Πολιτικη & Οικονομια

Η Άννα Διαμαντοπούλου ως πολιτική αναγκαιότητα

Αποτελεί τη σημαντικότερη σήμερα εφεδρεία του ΠΑΣΟΚ που μπορεί να δώσει μέλλον στο πολιτικά κουρασμένο κόμμα

Αχιλλέας Γραβάνης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Άννα Διαμαντοπούλου οφείλει να προσφέρει στην υπηρεσία της πατρίδας την τεράστια πολιτική της εμπειρία και γνώση

Η λαϊκίστικη και πολιτικά ανεύθυνη αντιπολίτευση αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας. Απαξιώνει την ουσία της πολιτικής που αφορά στην τεκμηριωμένη πολιτική, θρυμματίζει επικίνδυνα το πολιτικό σύστημα και απομειώνει την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της κυβέρνησης. Η εμφανής έλλειψη εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης είναι επικίνδυνη και για την ποιότητα της δημοκρατίας μας και πηγή κυβερνητικής αλαζονείας και αποφυγής των δύσκολων μεταρρυθμίσεων που τόσο έχει ανάγκη η χώρα, μιας και κανείς δεν την ελέγχει ουσιαστικά. Η χαλάρωση αυτή της κυβερνητικής λειτουργίας καταγράφηκε έντονα από τους πολίτες στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Είναι δύσκολο σήμερα να διακρίνει κανείς από πού θα προέλθει η τόσο αναγκαία εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε περαιτέρω διαδικασία θρυμματισμού του και βυθίζεται καθημερινά ακόμη περισσότερο στον λαϊκισμό του και στην ανυπαρξία πολιτικών αρχών και προτάσεων. Τα κομματίδια της επέκεινα λαϊκίστικης δεξιάς δεν αποτελούν σήμερα σοβαρή πρόταση, συγκεντρώνουν όμως όλα μαζί περίπου 20% του εκλογικού σώματος που γεννά ανησυχίες μιας μελλοντικής ακροδεξιάς εξέλιξης τύπου Γαλλίας αν εμφανιστεί ο κατάλληλος ηγέτης. Το ΠΑΣΟΚ με την σημερινή του ηγεσία δεν έχει επίσης σοβαρές πιθανότητες. Αποτελεί ένα κόμμα που μυρίζει παρελθόν, την δεκαετία του ‘80. Η αδυναμία του να ενισχυθεί σημαντικά καλύπτοντας τον χώρο της κεντροαριστεράς στις πρόσφατες ευρωεκλογές, με τον ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν σε διάλυση, το αποδεικνύει περίτρανα. Το γεγονός αυτό έχει γίνει κατανοητό στις τάξεις του, εξού και η αμφισβήτηση της ηγεσίας του και η προσφυγή στις κάλπες για ανάδειξη νέας ηγεσίας.

Η Άννα Διαμαντοπούλου αποτελεί τη σημαντικότερη σήμερα εφεδρεία του που μπορεί να δώσει μέλλον στο πολιτικά κουρασμένο ΠΑΣΟΚ. Είναι ίσως η τελευταία του ευκαιρία πολιτικής και κυβερνητικής του ανάκαμψης. Υπάρχουν αξιόλογοι συνυποψήφιοί της που μπορούν με την σειρά τους να δώσουν πολλαπλασιαστική δύναμη στην μελλοντική ηγεσία της στο ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου η πολιτική της διαδρομή έδειξε ότι ήταν πάντα άνθρωπος της σύνθεσης. Αλήθεια, ποιος άλλος Έλληνας πολιτικός κατάφερε σε νομοσχέδιο του στη Βουλή να συγκεντρώσει 255 από της 300 ψήφους βουλευτών; Ο Νόμος της 4009/2011 για την Ανώτατη Εκπαίδευση θεωρήθηκε δικαιολογημένα από την πλειοψηφία των πολιτικών ως μια από τις σημαντικότερες και ουσιαστικότερες μεταρρυθμίσεις της Μεταπολίτευσης.

Κάποιοι την προτρέπουν να μείνει έξω από τη διαδικασία για να μην «τσαλακωθεί» πολιτικά, να μην τραυματίσει την υστεροφημία της. Μα η ενεργός πολιτική έχει νόημα ως πράξη συμμετοχής και προσφοράς στα κοινά που συνεπάγεται και το όποιο «τσαλάκωμα». Αντίθετα η αποφυγή της ευθύνης και της συμμετοχής απαξιώνει τον πολιτικό. Και η Άννα Διαμαντοπουλου στα 60 της παραμένει μια ενεργή πολιτικός, όπως το αποδεικνύει η αξιολογότατη και πλούσια παραγωγή τεκμηριωμένων πολιτικών προτάσεων του Δικτύου της, μιας δεξαμενής πολιτικής σκέψης με διεθνή παρουσία, την οποία ίδρυσε πριν 10 χρόνια. Αποτελεί σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα, σήμερα παρά ποτέ. Μια σεβαστή στους περισσότερους φωνή υπεύθυνης και τεκμηριωμένης πολιτικής. Αυτό γίνεται σαφέστερο με την σύγκρισή της με τους ελλειμματικούς αρχηγούς των κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Η Άννα Διαμαντοπούλου οφείλει να προσφέρει στην υπηρεσία της πατρίδας την τεράστια πολιτική της εμπειρία και γνώση, τη διεθνή της πολιτική παρουσία που χαίρει σεβασμού από πολλούς νυν και πρώην αρχηγούς κρατών, διεθνών φορέων και οργανισμών. Απομένει στους ενεργούς κεντρώους και κεντροαριστερούς πολίτες να την αξιοποιήσουν προς όφελος του μέλλοντος της πατρίδας.