Πολιτικη & Οικονομια

Φορολογικές Δηλώσεις 2024: Καμία παράταση από το Υπουργείο Οικονομικών

Πόσοι φορολογούμενοι έχουν υποβάλλει τη δήλωσή τους

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φορολογικές Δηλώσεις 2024: Καμία παράταση από το Υπουργείο Οικονομικών - Πόσοι φορολογούμενοι έχουν υποβάλλει τη δήλωσή τους

Δεν αναμένεται να δοθεί παράταση για την υποβολή των Φορολογικών Δηλώσεων 2024, όπως διαμηνύει το Υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στις πιέσεις των λογιστών προκειμένου να λάβουν λίγες ακόμη ημέρες για την κατάθεση των δηλώσεων εισοδήματος.

Εκτιμάται ότι πάνω από 4,4 εκατομμύρια Φορολογικές Δηλώσεις έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής. Μάλιστα, φέτος για πρώτη φορά, πάνω από 1,3 εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι είδαν προ-συμπληρωμένη και αυτόματα υποβληθείσα τη δήλωσή τους χωρίς την παρέμβαση κάποιου φοροτεχνικού ή λογιστή και μάλιστα το μισό εκατομμύριο εξ αυτών το έκανε και αυτόματα υποβλήθηκε η φορολογική του δήλωση.

Πάντως, ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Οικονομικών Όμηρος Τσάπαλος δήλωσε ότι «από το 1,3 εκατομμύριο πολίτες που είχαν προσυμπληρωμένες δηλώσεις οι 430 χιλιάδες ήταν αυτοί που θέλησαν να μην πληρώσουν λογιστή και να γίνει αυτόματα η φορολογική τους δήλωση». Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων είναι η 26η Ιουλίου. «Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων κινείται ομαλότατα, έχουν υποβληθεί πάνω από 4,4 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις, αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς δεν υπάρχει λόγος καμίας παράτασης». 

Φορολογικές Δηλώσεις 2024: Αυξημένες οι φετινές χρεώσεις στα εκκαθαριστικά

Αυξημένοι είναι οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι που έχουν έως τώρα εκκαθαρίσει τις φορολογικές δηλώσεις τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα δεδομένα της ΑΑΔΕ, έως τις 17 Ιουνίου έχουν υποβληθεί 2.250.131 φορολογικές δηλώσεις Ε1 που έχουν εκκαθαριστεί, με το 49,99% να έχει μηδενικό αποτέλεσμα, το 21,39% πιστωτικό, ενώ το 28,63% επιβαρύνθηκε με υποχρέωση πληρωμής φόρου. Συνολικά, τα ποσά των εκκαθαρισμένων δηλώσεων ανέρχονται σε 770.279.193 ευρώ έναντι επιστροφών ύψους 149.812.470 ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως η μέση φορολογική επιβάρυνση ανέρχεται στα 1.195 ευρώ φέτος, δηλαδή αυξημένος κατά 30% από τα μέσα επίπεδα φόρου που πλήρωσαν οι πολίτες πέρυσι.

Μέχρι πότε γίνονται διορθώσεις στις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», οι φορολογούμενοι που διαπιστώσουν ότι τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσής τους είναι ελλιπή ή δεν είναι ακριβή, υποχρεούνται να τροποποιήσουν ή/και να συμπληρώσουν τα ορθά στοιχεία και να υποβάλουν τη δήλωσή τους, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της, στις 26 Ιουλίου 2024. Συγκεκριμένα, από την Τρίτη 2 Ιουλίου μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, χωρίς κυρώσεις καθώς επέχει θέση αρχικής δήλωσης.