Πολιτικη & Οικονομια

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το «ράλι» στις τιμές ρεύματος - Ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση

Καταγράφεται αύξηση 33% το πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου έναντι του Ιουνίου

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εξωτερικές μονάδες κλιματιστικού σε τοίχο
Τιμές ρεύματος: Έκτακτη σύσκεψη και μέτρα από Μαξίμου για τις αυξήσεις © Unsplash / Dewi Karuniasih

Τιμές ρεύματος: Έκτακτη σύσκεψη και μέτρα από Μαξίμου για τις αυξήσεις - Η αύξηση κατά 33% και οι αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής

«Φουσκωμένοι» αναμένονται οι λογαριασμοί ρεύματος τον Ιούλιο, αφού παρατηρείται και πάλι ανησυχητικό «ράλι» στις τιμές ρεύματος, θυμίζοντας σε πολλούς τις αυξήσεις που καταγράφηκαν κατά την περίοδο ενεργειακής κρίσης. Το παρατεταμένο κύμα καύσωνα έχει προκαλέσει μεγάλη ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια, λόγω της χρήσης κλιματιστικών πολλές ώρες μέσα στην ημέρα, φέρνοντας - έτσι - κατακόρυφες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. 

Η πορεία των τιμών ρεύματος ανησυχεί το Μέγαρο Μαξίμου που προχωρά σήμερα Τρίτη (16.7) σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη. Στο «τραπέζι» θα τεθούν οι αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος. Η κυβέρνηση εξετάζει ένα αρκετά σύνθετο ζήτημα, για το οποίο απαιτείται όχι μόνο μέριμνα από την Ελλάδα, αλλά και σχετική συμφωνία με την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία (χώρες με τις οποίες συνδεόμαστε ηλεκτρικά) προκειμένου να μην υπάρξει ένα όριο τιμών για τη μεγαβατώρα. Ωστόσο, ζητούμενο αποτελεί το πώς οι πάροχοι θα μπορέσουν να ελέγξουν τις αυξήσεις στις τιμές ρεύματος. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου
Τιμές ρεύματος: Έκτακτη σύσκεψη και μέτρα από Μαξίμου για τις αυξήσεις © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για τις τιμές ρεύματος - Έρευνα από τη ΡΑΕ

Μέσα στα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για να βάλει «φρένο» στο «ράλι» των τιμών ρεύματος φαίνεται ότι είναι η για ένα τρίμηνο επιστροφή του μηχανισμού σταθεροποίησης των τιμών, ο οποίος προέβλεπε τη φορολόγηση του υπερκέρδους των παραγωγών και την επιστροφή τους στους πολίτες με τη μορφή ενίσχυσης. Σύμφωνα με το Mega, αυτό θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιουλίου και θα είναι σε ισχύ έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, διαμηνύει ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τους πολίτες: «Είχαμε πει ότι θα είναι πιο δύσκολοι οι καλοκαιρινοί μήνες χωρίς να σημαίνει ότι θα φτάσουμε στις τιμές που είχαμε πριν μερικά χρόνια αλλά έχουμε πει επίσης πολλές φορές ότι αν προκύψει ανάγκη στήριξης πολιτών – επιχειρήσεων το κράτος θα είναι εδώ. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο, δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε». Ο υπουργός Ενέργειας από την πλευρά του είχε σημειώσει πριν από λίγες ημέρες ότι οι ακραίες διακυμάνσεις των τιμών οφείλονται σε αμιγώς εξωτερικούς παράγοντες, συγκεκριμένα σε προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις διασυνδέσεις της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Μάλιστα, είχε τονίσει ότι όποτε έχουμε μεγάλες θερμοκρασίες πέφτει η απόδοση των φωτοβολταϊκών. 

Την ίδια στιγμή, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ξεκίνησε έρευνα στην αγορά χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας για να διαπιστώσει σε τι οφείλονται οι ακραίες διακυμάνσεις των τιμών χονδρικής που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Χρηματιστήριο Ενέργειας καταγράφηκαν αποκλίσεις τιμών της τάξεως των 450 και 460 ευρώ μέσα στην ίδια ημέρα. Μόλις την περασμένη Παρασκευή (12.7), η απόκλιση μεταξύ της χαμηλότερης και της υψηλότερης τιμής ήταν στα 462 ευρώ. Όπως σημειώνει το capital.gr, η ελάχιστη τιμή τις μεσημεριανές ώρες όπου κορυφώνεται η χρήση της ενέργειας από το φωτοβολταϊκά βρέθηκε στα 88 ευρώ/MWh και η ανώτατη τιμή περίπου στις 21:00 το βράδυ στα 550 ευρώ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d2qa2vv1f1u9)

ΣΥΡΙΖΑ για τιμές ρεύματος: Πλέον η κυβέρνηση στρέφεται στις λύσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης για τις τιμές ρεύματος, σχολιάζοντας τη σημερινή σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. «Με καθυστέρηση 2,5 μηνών κι αφού οι πολίτες έχουν πλέον "γονατίσει" από την ακρίβεια στην ενέργεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διακινούνται στα ΜΜΕ, έτοιμος να λάβει επιτέλους μέτρα. Αναφέρουν μάλιστα πως στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει σήμερα το πρωί, ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει σχέδιο για τη φορολόγηση των υπερκερδών και επιβολή πλαφόν», αναφέρει η Κουμουνδούρου και προσθέτει ότι «αυτά ακριβώς που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ με την πρόταση νόμου για την ακρίβεια (που κατέθεσε την 1η Μαΐου), στην οποία περιλαμβανόταν η θέσπιση συγκεκριμένου μηχανισμού αποτροπής της αισχροκέρδειας στις αγορές ενέργειας, με επιβολή πλαφόν 5% στο κέρδος των εταιρειών και με δυνατότητα επιστροφής τυχόν υπερκερδών. Τότε η ΝΔ μας κατηγορούσε για "λεφτόδεντρα" και άλλα τινά ασυνάρτητα. Πλέον στρέφεται στις λύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι μόνο υποκριτές και διαπλεκόμενοι. Είναι και επικίνδυνα ανίκανοι!».

Τιμολόγιο ρεύματος και αναμμένη λάμπα
Τιμές ρεύματος: Έκτακτη σύσκεψη και μέτρα από Μαξίμου για τις αυξήσεις © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Άννα Διαμαντοπούλου και το προσκλητήριο
Η Άννα Διαμαντοπούλου και το προσκλητήριο

Το ανόητο σύνθημα «να φύγει ο Μητσοτάκης» να μετατραπεί σε προσκλητήριο για τη συγκρότηση ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Η Διαμαντοπούλου μπορεί. Οι ψηφοφόροι θέλουν;

Μητσοτάκης για Αθηναϊκή Ριβιέρα: Πολύ σημαντικό το αναπτυξιακό αποτύπωμα και όχι σε βάρος των τοπικών κοινωνιών
Μητσοτάκης για Αθηναϊκή Ριβιέρα: Πολύ σημαντικό το αναπτυξιακό αποτύπωμα και όχι σε βάρος των τοπικών κοινωνιών

Ο πρωθυπουργός παρευρέθη στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου της Περιφέρειας Αττικής «Αθηναϊκή Ριβιέρα, Αστικός Περίπατος»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.