Πολιτικη & Οικονομια

Ράγισε το γυαλί μεταξύ Κασσελάκη και Τσίπρα

Αιχμές, έμμεσες βολές και αποστάσεις

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Αλέξης Τσίπρας σε παλαιότερη συνάντησή τους
© EUROKINISSI

ΣΥΡΙΖΑ: Ράγισε το γυαλί μεταξύ Κασσελάκη και Τσίπρα - Αιχμές, έμμεσες βολές και αποστάσεις

«Μία φορά μονάχα φτάνει να ραγίσει το γυαλί», λέει το γνωστό τραγούδι, όμως, στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, το ρήγμα μεταξύ Στέφανου Κασσελάκη και Αλέξη Τσίπρα βαθαίνει όλο και περισσότερο, δήλωση τη δήλωση, αιχμή την αιχμή, μέχρι την - για κάποιους - αναπόφευκτη οριστική ρήξη του προέδρου με τον πρώην πρωθυπουργό. Οι δύο πολιτικοί, άλλωστε, έχουν πια μία τυπική σχέση, η οποία θα βρίσκεται στο μικροσκόπιο τουλάχιστον μέχρι το Συνέδριο του κόμματος το Φθινόπωρο. Αυτό είναι το νέο ραντεβού που δίνει ο πρόεδρος του κόμματος με τους βουλευτές, τα στελέχη και τους υποστηρικτές του κόμματος και συμπίπτει με τη συμπλήρωση ενός έτους από την εκλογή του στην ηγεσία της Κουμουνδούρου. 

Μέχρι τότε, οι αιχμές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τον Αλέξη Τσίπρα δεν φαίνεται ότι θα εκλείψουν. Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όταν σε κάθε συνέντευξη ο Στέφανος Κασσελάκης καλείται να απαντήσει στο ερώτημα αν θεωρεί τον προκάτοχό του «υπονομευτή» του. Τόσο μέσα από την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, όσο και μέσα από τις συνεντεύξεις που ακολούθησαν ο κ. Κασσελάκης πέταξε τα «καρφιά» του στον πρώην πρωθυπουργό, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία ευθεία αντίδραση από τον Αλέξη Τσίπρα, παρά έμμεσα μηνύματα για τον ρόλο της Αριστεράς στην Ελλάδα, με αφορμή το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία. 

Η σκιά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη
ΣΥΡΙΖΑ: Ράγισε το γυαλί μεταξύ Κασσελάκη και Τσίπρα © Dimitris Kapantais / SOOC

ΣΥΡΙΖΑ: Οι θέσεις για την Αριστερά και οι εκατέρωθεν βολές

Το Σαββατοκύριακο ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στη Γαλλία, όπου μίλησε στο οικονομικό συνέδριο Le Cercle des Economistes. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε το μήνυμά του για την Αριστερά και «κατακεραύνωσε» τους πολιτικούς που νοιάζονται μόνο για τη δημοφιλία τους. 

«Απαιτείται βούληση για συγκρούσεις με τα μεγάλα, με τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Να λοιπόν που δεν είναι όλες οι πολιτικές ίδιες. Να η διαφορά ανάμεσα στην προοδευτική και τη συντηρητική πολιτική, στη Δεξιά και την Αριστερά, που δεν είναι τόσο ευδιάκριτη. Ότι η Αριστερά οφείλει να παράγει πλούτο και να τον μοιράζει δίκαια. Οφείλει να έχει ένα φορολογικό σύστημα φορολόγησης του πλούτου και άρα να είναι έτοιμη να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα. Και να και κάτι που όπου η ακροδεξιά αναλαμβάνει αποδεικνύεται ότι είναι το καλύτερο παιδί του συστήματος. Κι έτσι συμβαίνει κι έχει συμβεί και στην ιστορία. Παντού όπου βρέθηκε μπροστά στις ευθύνες της εξουσίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Υπάρχουν οικονομολόγοι και πολιτικοί που κοιτάνε το συμφέρον, το πρόσκαιρο. Υπάρχουν πολιτικοί οι οποίοι σκέφτονται μονάχα τη δημοφιλία τους. Υπάρχουν πολιτικοί οι οποίοι σκέφτονται μονάχα τις δημοσκοπήσεις και λένε ευχάριστα πράγματα στον κόσμο». 

«Καρφί», ωστόσο, προς τον διάδοχό του, θεωρήθηκε η ανάρτηση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, όπου επισημαίνει: «Όταν οι προοδευτικές δυνάμεις παραμερίζουν το “εγώ”, αφήνουν τη διαίρεση και βάζουν μπροστά το “εμείς” και το “μαζί”, τότε μπορούν ανατρέψουν τα προγνωστικά και να πετύχουν μια ιστορική νίκη». 

