Πολιτικη & Οικονομια

Οι υποψήφιοι στο ΠΑΣΟΚ μαζεύουν υποστηρικτές, αλλά και μπηχτές

Το ασυμβίβαστο, ο Κυρανάκης και τα στρατόπεδα

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι υποψήφιοι στο ΠΑΣΟΚ μαζεύουν υποστηρικτές, αλλά και μπηχτές
Οι υποψήφιοι στο ΠΑΣΟΚ μαζεύουν υποστηρικτές, αλλά και μπηχτές © SOOC / Photoroom

ΠΑΣΟΚ: Οι υποψήφιοι μαζεύουν υποστηρικτές και μπηχτές - Το ασυμβίβαστο, ο Κυρανάκης και τα στρατόπεδα

Αγώνα για τη συλλογή υπογραφών και υποστηρικτών κάνουν οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου τρεις εβδομάδες πριν από τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου ή της νέας προέδρου να είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν την ψήφο των μελών του κόμματος. Και μπορεί το καλοκαίρι να πέφτουν κάπως οι ρυθμοί, όμως στη Χαριλάου Τρικούπη δεν επικρατεί νηνεμία, αφού οι υποψήφιοι - αλλά και στελέχη του κόμματος - ρίχνουν τις «μπηχτές» τους τόσο προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, όσο και προς τον Χάρη Δούκα. Πάντως, την τράπουλα φαίνεται ότι θα ανακατέψει η ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Άννας Διαμαντοπούλου, που αναμένεται στα μέσα Ιουλίου. 

Μέχρι τότε, η συζήτηση για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ έχει στο επίκεντρο τον Νίκο Ανδρουλάκη και - κυρίως - τον Χάρη Δούκα, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται πώς θα μπορέσει ο δήμαρχος Αθηναίων να ισορροπήσει έχοντας τα πόδια του σε δύο διαφορετικές βάρκες: τον δήμο της Αθήνας και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αν και εφόσον εκλεγεί. Ο ίδιος διαμηνύει - αφήνοντας αιχμές για τον πρόεδρο - ότι «η πλατεία Κοτζιά είναι πιο κοντά στη Χαριλάου Τρικούπη από ότι ήταν οι Βρυξέλλες», σχολιάζοντας το γεγονός ότι όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν ευρωβουλευτής του κόμματος.

ΠΑΣΟΚ: Υπάρχει «κώλυμα» με την υποψηφιότητα Δούκα - Τι ορίζει το καταστατικό

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μόλις εχθές ξεκαθάρισε ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στην υποψηφιότητα Δούκα, απαντώντας για το ζήτημα που έχει προκύψει με το ασυμβίβαστο των υποψηφίων και την πρόβλεψη του Καταστατικού στο άρθρο 36. Στην παράγραφο 2, το άρθρο 36 αναφέρει ότι «όσα μέλη του φορέα κατέχουν, κατόπιν διορισμού ή εκλογής, έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση, δεν μπορούν να είναι υποψήφια σε μονοπρόσωπα όργανα». Ο Χάρης Δούκας διαμηνύει σχετικά με το κώλυμα για την υποψηφιότητά του ότι  την κατέθεσε στην Κεντρική Επιτροπή, παρουσία του προέδρου. «Μέχρι τώρα κωλύματα τέτοιου τύπου, δηλαδή ασυμβίβαστου, έβαζαν η Ν.Δ. μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο κ. Βορίδης, ο κ. Πλεύρης, ο κ. Βελόπουλος, ο κ. Πολάκης. Υπάρχει κάποιος από το ΠΑΣΟΚ που θέτει τέτοιο κώλυμα; Έθεσα την υποψηφιότητά μου, έγινε αποδεκτή και προχωράμε». Ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι ο Χάρης Δούκας θα έπρεπε να είναι πιο «διαβασμένος» σχετικά με το ποιος έφερε την τροπολογία για το ασυμβίβαστο, σημειώνοντας ότι δεν είναι μία αλλαγή που έφερε εκείνος, αλλά ο πιο κοντινός σήμερα συνεργάτης του δημάρχου Αθηναίων, Χρήστος Πρωτόπαππας. 

Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας είναι πλέον δύο ξένοι, όπως φάνηκε και από την «απόσταση ασφαλείας» που κράτησαν στο πάρτι που διοργάνωσε ο Παύλος Χρηστίδης για τη γιορτή του. Απέφυγαν να διασταυρωθούν και δεν χαιρετήθηκαν καν, αναφέρουν πληροφορίες. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d2lz010h2hc1)

Προτιμά τον Ανδρουλάκη η ΝΔ; 

«Φωτιές» στη Χαριλάου Τρικούπη φέρεται να έβαλε η τοποθέτηση του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνου Κυρανάκη για το πρόσωπο που «προτιμά» η ΝΔ για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Κυρανάκης σε ερώτηση που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του παρουσίας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης (10.7) είπε ότι η ΝΔ προτιμά πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να παραμείνει ο Νίκος Ανδρουλάκης και δεν άργησε να έρθει η ανακοίνωση - απάντηση από τη Χαριλάου Τρικούπη. «Ο ίδιος και το κόμμα του πρέπει να μείνουν έξω από διαδικασίες που δεν τους αφορούν, όπως οφείλει να κάνει κάθε κόμμα που σέβεται στοιχειωδώς την πολιτική δεοντολογία, είτε αυτό αφορά τον κ. Ανδρουλάκη είτε αλλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Ειδικά για τον κ. Ανδρουλάκη, εξάλλου, η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη δείξει το ήθος και την… "προτίμησή" της, με την παρακρατική παρακολούθηση του στις περασμένες εσωκομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ». 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d2lpqgoumgb5)

Ποιοι στηρίζουν ποιον για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Βουλευτές, στελέχη και πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι ανοίγουν σιγά - σιγά τα χαρτιά τους για τα πρόσωπα που στηρίζουν για την ηγεσία του κόμματος. Ο Νίκος Παπανδρέου με άρθρό του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» εξέφρασε δημόσια τη θέση ότι ο Παύλος Γερουλάνος είναι ο υποψήφιος που θα μπορούσε «στην παρούσα ιστορική συγκυρία να συνθέσει πολιτικές, να απελευθερώσει στελέχη, να έχει διεθνές δίκτυο και ίδια γνώση της πραγματικής οικονομίας». Ωστόσο, πρόσωπα από το περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου φαίνεται ότι βρίσκονται στο πλευρό του Χάρη Δούκα. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Ρέππας είναι ανάμεσα στα πρόσωπα που στηρίζουν ανοιχτά την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων, ενώ με το «Χάρη, πάμε;» ο Μανώλης Χριστοδουλάκης έχει επιλέξει στρατόπεδο. Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν τον Χάρη Δούκα να έχει συμφωνήσει με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη ότι σε περίπτωση εκλογής του στην ηγεσία, θα τον κάνει επιλέξει για τη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Δίπλα στον Νίκο Ανδρουλάκη παραμένουν οι Δημήτρης Μάντζος, Ανδρέας Σπυρόπουλος, Παναγιώτης Δουδωνής και Θανάσης Γλαβίνας. 

Περιοδείες και δηλώσεις για τους «7»

Σχεδόν τρεις μήνες πριν τις εσωκομματικές εκλογές, οι «7» υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανεβάζουν ρυθμούς και ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ κάποιοι έχουν ξεκινήσει περιοδείες, προκειμένου να συγκεντρώσουν υπογραφές, αλλά και να επικοινωνήσουν τις θέσεις τους για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε την Τετάρτη στον Mega: «Δεν με τρομάζει καμία υποψηφιότητα, εγώ θέλω πολιτική συζήτηση. Δεν πρόκειται να μπω σε καμία διένεξη». Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι όσα έγιναν τις πρώτες εβδομάδες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, «ήταν προσβλητικά για μένα. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να τα καταφέρει με σοβαρότητα, ενότητα και προοδευτικό σχέδιο. Εγώ θέλω πολιτική συζήτηση, δεν θέλω διενέξεις και τοξικότητα. Ο πρόεδρος δεν είναι συλλογικό αξίωμα στο κόμμα. Κάποια στελέχη θυμήθηκαν τις διαφωνίες τους, όταν ήρθαν τα νομοσχέδια στη Βουλή».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d2lmjahd49sx)

