Πολιτικη & Οικονομια

Κασσελάκης: Δεν έχει βρεθεί λύση στο θέμα της Αυγής - Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χρέη σε προμηθευτές

Όσα είπε ο πρόεδρος του κόμματος για τον Αλέξη Τσίπρα

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ, την «Αυγή» και τον Αλέξη Τσίπρα

Ο Στέφανος Κασσελάκης παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας (8.7) συνέντευξη στο Mega. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις γαλλικές εκλογές, στη σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, την «Αυγή», αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των εκλογών στη Γαλλία. «Η Αριστερά το τονίζω και όχι η Κεντροαριστερά… η Αριστερά έχει πλέον τη μεγαλύτερη επιρροή εκεί κι αυτό είναι θετικό. Αλλά πρέπει λίγο να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας και στον κόσμο, ποιο είναι το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας και ποιο το δικό μας. Εδώ μιλάμε για 577 περιφέρειες μονοεδρικές. Αν κάποιος το κάνει αναλογικά με τον πληθυσμό της Ελλάδας στη Γαλλία, θα είχαμε 89 Περιφέρειες στην Ελλάδα, με 89 μονοεδρικές Περιφέρειες». 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε για τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και έθεσε το πλαίσιο συνεργασίας σε επίπεδο συνεννόησης σε προτάσεις νόμου, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να ειπωθούν εκατέρωθεν συγγνώμες για τα όσα έχουν ειπωθεί κατά καιρούς τα προηγούμενα χρόνια. «Να αρχίσουμε τη συζήτηση της σύγκλισης. Εγώ ο ίδιος στην ομιλία μου στην ΚΕ το Σάββατο, είπα ότι στις επόμενες προτάσεις νόμου – τροπολογίες που θα έχουμε στη Βουλή, στο ζήτημα των τραπεζών και τα υπερκέρδη τους που ζημιώνουν τον ελληνικό λαό, ότι εκεί θα απευθυνθώ στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – όποια και αν είναι αυτή - όταν οι προτάσεις είναι έτοιμες, για να συνεργαστούμε στο να τις βελτιώσουμε. Και αν είναι ένα πλαίσιο που υπάρχει συναίνεση, τότε έχει καλώς. Ως ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε κανένα απολύτως κώλυμα να έχουμε πολύ φιλολαϊκή μεταρρύθμιση στις τράπεζες, στα υπερκέρδη τους, στις προμήθειες. Ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης, δεν έχει δουλέψει στην πραγματική οικονομία, στο επιχειρείν. Ο υπ. Οικονομικών πρέπει να έχει εμπειρία στον πραγματικό κόσμο της οικονομίας. Δεν μπορεί να είναι θεωρητική η εμπειρία ενός υπουργού. Οι τράπεζες ρυθμίζονται από την ΕΚΤ. Αν έχει τη δυνατότητα ο υπουργός να κάνει κάτι, γιατί δεν το κάνει;».

Στέφανος Κασσελάκης: Δεν έχουν τραπεζικά χρέη, αλλά χρέη σε προμηθευτές

Στη συνέχεια ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε στα χρέη του ΣΥΡΙΖΑ. «Άλλη μια μάστιγα που θα βρούμε μπροστά μας είναι το ιδιωτικό χρέος. Το κυβερνών κόμμα αυξάνει το χρέος του συνεχώς και βλέπουμε να χάνονται σπίτια από τα κόκκινα δάνεια. Ως ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε τραπεζικά χρέη. Χρέη σε προμηθευτές έχουμε. Θέλουμε να εξορθολογήσουμε τις δαπάνες με τα έσοδά μας για να μπορούμε να λέμε στον κόσμο ότι μπορούμε να φτιάξουμε το σπίτι μας και συνεπώς μπορούμε να φτιάξουμε τη χώρα μας. Γιατί η ΝΔ δεν παρουσιάζει τη ρύθμιση χρέους που έχει, ενώ ο κόσμος δεν μπορεί να έχει αυτές τις ρυθμίσεις τα χρέη του, και επίσης τις ρυθμίσεις των πολιτικών το Πόθεν Έσχες τους. Κάναμε τροπολογία γι΄αυτό».

