα θυμίζουν Κολομβία.


74 άτομα συνελήφθησαν μετά από συμπλοκή με πυροβολισμούς έξω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού στην Αλεξάνδρας. Δεν ήταν ένα ακόμα επεισόδιο αθλητικής βίας, καθώς συνεπλάκησαν οπαδοί του Παναθηναϊκού μεταξύ τους. 

4 από τους συλληφθέντες μετείχαν σε εγκληματική οργάνωση με τουλάχιστον 17 μέλη που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. Για τους υπόλοιπους συλληφθέντες δεν ξέρουμε πού συμμετείχαν. 


3 ημέρες κράτησε ο γάμος της χρονιάς στην Ινδία. Ο Anant Ambani παντρέυτηκε τη Radhika Merchant. Είχαν προηγηθεί 5 μήνες πάρτι. 

320 εκατομμύρια δολάρια κόστισε ο –δεν τον λες και λιτό– γάμος. Λογικό, αφού το ζευγάρι ήταν τόσο ματαιόδοξο που φέρεται να πλήρωσε σελέμπριτι, όπως οι αδελφές Καρντάσιαν, για να παρεβρεθούν. Όχι στο bachelor…

123 δισ. δολάρια εκτιμάται η καθαρή αξία του Mukesh Ambani. Είναι ο πλουσιότερος Ασιάτης, και για τη χαρά του παιδιού του δεν αρκέστηκε σε μερικά αρνιά και ένα air fryer για δώρο. 


6-2, 6-2, 7-6 ήταν το σκόρ στον φετινό τελικό του Wimbledon. O Carlos Alcaraz κέρδισε για δεύτερη συνεχόμενη φορά το Grand Slam του Λονδίνου απέναντι σε έναν ανήμπορο Novak Djokovic.


150 μέτρα μακριά από τον Donald Trump ήταν ο Thomas Matthew Crooks, ο επίδοξος δολοφόνος του πρώην Αμερικανού προέδρου. Αστόχησε, καθώς ο Trump έκανε μια μικρή κίνηση του κεφαλιού του για να διαβάσει ένα γράφημα στο autocue. 

20 ετών ήταν ο Crooks. Δηλωμένος αριστερός που ψήφιζε ρεπουμπλικάνους, αλλά είχε εγγραφεί ως υποστηρικτής του Trump και επιπλέον είχε κάνει μια μικρή δωρεά 15 δολαρίων στους δημοκρατικούς προ μερικών ετών. Είχε επίσης «παίξει» σε μια διαφήμιση της Blackrock, γεγονός που, όπως ήταν αναμενόμενο, πυροδότησε νέες θεωρίες συνωμοσίας. 

3 άνθρωποι χτυπήθηκαν από τα πυρά του 20χρονου. Ο ένας, πυροσβέστης στο επάγγελμα, πέθανε και ο κυβερνήτης τον χαρακτήρισε ήρωα. Οι άλλοι δύο νοσηλεύονταν μέχρι και την Τρίτη σε σταθερή κατάσταση.


Verba Volant

Παύλος Πολάκης

«Η κυρία Συρεγγέλα να πάει να κάνει καμιά δουλειά, γιατί δεν ξέρει, με ρωτάει ποιο ΦΕΚ, να δει αυτά που ψηφίσανε... Να κάνετε αυτό που πρέπει και να το βουλώσετε, να κάνετε αυτό που πρέπει και σιωπή! Κομμένες οι μπούρδες».
Μεστός αριστερός λόγος από το ιστορικό στέλεχος του προοδευτικού χώρου. Όσοι τον στοχοποιούν θα πρέπει να εκτιμήσουν το γεγονός ότι ο αψύς –χορηγός της στήλης– δεν είπε: «Η κυρία Συρεγγέλα να πάει να πλύνει κανένα πιάτο». Ενώ, φυσικά, θα μπορούσε. Για λογαριασμό του ζήτησε συγγνώμη ο Κασσελάκης. Ο ίδιος είπε ότι δεν παίρνει τίποτε πίσω. 

James David Vance  

«Αμφιταλαντεύομαι μεταξύ της σκέψης ότι ο Τραμπ είναι ένας κυνικός μ@@@@@ς σαν τον Νίξον, που δεν θα ήταν τόσο κακός, ή ότι είναι ο Χίτλερ της Αμερικής».
Ο –πιθανότατα– επόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν είχε δει τη διαφήμιση με την τσίχλα και σλόγκαν «καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς». Ωστόσο, δεν του χρειάστηκε η συμβουλή, καθώς εφάρμοσε την ελληνικότατη kolotoumba και μέσω συνεργάτη του υποστήριξε ότι αυτές οι απόψεις δεν εκφράζουν πλέον τον κ. Vance. 

Κυριάκος Βελόπουλος  

«Αυτό το βίντεο “καίει” τις μυστικές υπηρεσίες, που έκαναν τα πάντα για να δώσουν άπλετο χρόνο στον εκτελεστή για να πυροβολήσει τον Τραμπ!»
Ο δρυΐδης-πρόεδρος ήταν αναμενόμενο να εξυφάνει τη νέα θεωρία συνωμοσίας. Εκτός του ότι και ο Βλαδίμηρος πιστεύει τα ίδια, σκεφτείτε την ανανέωση στο πορτφόλιο των θεωριών συνωμοσίας. Για πόσα χρόνια θα τη βγαζαμε με το «Who killed JFK» και με το «Elvis is alive»; 

Χρήστος Σπίρτζης  

«Να μαζέψουμε 70 υπογραφές για διαγραφή Κασσελάκη γιατί διαφοροποιείται από τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ».
Σύντροφε, δεν είμαι σίγουρος ότι πιάνει πλέον. Το έκαναν παλαιότερα στις πολυκατοικίες για να διώξουν τις ζωηρές νεαρές που μετέτρεπαν το σπίτι σε επαγγελματικό χώρο.