Πολιτικη & Οικονομια

Θετικό σήμα για την οικονομία: Ο οίκος Scope αναβάθμισε τις προοπτικές του ελληνικού αξιόχρεου

Η έκθεση υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημοσίου χρέους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές του ελληνικού αξιόχρεου - Επιβεβαίωσε την επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ-
Αναβάθμισε τις προοπτικές του για την ελληνική οικονομία ο οίκος Scope © Aris Oikonomou/SOOC

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές του ελληνικού αξιόχρεου - Επιβεβαίωσε την επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ-

Θετικά νέα για την ελληνική οικονομία, καθώς ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ- και αναβάθμισε τις προοπτικές του σε θετικές από σταθερές, αναφέροντας τη μείωση του δημόσιου χρέους, τη βελτιωμένη ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος και την ευνοϊκή δυναμική για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο οίκος Scope, ο οποίος ήταν ο πρώτος που αναβάθμισε την ελληνική οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα πέρυσι τον Αύγουστο, αναφέρει: «Το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος και οι διατηρούμενες διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας εξακολουθούν να περιορίζουν την πιστοληπτική αξιολόγηση».

Scope Ratings: Αναθεώρηση των προοπτικών σε θετικές

Η αναθεώρηση των προοπτικών σε θετικές αντανακλούν την προσδοκία του Scope ότι θα συνεχιστεί η μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης τα επόμενα χρόνια. Η προσδοκία αυτή, σημειώνει, που ήταν ένας από τους λόγους της αναβάθμισης της Ελλάδας τον περασμένο Αύγουστο, καθοδηγείται από την ευνοϊκή δυναμική του χρέους και την περαιτέρω μείωση του συνολικού δημοσιονομικού ελλείμματος, μεταξύ άλλων με ισχυρότερα από τα προηγουμένως προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα.

Επιπλέον, η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NLPs), σε συνδυασμό με τις ιδιωτικοποιήσεις των συστημικών τραπεζών, στηρίζουν την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αναφέρει ο οίκος.

Τέλος, η υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που διευκολύνονται από τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του προϋπολογισμού της ΕΕ, ενισχύουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας και το αναπτυξιακό δυναμικό.

Ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί στο 151,9% στο τέλος του 2024 και περαιτέρω στο 130,7% το 2029. «Αν αυτός ο λόγος επιβεβαιωθεί, θα αποτελούσε τον χαμηλότερο από την έναρξη της ελληνικής κρίσης (το πρώτο τρίμηνο του 2010) και θα ήταν χαμηλότερος από τον αντίστοιχο λόγο χρέους της Ιταλίας το 2026».

Ο Scope αναθεώρησε ανοδικά τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα και τώρα αναμένει ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ την περίοδο 2025-2027, έως το τέλος της θητείας της σημερινής κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, έναντι της προηγούμενης συντηρητικής πρόβλεψης για πλεόνασμα 1%.

Οι προβλέψεις του οίκου για το ελληνικό χρέος βασίζονται στην υπόθεση ότι η ανάπτυξη θα είναι φέτος 2%, το επόμενο έτος 1,8% και 1,4% κατά μέσο όρο την περίοδο 2026-2029. Ο Scope προβλέπει αποπληθωριστή του ΑΕΠ 2,2% για την περίοδο 2024-2029 από -0,4% την περίοδο 2012-2021.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.