Πολιτικη & Οικονομια

Νίκη Κεραμέως: «Δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία» - Τι ισχύει και ποιους αφορά

Έκτακτη βάρδια μόνο σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κεραμέως για εξαήμερη εργασία: Τι ισχύει και ποιους αφορά - Το μέτρο καταπολεμά την αδήλωτη εργασία, επισημαίνει η υπουργός

«Δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία» τόνισε σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΙ η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως σημειώνοντας πως «αν υπήρχε 6ημερη εργασία, αν ξαφνικά η Ελλάδα από το πενθήμερο είχε περάσει στο εξαήμερο το Σάββατο που μας πέρασε οπουδήποτε και να κοιτούσατε θα δούλευε ο κόσμος».

Η κ. Κεραμέως σχολίασε τι ισχύει και ποιους αφορά η εξαήμερη εργασία με αφορμή την απάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνέντευξή του στο CNN.

«Έχει θεσμοθετηθεί η δυνατότητα για μία έκτακτη βάρδια σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, δηλαδή αυτές που δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο, διυλιστήρια, εργοστάσια, βιομηχανίες και πρέπει να έχουν και κυλιόμενες βάρδιες», διευκρίνισε. «Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν εμπίπτουν όλοι οι εργαζόμενοι. Ακόμα και αν σε μία βιομηχανία που λειτουργεί 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο, το λογιστήριο δεν λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο», είπε η κυρία Κεραμέως.

«Αν για οποιοδήποτε λόγο χρειαστεί να γίνει η έκτακτη βάρδια, πρώτα απ’ όλα δεν μπορεί να γίνεται κάθε Σάββατο. Αυτό είναι παράνομο. Αν έρθει ο εργοδότης και πει εσύ θα δουλεύεις κάθε Σάββατο, είναι παράνομο», τόνισε.

Κεραμέως: Συν 40% εάν η έκτακτη βάρδια είναι Σάββατο,+115% του ημερομισθίου εάν είναι Κυριακή ή αργία

Όπως επισήμανε η κ. Κεραμέως, το μέτρο καταπολεμά την αδήλωτη εργασία. «Εφόσον υπάρχει συμφωνία, εφόσον όλα αυτά που έχουμε πει, οι άνθρωποι αυτοί πληρώνονται περισσότερο. Συν 40% εάν η έκτακτη βάρδια είναι Σάββατο,+115% του ημερομισθίου εάν είναι Κυριακή ή αργία, +140% αν είναι Κυριακή, αργία και νυχτερινά», δήλωσε.

Ερωτηθείσα για το αν κάποιος εργαζόμενος μπορεί να αρνηθεί, η κυρία Κεραμέως ξεκαθάρισε: «Αν έρχεται ο εργοδότης και σου λέει θα δουλεύεις κάθε Σάββατο θα δουλεύεις και μία έκτακτη βάρδια η απάντηση είναι φυσικά και μπορείς να πεις όχι, υπάρχει καταχρηστικότητα σε αυτό και είναι απολύτως νόμιμο να πεις εσύ όχι και παράνομο να σου πει ο εργοδότης ότι πρέπει να δουλεύεις κάθε Σάββατο».

Σχετικά με το πως καλυπτόταν αυτή η «έκτακτη βάρδια» μέχρι να θεσπιστεί, η κ. Κεραμέως δήλωσε ότι έμπαινε ένα πρόστιμο στην επιχείρηση που το έκανε και ο εργαζόμενος δεν έπαιρνε τις αποδοχές που ανέφερε η ίδια. «Δεν υπήρχε το προστατευτικό πλαίσιο», συμπλήρωσε.