Πολιτικη & Οικονομια

Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι τρεις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αύξηση στις τιμές

Οι ανακοινώσεις του Θεόδωρου Σκυλακάκη - Τι ισχύει για την επιδότηση του Αυγούστου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τα τρία μέτρα της κυβέρνησης για τις αυξήσεις - Οι ανακοινώσεις του Θεόδωρου Σκυλακάκη

Τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τις αυξήσεις τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ανακοίνωσε σήμερα (17.7) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης. 

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θέλοντας να αντιμετωπίσει την αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, προχωρά στην έκτακτη επαναφορά του τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο. «Η κυβέρνηση το είχε θεσπίσει στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Αυτός ο φόρος θα επιβληθεί προσωρινά για τουλάχιστον δύο μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο. Το ακριβές ύψος θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης. 

Το δεύτερο μέτρο είναι η επιδότηση των νοικοκυριών, η οποία θα αφορά στον Αυγούστο του 2024. Το πώς και το πόσο θα ανακοινωθεί, όπως είπε ο υπουργός όταν θα έχουμε πλήρη εικόνα, περί τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. «Θέλουμε να ξέρουμε πώς θα κινηθούν οι τιμές της χονδρικής και λιανικής», σημείωσε. 

Τρίτο μέτρο είναι η ενσωμάτωση νομοθετικά της έκτακτης οδηγίας για πρόσθετη πρόνοια προς όφελος των πολιτών για «στρεβλώσεις» που έχουν ενδημικά χαρακτηριστικά και η δημιουργία μηχανισμού ελέγχου. Ο υπουργός σχολίασε κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων ότι «δεν μπορούμε να μένουμε αδρανείς όταν υπάρχουν ουρανοκατέβατα κέρδη που πλήττουν τους καταναλωτές». 

Ηλεκτρικό ρεύμα: Γιατί έχουμε αύξηση στις τιμές από τις 11 Ιουλίου

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης εξήγησε τους λόγους για τους οποίου καταγράφεται αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος μετά την 11η Ιουλίου 2024. «Είχαμε τον συνδυασμό ενός καύσωνα διαρκείας, καύσωνα μη αναμενόμενο από την Ουκρανία μέχρι τα Βαλκάνια, αυξημένη ζήτηση από την Ουκρανία λόγω του πολέμου, μη εκτόνωση της ζήτησης από Ουγγαρία και Ρουμανία προς τη Δύση. Η διάρκεια αυτού του φαινομένου προβλέπεται ότι θα κρατήσει μερικές μέρες ακόμα. Αν κρίνουμε από τα futures, δεν θα έχουμε συνέχιση του φαινομένου τον Αύγουστο. Ως συνέπεια είχαμε την εκτίναξη των τιμών στα 180 και τα βράδια που δεν δουλεύουν τα φωτοβολταϊκά γύρω στα 600».


Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι ισχύει για την επιδότηση του Αυγούστου

Τον Αύγουστο θα επιδοτηθούν όσοι έχουν πράσινα τιμολόγια και ενδεχομένως και όσοι έχουν κίτρινα, κυμαινόμενα, τιμολόγια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι καταναλωτές θα πληρώσουν μέχρι 15 λεπτά την κιλοβατώρα και το επιπλέον ποσό θα το καλύψει το Δημόσιο μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και με τα έσοδα από το έκτακτο τέλος στα υπερκέρδη.