Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 3 Ιουλίου - 9 Ιουλίου 2024

1,8 εκατ. ευρώ είναι το ύψος της φοροδιαφυγής και των εικονικών συναλλαγών που φέρεται να έπραξε ο Αντώνης Ρέμου σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα νούμερα της εβδομάδας | 4 Ιουλίου - 11 Ιουλίου 2024
© Αποστόλης Παπανικολάου / Eurokinissi

Τα νέα της εβδομάδας 3 Ιουλίου - 9 Ιουλίου 2024. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς

3.8°C υψηλότερη από τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020, ήταν η θερμοκρασία στη χώρα μας το φετινό Ιούνιο

2°C υψηλότερη ήταν και από τον μέχρι πρότινος θερμότερο Ιούνιο του 2012. 

14.000 χρόνια πριν η θερμοκρασία της Γής ανέβηκε από τους 11 στους 15°C, είχε ισχυριστεί πέρυσι το καλοκαίρι ο Κυριάκος Βελόπουλος, χαρακτηρίζοντας την κλιματική αλλαγή “παραμύθι”. 


36 νεκροί ήταν το αποτέλεσμα από τρεις ρωσικές επιθέσεις στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της Ουκρανίας, το Οχμαντίτ στο Κιέβο. Οι αλληλέγγυοι που κόπτονται για κάθε -πιθανώς ψευδή- ανακοίνωση των τρομοκρατών της Χαμάς, δεν έβγαλαν κιχ για τη ρωσική επίθεση. Ίσως να είχαν ξεκινήσει τις διακοπές τους σε κάποιο ελεύθερο κάμπινγκ. 

40 ρωσικοί πύραυλοι -σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι- χτύπησαν το νοσοκομείο παίδων στο Κίεβο.


180 έδρες εξασφάλισε στη γαλλική εθνοσυνέλευση ο συνασπισμός “Νέο Λαϊκό Μέτωπο” με επικεφαλής τον Ζαν Λικ Μελανσόν στο Β’ γύρο των γαλλικών εκλογών για τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Ο Μελανσόν θέλει να προτείνει ένα νέο ικανό πρόσωπο για την πρωθυπουργία της χώρας αλλά δεν βρίσκει άλλον από τον εαυτό του. Δεν είναι καιρός για μετριοφροσύνες. 

163 έδρες εξασφάλισε ο “μαζί” του Εμμανουέλ Μακρόν, του ανθρώπου που διάβασε καλύτερα από οποιονδήποτε το εκλογικό σύστημα και απενεργοποίησε -έστω προσωρινά- τη Λεπέν. 

143 έδρες κέρδισε τελικά το ακόμα “Εθνική Συσπείρωση” της Λεπέν. Το πρόβλημα είναι ότι αν αθροίσεις ακροδεξιούς και ακροαριστερούς (με κοινό χαρακτηριστικό τη λατρεία τους για τον Πούτιν), είναι σίγουρα πλειοψηφία στη Γαλλική κοινωνία. 


33,7% του εκλογικού σώματος έλαβαν οι Εργατικοί στη Βρετανία, έχοντας κερδίσει 1,6% σε σχέση με την κάλπη του 2019.

23,7% έλαβαν οι Συντηρητικοί, οι οποίοι ωστόσο έχασαν 20% σε σχέση με το 2019.

14,3% έλαβε το Reform UK, κερδίζοντας το εντυπωσιακό ποσοστό 12,3% μέσα σε μια τετραετία. 

12,2% έλαβαν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, παραμένοντας ουσιαστικά στα ποσοστά τους. 

412 έδρες κέρδισαν οι Εργατικοί, ήτοι 211 περισσότερες από τις προηγούμενες εκλογές.

120 έδρες έλαβαν οι Συντηρητικοί. Έχασαν δηλαδή 250 έδρες σε σχέση με το 2019.


16.384.403 ψήφους έλαβε το κόμμα του Μασούντ Πεζεσκιάν και έτσι το Ιράν έχει νέο πρόεδρο, ο οποίος χαρακτηρίζεται μετριοπαθής. 

49,8% ήταν το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές της τεράστιας ασιατικής χώρας με το θεοκρατικό καθεστώς, στις εκλογές που έγιναν μετά το θάνατο του Προέδρου Ραϊσι. 

