Πολιτικη & Οικονομια

Χάρης Δούκας στον Guardian: Έτσι θα γίνει η Αθήνα πιο ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες

Οι παρεμβάσεις τριών σημείων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δούκας στον Guardian: Έτσι θα γίνει η Αθήνα ανθεκτικότερη στον καύσωνα - Οι παρεμβάσεις τριών σημείων

Ο Χάρης Δούκας παραχώρησε συνέντευξη στον Guardian παρουσιάζοντας το σχέδιο του για το πώς θα μπορέσει η Αθήνα να γίνει πιο ανθεκτική και να επιβιώσει από τα ακραία κύματα καύσωνα. Ο δήμαρχος Αθηναίων επιμένει σε τρεις παρεμβάσεις: δέντρα κλιματιζόμενοι χώροι και σταθμοί νερού. 

Όπως δηλώνει ο Χάρης Δούκας, πρώτη προτεραιότητά του είναι να διασφαλίσει ότι οι κάτοικοι της Αθήνας θα επιβιώσουν των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται το φετινό καλοκαίρι. «Σε οποιοδήποτε μέρος η αντιμετώπιση τέτοιων ακραίων καιρικών φαινομένων θα ήταν δύσκολη», δηλώνει στον Guardian ο Χάρης Δούκας και σημειώνει ότι  «σε μια πόλη με επτά λόφους και τόσο πυκνή αστική ανάπτυξη, είναι ιδιαίτερα περίπλοκο. Μια πράσινη γειτονιά μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αισθητής θερμοκρασίας έως και 5%, κάνοντας τη διαφορά σε ένα κύμα καύσωνα. Δεν είναι θέμα τρόπου ζωής ή βελτίωσης της ποιότητας ζωής- είναι θέμα επιβίωσης, όταν το 23% του πράσινου πνεύμονα γύρω από την Αθήνα έχει καταστραφεί τα τελευταία χρόνια από πυρκαγιές. Είναι σημαντικό να έχουμε περισσότερα δέντρα, περισσότερους κλιματιζόμενους χώρους και περισσότερους σταθμούς νερού στους δρόμους και τις πλατείες μας».

Δούκας στον Guardian: Στόχος στο τέλος της θητείας να έχουμε φυτέψει 25.000 δέντρα

Ο Χάρης Δούκας δηλώνει στο μέσο ότι στόχος του είναι να φυτέψει 5.000 δέντρα μέχρι το τέλος του έτους και 25.000 μέχρι το τέλος της θητείας του, ώστε να συμβάλει στη μείωση της ρύπανσης, τη μείωση της αισθητής θερμοκρασίας και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα. «Παρακολουθώ καθημερινά στο τηλέφωνό μου τη νέα μας εφαρμογή για τα δέντρα», λέει κοιτώντας την οθόνη του κινητού του. «Στο 11%, το πράσινο στην Αθήνα είναι πολύ πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Με αυτή την εφαρμογή μπορώ να δω ακριβώς πού και πότε έχουν φυτευτεί νέα δέντρα. Προχωράμε μπροστά».

Η συνέντευξη του Χάρη Δούκα στον Guardian