«Εμείς θέλουμε οι ρυθμίσεις των πολιτικών προσώπων να είναι δημόσιες και η ΝΔ το απορρίπτει αυτό. Όσον αφορά στο δικό μας θέμα, είναι κάτι που το έχουμε βρει μπροστά μας, γι' αυτό και αναγκάστηκα να δανείσω για κάποια δώρα Χριστουγέννων. Το πλαίσιο έχει γίνει ασφυκτικό. Ένα μεγάλο μέρος της επιχορήγησης του κόμματος για τις ευρωεκλογές πήγε στα Μέσα του κόμματος αντί να πάει σε ψηφοδέλτια, καμπάνιες και εκτυπώσεις κτλ. Λύση με τους αργαζομένους της Αυγής δε έχουμε βρει ακόμα αλλά έχουμε βρει τρόπους επικοινωνίας. Το κομμάτι αυτό το έχει αναλάβει η οικ. Επιτροπή που ενέκρινε η ΚΕ η οποία θα παρουσιάσει μερικές προτάσεις στην επόμενη ΠΓ, την Πέμπτη το μεσημέρι», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κασσελάκης: Δεν έχει βρεθεί λύση στο θέμα της Αυγής

Σχετικά με την «Αυγή», ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε ότι περιμένει εκ νέου προτάσεις από την οικονομική επιτροπή και τους ίδιους τους εργαζόμενους. «Λύση στο θέμα της Αυγής δεν έχουμε βρει ακόμη. Έχουμε βρει μια επικοινωνία που πρέπει να διέπει αυτή την κατάσταση. Η οικονομική επιτροπή θα παρουσιάσει μια ανάλυση. Το είχαμε συζητήσει τον Απρίλιο στο Εκτελεστικό Γραφείο. Είναι ένα ζήτημα που έχει συζητηθεί πολλές φορές. Απλά δεν εφαρμόστηκαν οι σκέψεις και οι αποφάσεις από την προηγούμενη ηγεσία. Κατηγορούμαι για ό,τι κάνω ή ό,τι δεν κάνω. Εκπροσωπώ τον βασικό μέτοχο των δύο εταιρειών. Δεν είναι δική μου ευθύνη. Καταλαβαίνω το πολιτικό παράγοντα και τον ανθρώπινο. Θα ξέρουν οι εργαζόμενοι τι θα γίνει. Περιμένω κι από αυτούς προτάσεις».

Για το αν θα υπάρξουν διαγραφές, ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε: «Η θέση της ΚΕ είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα πρόεδρο με κανονική θητεία. Αν κάποιος λέει ότι ο Χ πρόεδρος δεν πρέπει να είναι πρόεδρος, δεν συνάδει με την απόφαση. Να εκφράσει μια αντίθετη άποψη, αλλά υπάρχει απόφαση από την ΚΕ. Δεν υπάρχει διαμάχη. Εγώ έκανα τον ερωτηματολόγιο που προκάλεσε αντιδράσεις. Να μην μπερδεύουμε ποια είναι η προσέγγισή μου. Πρέπει να γίνει καταστατικό συνέδριο. Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται σκέψη και ανάλυση των ιδεών. Αυτά που είπα στην ομιλία μου ήταν ιδέες. Είπα ότι μπορεί να αλλάξω τη γνώμη μου. Προκάλεσε μια θετική αναστάτωση στην αίθουσα. Στις ευρωεκλογές είχαμε μια μεγάλη αποχή. Στη Γαλλία συμμετείχαν απέναντι στην ακροδεξιά. Μπορεί να ενεργοποιηθεί η κοινωνία».

Ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

«Πρέπει όλα τα στελέχη να λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηγηθεί οποιασδήποτε συνεννόησης (σ.σ. με το ΠΑΣΟΚ). Θέλω να μπορούν να κρίνονται όλοι», απάντησε ο Στέφανος Κασσελάκης σε ερώτηση για το αν τον υπονομεύει ο Αλέξης Τσίπρας. «Προφανώς και έχει θέση. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα πρόσφερε πάρα πολλά. Μπήκα σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Μπήκαμε όχι για τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, μπήκαμε να στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα δυνατό αυτόνομο κόμμα. Να συνεργαστούμε σε μία αλλαγή νόμου, σε μια τροπολογία. Και τα στελέχη των δύο κομμάτων να πούμε μια συγγνώμη για τα όσα έχουν ειπωθεί εκατέρωθεν από παλιότερες εποχές. Δεν νομίζω ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν προσωπικό θέμα μαζί μου. Ο κόσμος που αγωνίζεται στον στίβο της πολιτικής έχει μνήμη. Αυτά πρέπει να τα λύσουμε».

Για το αν θα πουληθεί ή ενοικιαστεί το κτίριο των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ ο Στ. Κασσελάκης απάντησε: «Όχι δεν ισχύει. Θα κάνουμε πολλά πράγματα από εδώ και πέρα. Υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες που θα στηρίξουνε την οικονομική ανάρρωση του κόμματος. Δεν επιθυμώ να φύγουμε από την Κουμουνδούρου. Μου αρέσει αυτή η ιστορική περιοχή».