4.682 δολάρια ήταν το κατά κεφαλήν ονομαστικό ΑΕΠ σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, δηλαδή του 2016.

85% της συνολικής αξίας των εξαγωγών του Ιράν, βασίζονται στο πετρέλαιο.


37% των Ελλήνων βουλευτών επέλεξε πετρελαιοκίνητο όχημα καθώς το Κοινοβούλιο αποφάσισε να αλλάξει όλα τα οχήματα του στόλου του. Οι συγκεκριμένοι Βουλευτές θεώρησαν προτεραιότητα το φθηνότερο καύσιμο και όχι το παράδειγμα της προστασίας του πλανήτη, επιλέγοντας ηλεκτρικό ή έστω υβριδικό.

22% των βουλευτών διάλεξε ηλεκτρικό και ένα επιπλέον 18% επέλεξε αμιγώς ηλεκτρικό. 

455 άλογα “βγάζει” το υβριδικό όχημα που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

470 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, είναι το ανώτατο μίσθωμα που πληρώνει η Βουλή για τα μέλη της από τις περιφέρειες Α και Β Αθηνών και Πειραιά. 

800 ευρώ, πλέον ΦΠΑ είναι το ανώτατο μίσθωμα για όλους τους υπόλοιπους. 

3 Βουλευτές είχαν ανταποκριθεί στις προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα το 2015 σύμφωνα με τις οποίες έπρεπε να μετακινούνται με δικά τους έξοδα. Τελικά υπό το βάρος των υπόλοιπων 297, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε kolotumba και πήρε πίσω όσα είχε εξαγγείλει προεκλογικά. 


1,8 εκατ. ευρώ είναι το ύψος της φοροδιαφυγής και των εικονικών συναλλαγών που φέρεται να έπραξε ο Αντώνης Ρέμου σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος. Συνακόλουθα προσδιορίζεται ως συνοδό αδίκημα, το ξέπλυμα χρήματος.

50.000 ευρώ δήλωνε κάποια από τα προηγούμενα έτη ο δημοφιλής τραγουδιστής. Παραπληροφόρηση ότι δήλωνε τόσα λίγα για όλα τα χρόνια, υποστηρίζει ο συνήγορος του. Κρίμα, στο τσάκ δεν τον έπιανε το όριο για επιδόματα και κοινωνικό τουρισμό. 


16% ήταν η «ανάπτυξη» της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής αγοράς την περίοδο 2022/2023 σύμφωνα με σχετική έρευνα της Deloitte. 

35,3 δισ. ευρώ ήταν ο συνολικός τζίρος για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. 

14% αυξημένος ήταν ο τζίρος των 5 μεγάλων πρωταθλημάτων και έφτασε τα 19,6 δισ. ευρώ. 


84 βουλευτές από 12 χώρες περιλαμβάνει η ultra δεξιά ευρωομάδα «Πατριώτες για την Ευρώπη», η οποία συστάθηκε με πρωτοβουλία του εκλεκτού της Λεπέν, ευρωβουλευτή Ζορντάν Μπαρντελά. 

1 ελληνίδα συμμετέχει στην ευρωομάδα, είναι φυσικά η Αφροδίτη Λατινοπούλου. Άλλοι συμμετέχοντες προέρχονται από το κόμμα του Όρμπαν, αλλά και από το ισπανικό VOX. 


12,8% αυξημένες είναι οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στην Ελλάδα στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαίου. Στη Βαρκελώνη από την άλλη, οι κάτοικοι δεν θέλουν τουρισμό και καταβρέχουν τους τουρίστες με νεροπίστολα.

25% αυξημένες είναι και οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις σε δρομολόγια από τις ΗΠΑ για τη φετινή θερινή περίοδο, σύμφωνα με το ΣΕΤΕ και θα φτάσουν τις 600.000.

35,7% αυξημένες είναι στο πρώτο πεντάμηνο οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ και διαμορφώθηκαν στα 205 εκατ. ευρώ.


30% των Βουλγάρων που ερωτήθηκαν σε δημοσκόπηση, δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν κατά της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των 32 χωρών-μελών.