Από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης σχολιάζει ότι «ενώσεις δια της απλής συγκολλήσεως δεν κέρδισαν ποτέ ένα κόμμα που κυβερνά όσο διεφθαρμένο κι αν ήταν. Ο Αριστερός συνασπισμός αφαίρεσε από τον Μακρόν και όχι από τη Λεπέν»

Μέσα από την τηλεόραση του Mega, ο Στέφανος Κασσελάκης έστειλε τη Δευτέρα (8.7) το δικό του μήνυμα για την Αριστερά και άφησε αιχμές προς τους αμφισβητίες του, ανάμεσα στους οποίους εκτιμάται ότι συγκαταλέγει και τον Αλέξη Τσίπρα. «Θεωρώ σημαντικό για όλους τους βουλευτές - μηδενός εξαιρουμένου - να πουν ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάρει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για σύγκλιση στην ευρύτερη Αριστερά», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιώντας ότι όποιος στηρίζει το κόμμα του, οφείλει να αναγνωρίζει τον ηγετικό ρόλο τόσο του κόμματος, όσο και τον πρωταγωνιστικό του προέδρου του. 

Είναι μία αναφορά που δείχνει την έντονη δυσφορία του Στέφανου Κασσελάκη για το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κυρίαρχο πρόσωπο για τη σύγκλιση στην Κεντροαριστερά τον Αλέξη Τσίπρα. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d2kdw9mluto1)

Αποστάσεις Κασσελάκη για τα περί κονδυλίων στα «τρολ» και διαβουλεύσεις πριν το Συνέδριο

Μετά τις συζητήσεις σχετικά με το «μαύρο χρήμα» στον ΣΥΡΙΖΑ και τις αιχμές για την οικονομική διαχείριση στο κόμμα από τον προκάτοχό του, ο Στέφανος Κασσελάκης επιλέγει να πάρει σαφείς αποστάσεις σχετικά με τα περί κονδυλίων που πήγαιναν στα «τρολ» της Κουμουνδούρου. «Δεν έχω βρει χρήματα που να έχουν δοθεί σε τρολ», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης και έσπευσε να διευκρινίσει ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζω εγώ, από τις 24 Σεπτεμβρίου και μετά σας εγγυώμαι ότι δεν υπάρχουν κονδύλια που να έχουν πάει σε τρολ. Εδώ δεν έχουμε επιχορήγησή για να πληρώσουμε μισθούς των ανθρώπων του κόμματος...».

Σε κάθε περίπτωση, ο Στέφανος Κασσελάκης σημειώνει ότι δεν πρόκειται να σχολιάσει ζητήματα που έχουν συζητηθεί ή τεθεί στο τραπέζι των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ και δεσμεύτηκε ενώπιον των μελών της Κεντρικής Επιτροπής ότι «θα σας ταράξω στη συλλογικότητα», ενεργοποιώντας έτι περαιτέρω τα όργανα μέχρι το καταστατικό Συνέδριο του πρώτου Σαββατοκύριακου του Οκτώβρη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο του Στέφανου Κασσελάκη είναι να φέρει καταστατικές αλλαγές που θα τον βοηθήσουν να απαλλαγεί από τα πρόσωπα που στέκονται εμπόδιο ή βάρος στα πλάνα του για το κόμμα, τη στιγμή που η εσωκομματική αντιπολίτευση φαίνεται ότι αρθρώνει ενιαίο τείχος κατά του προέδρου και των επιλογών του. 

Στόχος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τους τρεις επόμενους μήνες είναι να δώσει βάρος σε δύο κορυφαίους για τη μακροημέρευσή του πυλώνες: να στραφεί στο εσωτερικό του κόμματος προκειμένου να αναζητήσει τα στηρίγματά του, αλλά και να «μιλήσει» στους πολίτες, προκειμένου τα ποσοστά του κόμματος να μην καταρρεύσουν όσο «φουντώνει» ο εσωτερικός διάλογος. Οι δημοσκοπήσεις και η παρουσία του στη ΔΕΘ θεωρούνται δύο κρίσιμοι παράγοντες για τη διαμόρφωση της ατζέντας με την οποία θα προσέλθει ο Στέφανος Κασσελάκης στο Συνέδριο. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχεται τελικά η εξαήμερη εργασία;
Έρχεται τελικά η εξαήμερη εργασία;

Όπως έγινε γνωστό, μόλις το 0,076% των επιχειρήσεων υπέβαλαν αίτηση και ταυτόχρονα πληρούσαν τα κριτήρια για την υπαγωγή στον νόμο. Αίφνης, όλοι αυτοί που κινδυνολογούσαν το προηγούμενο διάστημα, εξαφανίστηκαν

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.