- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Αίτημα του πρωθυπουργού για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό
Ενόψει του ραντεβού τους τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη
Μητσοτάκης: Αίτημα του πρωθυπουργού για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό
Η ατζέντα της επόμενης συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν τον Σεπτέμβριο αναμένεται να περιλαμβάνει πιο «δύσκολα» ζητήματα, ενώ την επόμενη εβδομάδα οι δύο ηγέτες θα βρεθούν στην Κύπρο για τη μαύρη επέτειο της εισβολής του Αττίλα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Λευκωσία και τον Τούρκο πρόεδρο στα Κατεχόμενα. Κατά τη χθεσινή συνάντηση, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 δεν μπορεί η Κύπρος να παραμένει διαιρεμένη ενώ επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών.
Ακόμα μια ευκαιρία, αυτή τη φορά για μια ταχεία εξέταση των διμερών σχέσεων, αλλά και για επιβεβαίωση της διάθεσης να διατηρηθεί η ηρεμία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, «ήταν μια συνάντηση σχετικά πιο σύντομη από άλλες. Υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη, έχουμε ξεκάθαρες τις διαφωνίες μας και πιστεύουμε στο διάλογο χωρίς την παραμικρή διάθεση υποχωρήσεων στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Μητσοτάκης – Ερντογάν: Συνάντηση «ενδιάμεσος σταθμός» για το ραντεβού τους τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη
Στην ατζέντα των δύο ηγετών βρέθηκαν τα θετικά αποτελέσματα της συνεργασίας για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και οι προοπτικές για το στόχο διπλασιασμού του διμερούς εμπορίου. Μητσοτάκης και Ερντογάν ανανέωσαν το ραντεβού τους τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, όπου και θα εξεταστεί επί της ουσίας η συνέχεια του ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Στην αποτίμηση της συνάντησης κυριαρχεί ότι το ζητούμενο ήταν να μην ατονήσει το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης διευκρινίζοντας ότι έγινε ανασκόπηση της πορείας υλοποίησης όσων έχουν συμφωνηθεί από την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν τον Μάιο στην Άγκυρα.
Ενδιάμεσος σταθμός για τη συνάντηση κορυφής του Σεπτεμβρίου θα μπορούσε επίσης να χαρακτηριστεί η χθεσινή στην Ουάσιγκτον με τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας επίσης να συνομιλούν με χρονοδιάγραμμα, αμέσως μετά το Σεπτέμβριο, να υπάρξει ένας ακόμα γύρος του πολιτικού διαλόγου και μια ακόμα συνάντηση για τη θετική ατζέντα, ενώ περιλαμβάνεται και ο στόχος των δύο ηγετών για την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών καθώς και οι προετοιμασίες για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μέχρι το τέλος του χρόνου.
«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι συνεχίζουμε στο δρόμο της επαναπροσέγγισης. Οι τουρκικές πάγιες θέσεις δεν έχουν αλλάξει. Όμως έχουμε ήδη απτά αποτελέσματα στην θετική ατζέντα. Και με βάση αυτά επιχειρούμε να προχωρήσουμε παρακάτω», σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ και διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης».
Η Τουρκική προεδρία στο μεταξύ, ανακοίνωσε ότι «η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για την ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης με την Ελλάδα με βάση την αρχή της καλής γειτονίας».
Στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Λίγες ώρες μετά την παράδοση της έκθεσης της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ενόψει της μαύρης επετείου για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και με δεδομένη την αδιάλλακτη στάση της Άγκυρας περί διχοτομικής λύσης δύο κρατών στη Μεγαλόνησο, ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα στον Ταγίπ Ερντογάν.
«Πενήντα χρόνια μετά την τραγωδία του `74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Γ. Γεραπετρίτης: Η διαίρεση της Κύπρου για 50 χρόνια, είναι μία μη αποδεκτή κατάσταση
Εντός αυτού του πλαισίου και καθώς θα βρεθεί στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. H ειδική απεσταλμένη του Οργανισμού Μαρία Άνχελα Ολγκίν συναντήθηκε με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να επαναλαμβάνει ότι η λύση του Κυπριακού οφείλει να είναι εντός του πλαισίου των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών στην προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, η διαίρεση του νησιού για 50 χρόνια, είναι μία μη αποδεκτή κατάσταση. Για την Ελλάδα η επανένωση της Κύπρου και η επίλυση του Κυπριακού είναι ύψιστη προτεραιότητα.
Πηγή: ΕΡΤ