59% των Βουλγάρων θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στη Συμμαχία, αυτό το ποσοστό είναι και πάλι το χαμηλότερο μεταξύ όλων των χωρών του ΝΑΤΟ.


1.000 καταγγελίες σε μόλις πέντε μέρες υποβλήθηκαν από πολίτες και ελέγχθηκαν για παραβάσεις των σχετικών νόμων. 

600 εξ’ αυτών υποβλήθηκαν μέσω της εφαρμογής MyCoast.

3 επιχειρήσεις σφραγίστηκαν καθότι δεν διέθεταν σύμβαση παραχώρησης.

350.000 είναι το συνολικό ποσό των προστίμων που επιβλήθηκαν για αυθαιρεσίες σε παραλίες

169 καταγγελίες μέσω της εφαρμογής MyCoast και δεκάδες τηλεφωνικές καταγγελίες που αφορούσαν 13 επιχειρήσεις στην παραλία Κρυονέρι της Πάργας, έφεραν την περιοχή αυτή δικαίως στην πρώτη θέση. 

50 επιπλέον καταγγελίες πολιτών αφορούσαν την παραλία Βάλτος επίσης στην Πάργα, που αναδεικνύεται σε πρωτεύουσα της αυθαιρεσίας. 


Verba Volant

Θεοδώρα Τζάκρη

«Ξέρετε ότι και η Washington Post συζητάει να κλείσει την έντυπη έκδοσή της»;
Πρώτον, είναι απαράδεκτο να υιοθετεί μια συντρόφισσα παραδείγματα από την καρδιά του καπιταλιστικού τέρατος. Τζάμπα λιώνουμε τις σόλες πορευόμενοι προς την πρεσβεία; Δεύτερον, η σύγκριση της ιστορικής Αυγής με τη φυλλάδα του φιλελευθερισμού, είναι το λιγότερο ατυχής. Προχωράμε. 

Λευτέρης Αυγενάκης

«Ήμουν και παραμένω Βουλευτής του νομού Ηρακλείου και θα συνεχίσω να υπηρετώ τους πολίτες της Κρήτης με το ίδιο πάθος».
Δεν ξέρω αν πρόκειται για υπόσχεση ή απειλή. Αν ωστόσο το “ίδιο πάθος” σημαίνει ότι θα συνεχίσει να τραμπουκίζει εργαζόμενους με ύφος “ξέρεις ποιος είμ’ εγώ ρε”, από εμένα είναι όχι. Φαντάζομαι ότι την ίδια γνώμη θα έχουν και οι Κρητικοί.

Γιάννης Κανελλάκης

«Κι άμα θα βγω θα πετάξω όλες τις καρέκλες από τη Χαριλάου Τρικούπη. Όλοι στους δρόμους με το ζιβάγκο του Ανδρέα. Όχι με τα παπιγιόν, τις γραβάτες, τις σαμπάνιες και τα χαβιάρια».
Αμ θα κάθονται όρθιοι αμ θα φοράνε ζιβάγκο και θα βγάζουν τη μπέμπελη, δεδομένης και της κλιματικής αλλαγής. Δύσκολο να πείσεις έτσι τους τρυφηλούς συντρόφους να σε ψηφίσουν κύριε υποψήφιε πρόεδρε. 

Toquel (κατα κόσμον Κλαούντιο Δέσπο)
«Όταν ήμουν μικρός είχα συνευρεθεί 10 φορές την ίδια μέρα, τώρα πλέον τέσσερις».
Ο Έλληνας τράπερ κομπάζει για τις επιδόσεις του. Από την άλλη υπάρχει και αυτό το ρητό του Βίκτωρος Ουγκό «Η κοπέλα ελπίζει, η γυναίκα χαίρεται, η γριά αναπολεί». 

Μάρκος Σεφερλής

«Ο γιος μου έκλαιγε με αναφιλητά στην πρεμιέρα μου».
Εντάξει, είναι αρκετοί αυτοί που δεν τους αρέσει ο χαβαλές του Σεφερλή αλλά δεν είναι τόσο κακός ώστε να βάλει κανείς τα κλάματα. Ας μην υπερβάλλουμε. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.