Πολιτικη & Οικονομια

Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αυξήσεις έως 3% και τι αλλάζει από το 2025

Οι συντάξεις δε θα αυξάνονται πια βάσει πληθωρισμού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συντάξεις: Τι αλλάζει στον τρόπο υπολογισμού τους
Συντάξεις: Τι αλλάζει στον τρόπο υπολογισμού τους © Unsplash+/ Getty Images

Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν αυξήσεις έως 3%  και τι αλλάζει από το 2025 - Οι συντάξεις δε θα αυξάνονται πια βάσει πληθωρισμού

Το 2025 θα αυξηθούν κατά 2,5% έως 3% οι συντάξεις για περίπου 1,8 εκατομμύρια συνταξιούχους, είπε μιλώντας  στην ΕΡΤ η φοροτεχνικός Αθανασία Στολάκη.

«Όσοι δεν έχουν προσωπική διαφορά θα δουν το ποσό της αύξησης να τους καταβάλλεται μαζί με τη σύνταξή τους. Όσοι έχουν προσωπική διαφορά, η αύξηση αυτή θα την μειώσει κατά το αντίστοιχο ποσό.

Η κατηγορία αυτή των συνταξιούχων, οι οποίοι είναι περίπου 650.000, δηλαδή όσοι έχουν προσωπική διαφορά, θα είναι δικαιούχοι του επιδόματος προσωπικής διαφοράς. Αυτό το επίδομα δόθηκε και πέρσι, δόθηκε και πρόπερσι ακριβώς για τον ίδιο λόγο.

Για να είναι κάποιος δικαιούχος θα πρέπει σύμφωνα με τα κριτήρια που ίσχυσαν και πέρσι να έχουν προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ και το άθροισμα των κύριων συντάξεων να μην υπερβαίνει τα 1.600 ευρώ.

Κάποιοι από αυτούς θα είναι και διπλά κερδισμένοι, δηλαδή όσοι έχουν μικρή προσωπική διαφορά όπου θα δουν ένα μέρος της αύξησης σε χρήματα, αλλά ταυτόχρονα θα είναι και δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος. Σε κάθε περίπτωση θα καταβληθεί το Δεκέμβριο μαζί με τη σύνταξη του Ιανουαρίου.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d2ncql8bx2z5)

Νέος υπολογισμός των συντάξεων από το 2025

Από το 2025 έχουμε νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και αυτό γιατί αλλάζει ο δείκτης βάσει του οποίου γίνεται η αναπροσαρμογή.

Έτσι λοιπόν, όσοι συνταξιοδοτηθούν από το 2025 και μετά, για το διάστημα από 2002 έως 2024, οι συντάξιμες αποδοχές θα αυξάνονται κατά το ποσοστό του πληθωρισμού, ενώ για το διάστημα από το 2025 και μετά θα αυξάνονται κατά το ποσοστό μεταβολής του Δείκτη Τιμών Μισθών.

Πρόκειται για έναν καινούργιο δείκτη. Θα τον δούμε σε μερικούς μήνες, όταν θα τον έχει φτιάξει η ΕΛΣΤΑΤ.
Ο νέος τρόπος υπολογισμού αναμένεται να δώσει υψηλότερες συντάξεις, καθώς η αύξηση στους μισθούς κινείται, υπό κανονικές προϋποθέσεις, πάνω από τον πληθωρισμό.

Ποιοι πρέπει να ελέγξουν τα email τους για τροποποιητικές δηλώσεις

Η ΑΑΔΕ έστειλε χιλιάδες μηνύματα τις προηγούμενες ημέρες σε φορολογουμένους που είχαν ήδη υποβάλλει την φορολογική τους δήλωση, καθώς βρέθηκαν Φορείς οι οποίοι απέστειλαν μεταγενέστερα στοιχεία.

Δηλαδή, αρχικά είχαν στείλει λάθος αρχεία ή ελλιπή αρχεία. Αυτό έγινε με τον κυρίως ΕΦΚΑ που δεν ανέβασε την οικονομική ενίσχυση που έλαβαν οι συνταξιούχοι. Οπότε τώρα οι άνθρωποι αυτοί καλούνται και μέσω email να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση.

Αυτές οι περιπτώσεις πρέπει να είναι πάνω από 250.000, οπότε θα πρέπει να ελέγξουν το email και θα πρέπει επίσης να μας απαντήσει και η ΑΑΔΕ για την ημερομηνία μέχρι την οποία θα πρέπει να γίνει αυτή η τροποποίηση, γιατί στο email αναφέρεται ως ημερομηνία η 26η Ιουλίου.

Με πληροφορίες από την ΕΡΤ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.