Πολιτικη & Οικονομια

Novartis: Αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων ζητά και ο Ανδρέας Λοβέρδος

Μετά τον Αντώνη Σαμαρά που ζήτησε τον αποχαρακτηρισμό τους

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Novartis: Ο Λοβέρδος ζητά αποκάλυψη ταυτότητας προστατευόμενων μαρτύρων - Μετά τον Αντώνη Σαμαρά που ζήτησε τον αποχαρακτηρισμό τους

Μετά τον Αντώνη Σαμαρά που ζήτησε να αποκαλυφθούν τα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis και ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε γνωστό πως θα καταθέσει αίτηση με την οποία θα ζητά κι αυτός το ίδιο.

Ο πρόεδρος του κόμματος Δημοκράτες Ανδρέας Λοβέρδος ενημέρωσε μέσα από ανάρτησή του πως αύριο θα καταθέσει αίτηση για την αποκάλυψη της ταυτότητας του «Μάξιμου Σαράφη» και της «Αικατερίνης Κελέση» που έχουν καταθέσει για το θέμα της Novartis.


Η ανάρτηση του Ανδρέα Λοβέρδου

«Καταθέτω αύριο αίτηση για την αποκάλυψη της ταυτότητας των μαρτύρων δήθεν «δημοσίου συμφέροντος» με τις κωδικές ονομασίες «ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΑΡΑΦΗΣ» και «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΕΛΕΣΗ» στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και την κοινοποιώ στην Πρόεδρο και την Εισαγγελέα του ΑΠ κύριες Κλάπα και Αδειλίνη αντιστοίχως».

Ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε την αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis

Νωρίτερα σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς υπέβαλε επίσημα αίτηση ενώπιον του εισαγγελέως Οικονομικού Εγκλήματος, προκειμένου να αποκαλυφθεί η ταυτότητων των «προστατευόμενων» μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» στην υπόθεση NOVARTIS.

Με την αίτησή του, ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε τον αποχαρακτηρισμό των ανωτέρω μαρτύρων ως μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, την αφαίρεση της προστασίας αυτών και την ανάσυρση της εναντίον τους εγκλήσεώς του για ψευδή κατάθεση και συκοφαντική δυσφήμηση. Η αίτηση εκκρεμεί στην αρμόδια εισαγγελική λειτουργό. Μάλιστα, σε συνέχεια της ανωτέρω αίτησης υποβλήθηκε συμπληρωματικό υπόμνημα, μετά τις αποκαλύψεις στη Βουλή περί είσπραξης χρηματικής αμοιβής από τον δικηγόρο τους, γεγονός που ενισχύει την πεποίθηση ότι οι ανωτέρω μάρτυρες εισέπραξαν μεγάλο χρηματικό ποσό για την κατάθεσή τους. Καθίσταται έτσι προφανές ότι ο χαρακτηρισμός τους ως «προστατευομένων» ήταν εκτός νόμου εξ' υπαρχής, όπως επισημαίνεται σε Δελτίο Τύπου από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού.

Τον Μάιο του 2023 η υπόθεση Novartis έκλεισε με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών σε ό,τι αφορά τα στελέχη της εταιρίας που είχαν κατηγορηθεί για δωροδοκία πολιτικών προσώπων και γιατρών. Με το βούλευμα, που εκδόθηκε επτά και πλέον χρόνια από την έναρξη των δικαστικών ερευνών για τις πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας, οι δικαστές του Συμβουλίου αποφαίνονται ότι το τότε ανώτερο στέλεχος του ελληνικού τμήματος της εταιρίας Κωνσταντίνος Φρουζής, ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης και οι τρεις συγκατηγορούμενοί τους, στελέχη της μητρικής Novartis, δεν τέλεσαν την πράξη της δωροδοκίας από κοινού κατ' εξακολούθηση και της άμεσης συνέργειας στο εν λόγω αδίκημα «σε ό,τι αφορά τα 10 πολιτικά πρόσωπα που διερευνήθηκαν για την υπ' αυτών τέλεση πράξεων παθητικής δωροδοκίας είτε ως ύποπτοι είτε ως κατηγορούμενοι».

Στο βούλευμα με αριθμό 764/2023, οι δικαστές διατάσσουν την απαλλαγή του πρώην ανώτατου στελέχους της Novartis Hellas Κωσταντίνου Φρουζή, του Νίκου Μανιαδάκη και των τριών συγκατηγορουμένων τους σε επιτελικές θέσεις στη μητρική Novartis, αφού αποφαίνονται ότι δεν προέκυψαν στοιχεία για την τέλεση των πράξεων που τους αποδόθηκαν και αφορούσαν στις καταγγελίες δωροδοκίας των:

  1. Αντωνίου Σαμαρά, που διετέλεσε πρωθυπουργός από τις 20-6-2012 έως 6-1-2015
  2. Παναγιώτη Πικραμμένου που διετέλεσε υπηρεσιακός πρωθυπουργός από τις 16-5-2012 έως 20-6-2012
  3. Ανδρέα Λυκουρέντζου που διετέλεσε υπουργός Υγείας από τις 21-6-2012 έως 25-6-2013
  4. Μάριου Σαλμά, που διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Υγείας από τις 22-6-20 12ου έως 23-6-2013
  5. Ιωάννη Στουρνάρα που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από τις 5-7-2012 έως 10-6-2014
  6. Ευάγγελου Βενιζέλου που διετέλεσε υπουργός Εθνικής Άμυνας από τις 7-10-2009 έως 17-6-2011, υπουργός Οικονομικών από 17-6-2011 έως 21-3-2012 και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από τις 25-6-2013 έως 25-1-2015
  7. Γεωργίου Κουτρουμάνη που διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και ακολούθως υπουργός στο ίδιο υπουργείο από το Σεπτέμβριο του έτους 2010 έως το Μάιο του έτους 2012
  8. Άδωνη-Σπυρίδωνα Γεωργιάδη, που διετέλεσε υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από τις 25-6-2013 έως 10-6- 2014
  9. Δημητρίου Αβραμόπουλου που διετέλεσε υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από τις 15-2-2006 έως 7-10-2009
  10. Ανδρέα Λοβέρδου που διετέλεσε υπουργός υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης από τις 7-9-2010 έως 17-5-2012.

Στο ίδιο βούλευμα αναφέρεται ότι οι πέντε κατηγορούμενοι από την πλευρά της εταιρείας, απαλλάσσονται και για το αδίκημα της δωροδοκίας μη πολιτικών προσώπων, καθώς με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα (2019) είναι σε βαθμό πλημμελήματος και πλέον έχει παραγραφεί λόγω παρέλευσης 5ετίας.