Το πρωί της Πέμπτης (11.7) άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη συγκέντρωση δηλώσεων στήριξης της υποψηφιότητας του Νίκου Ανδρουλάκη. «Συνεχίζουμε μαζί στον δρόμο της ενότητας και της πολιτικής μας αυτονομίας! Συνεχίζουμε μαζί για να πάμε ακόμα ψηλότερα!», είναι το μήνυμα που στέλνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d2lpuq2i4toh)

Ο Παύλος Γερουλάνος αρνήθηκε σε συνέντευξή του στο Kontra Channel να σχολιάσει το ζήτημα του ασυμβίβαστου για τον Χάρη Δούκα. «Έχω δεσμευτεί να μιλήσω μόνο για τα θέματα που αφορούν την Ελληνίδα και τον Έλληνα». 

Η Νάντια Γιαννακοπούλου σε δηλώσεις της στο Action24 υπογράμμισε ότι για την ιδία ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι «το ΠΑΣΟΚ να συνηθίσει στις χαμηλές πτήσεις. Έχει έρθει η ευκαιρία να γίνει το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα και μεγάλα ποσοστά. Δεν πρέπει να χαθεί ξανά αυτή η ευκαιρία - δυστυχώς το τελευταίο διάστημα δεν τα καταφέραμε, ενώ μάλιστα η Ν.Δ έχανε ένα εκατομμύριο ψήφους και ο ΣΥΡΙΖΑ άλλους 350.000. Έβρεχε ψηφοφόρους και εμείς κρατούσαμε ομπρέλα». 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d2laat9copw9)

Ο Χάρης Δούκας έχει ξεκινήσει τις περιοδείες του στην Αθήνα, στοχεύοντας κυρίως σε εργαζόμενους και τον γενικό πληθυσμό όπου φαίνεται να έρχεται πρώτος, σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση της Prorata

Ο Μιχάλης Κατρίνης με τη σειρά του υποστηρίζει ότι «είμαι ο μόνος που μιλάω για μια μεγάλη παράταξη, ικανή να κυβερνήσει. Δεν μπορεί κανείς να κλείνει τα μάτια στο γεγονός ότι η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας δεν συνοδεύτηκε από σοβαρή άνοδο του ΠΑΣΟΚ, που είναι εγκλωβισμένο στα χαμηλά ποσοστά ενός μικρομεσαίου κόμματος».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d2kvaf4a2ttl)

Ο Γιάννης Κανελλάκης σε συνέντευξή του στο OPEN εξέφρασε τη θέση ότι «το ΠΑΣΟΚ το έχουν αγνοήσει οι πάντες. Χάθηκε! Πού είναι η διακήρυξη του Ανδρέα; Πού είναι οι αξίες του ΠΑΣΟΚ; Πού είναι ότι είμαστε κοντά στον λαό;»

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d2lp4zz05gmx)

Οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ θα διεξαχθούν στις 6 και 13 Οκτωβρίου. Η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων δεν έχει ακόμη ξεκινήσει επίσημα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ προβλέπεται ένα ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι και ένα έντονο Φθινόπωρο.  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης για Αθηναϊκή Ριβιέρα: Πολύ σημαντικό το αναπτυξιακό αποτύπωμα και όχι σε βάρος των τοπικών κοινωνιών
Μητσοτάκης για Αθηναϊκή Ριβιέρα: Πολύ σημαντικό το αναπτυξιακό αποτύπωμα και όχι σε βάρος των τοπικών κοινωνιών

Ο πρωθυπουργός παρευρέθη στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου της Περιφέρειας Αττικής «Αθηναϊκή Ριβιέρα, Αστικός Περίπατος»

Το νέο λαϊκό μέτωπο στη Γαλλία και οι λαϊκομετωπικές φαντασιώσεις στην Ελλάδα
Το νέο λαϊκό μέτωπο στη Γαλλία και οι λαϊκομετωπικές φαντασιώσεις στην Ελλάδα

Οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ οφείλουν να τοποθετηθούν: Θα δώσουν μάχη για να πρωταγωνιστήσει ξανά η δημοκρατική παράταξη ή θέλουν να ηγηθούν μιας συνιστώσας του «ελληνικού λαϊκού μετώπου»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.