Πολιτικη & Οικονομια

«Τσουχτερές» οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για Πάρο, Ηράκλειο και Ρόδο

Πόσο κοστίζουν για μία 4μελη οικογένεια

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ταξιδιώτες έτοιμοι να επιβιβαστούν σε καράβι στο λιμάνι του Πειραιά
Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Οι τιμές για Πάρο, Ηράκλειο και Ρόδο © ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Οι τιμές για μία 4μελη οικογένεια με προορισμό Πάρο, Ηράκλειο και Ρόδο

Υψηλές και ... «τσουχτερές» για την τσέπη είναι οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για μία 4μελή οικογένεια σε Πάρο, Ηράκλειο και Ρόδο, ενώ αυξημένα είναι φέτος και τα πακέτα διακοπών. 

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), Λευτέρη Κιοσέ, κάποιοι για να αποφύγουν το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων επιλέγουν φέτος το καλοκαίρι να κάνουν τις διακοπές τους στην ηπειρωτική Ελλάδα. «Όταν πηγαίνουν πολλά άτομα μαζί κάπου αυτό προφανώς διαφοροποιεί τις τιμές. Οι μικρότερες ηλικίες έχουν διαφορετικούς τρόπους διακοπών και διαφορετικές ανάγκες και προσέγγιση. Ιούνιο – Ιούλιο – Σεπτέμβριο όπως γνωρίζουμε ότι είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα σε σχέση με τον Αύγουστο. Είναι καλή εποχή για να κάνει κάποιος διακοπές. Αν κάποιος θέλει να πάει διακοπές σε έναν δημοφιλή προορισμό, δύσκολα θα τα βγάλει πέρα με κάτω από 2.000 ευρώ συνολικά. Σε όχι δημοφιλείς προορισμούς είναι καλύτερα. Κυκλάδες και Δωδεκάνησα είναι πιο ακριβά. Πολλοί επιλέγουν και την ηπειρωτική Ελλάδα, για να αποφύγουν το κόστος των ακτοπλοϊκών. Επίσης, υπάρχει μία στροφή και στα εξοχικά». 

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια και πακέτα διακοπών: Οι αυξήσεις που καταγράφονται 

Οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις σε ό,τι αφορά τα πακέτα διακοπών καταγράφονται: 

+19,7% αεροπορικά εισιτήρια

+12,7% πακέτο διακοπών

+12% ξενοδοχεία.

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Πόσο κοστίζουν σε μια 4μελη οικογένεια

Τιμές για 4μελη οικογένεια με 2 ενήλικες, 2 παιδιά (έκπτωση 50%) και 1 ΙΧ

Πειραιάς – Πάρος – Πειραιάς (συμβατικό πλοίο):

2023 : 464 €

2024 : 534 € +15,1%

Πειραιάς – Ηράκλειο – Πειραιάς (συμβατικό πλοίο):

2023 : 488 €

2024 : 564 € +15,6%

Πειραιάς – Ρόδος – Πειραιάς (συμβατικό πλοίο – τετράκλινη καμπίνα):

2023: 924 €

2024: 1.019 € +10,3%.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d2mg1o1l04ah)

Διακοπές: Ένας στους δύο Ελληνες δεν θα πάει κάπου φέτος

Απογοήτευση και προβληματισμό προκαλούν τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) και δείχνει ότι μόνο ένας στους δύο θα κάνει διακοπές φέτος το καλοκαίρι, λόγω του αυξημένου κόστους σε εισιτήρια και διαμονή.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα 23-29 Ιουνίου και αφορούσε ανάμεσα σε άλλα θέματα και την επίδραση των ανατιμήσεων στις καταναλωτικές συνήθειες στην Ελλάδα. Όπως φαίνεται, οι πληθωριστικές τάσεις έχουν επηρεάσει τις συνήθειες των καταναλωτών, οι οποίοι προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα ακόμη και από τις διακοπές.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d2lrio69nqtd)

Ένας στους δύο καταναλωτές (55%) δηλώνει ότι δεν θα κάνει διακοπές το 2024, ένας στους τρεις (32%) δηλώνει ότι θα κάνει μεν διακοπές, αλλά πιο περιορισμένες, έξι στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι οι δαπάνες τους φέτος θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, τέσσερις στους δέκα ότι θα είναι μειωμένες άνω του 50%.

Ως λόγο, για τον οποίο έλαβαν αυτή την απόφαση, αναφέρουν το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα λόγω ανατιμήσεων, αλλά κυρίως τα αυξημένα κόστη σε εισιτήρια και διαμονή.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την έρευνα Τravel Report της ψηφιακής υπηρεσίας πληρωμών και αγορών Klarna, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1000 ατόμων προκύπτει ότι το 53% των καταναλωτών επιλέγουν πιο προσιτά καταλύματα αυτό το καλοκαίρι, ενώ το 39,7% αναζητούν πιο προσιτές επιλογές μεταφοράς. Επιπλέον, το 29,7% των Ελλήνων σχεδιάζει να μειώσει τον αριθμό των ταξιδιών, που πραγματοποιεί και το 25,3% επιλέγει να συντομεύσει τη διάρκεια των διακοπών του.

Το 6% δήλωσε ότι δεν θα ταξιδέψει καθόλου αυτό το καλοκαίρι, με την πλειονότητά τους (62,2%) να αναφέρει την αύξηση του κόστους ζωής ως τον κύριο λόγο για την απόφαση αυτή.

Μια δημοφιλής ταξιδιωτική τάση σε Ευρώπη και ΗΠΑ, που συμβάλλει και στη μείωση των εξόδων διακοπών και βρίσκει ανταπόκριση και στη χώρα μας είναι οι «Staycations», όπου οι ταξιδιώτες επιλέγουν να εξερευνήσουν τις χώρες τους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.