Πολιτικη & Οικονομια

Η νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου προκαλεί ανακούφιση αλλά και αστάθεια στη Γαλλία

Η επικαιροποιημένη εκτίμηση για την κατανομή των εδρών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χιλιάδες κόσμου στους δρόμους με γαλλικές σημαίες μετά την ανακοίνωση των exit poll
Πανηγυρισμοί για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών ©Luc Auffret/Anadolu via Getty Images

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο αναδείχθηκε σε πρώτη δύναμη στις γαλλικές εκλογές. Η ανακούφιση για την ήττα της Λεπέν, συνοδεύεται όμως από ανησυχία για πιθανό πολιτικό αδιέξοδο

Σε πρώτη δύναμη αναδείχθηκε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο στον β' γύρο των γαλλικών εκλογών, ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά που ήθελαν την ακροδεξιά συμμαχία της Μαρίν Λεπέν να κερδίζει. Για την ακρίβεια, οι Λεπέν / Μπαρντελά βρίσκονται στην τρίτη θέση, πίσω και από τη συμμαχία δυνάμεων υπό το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν. 

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ανέφελα μετά το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών· το αντίθετο: Μπορεί να υπάρχει ανακούφιση από την ήττα της ακροδεξιάς, ωστόσο κανένας σχηματισμός δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Γιατί η νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου προκαλεί ανησυχία

Επιπλέον, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, η αριστερή συμμαχία υπό τον Ζαν Λυκ Μελανσόν, έχει ενδογενή προβλήματα, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιος θα είναι υποψήφιος ή υποψήφια για την πρωθυπουργία. Ο ίδιος ο Μελανσόν δεν θεωρείται κατάλληλος για αυτή τη θέση. Ως εναλλακτική προβάλλεται η επικεφαλής των οικολόγων Μαρίν Τοντελιέ, που πρωτοστάτησε στον σχηματισμό της συμμαχίας.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί τη στήριξη της παράταξης Μακρόν προκειμένου να έχει πλειοψηφία -αυτό όμως δεν είναι κάτι που έχει ξεκαθαρίσει. Ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος «ζυγίζει» πολύ προσεκτικά τις επιλογές του και το βράδυ της Κυριακής απέφυγε να σχολιάσει το αποτέλεσμα. Ο πρωθυπουργός Ατάλ, πάντως, δήλωσε ότι σκοπεύει να παραιτηθεί τη Δευτέρα.

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να υποστηριχθεί ο Μακρόν από κάποιο κόμμα που ανήκει στη συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου που νίκησε στις εκλογές, και να δοθεί έτσι η δυνατότητα εκ νέου στην έως σήμερα κυβερνώσα παράταξη να συνεχίσει να βρίσκεται στην εξουσία.

Σύμφωνα με το εναλλακτικό σενάριο, ο Μακρόν θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην αριστερή συμμαχία, αλλά χωρίς να στηρίξει με τους βουλευτές του, κάτι που σημαίνει ότι ο νεός πρωθυπουργός θα έχει «δεμένα» τα χέρια του, καθώς δεν θα έχει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Σε αυτήν την περίπτωση, αναμένεται αδιέξοδο και πολιτική αστάθεια στη χώρα, που θα διατηρηθεί για τουλάχιστον ένα χρόνο, καθώς δεν μπορούν να προκηρυχθούν εκλογές νωρίτερα.

Η εκτίμηση αποτελέσματος για τη κατανομή των εδρών

Εν αναμονή της ανακοίνωσης του επίσημου αποτελέσματος, οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για το πόσες έδρες κατακτά κάθε κόμμα δεν διαφέρουν και πολύ μεταξύ τους.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ipsos, η συμμαχία Αριστεράς και Οικόλόγων «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» κερδίζει από 177 - 192 έδρες, το κόμμα Μακρόν 152 - 158 έδρες και ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν 138 - 145 έδρες.

Ειδικότερα στοιχεία δείχνουν ότι στους κόλπους της αριστερής συμμαχίας, το μεγαλύτερο ποσοστό εδρών συγκεντώνει η Ανυπότακτη Γαλλία, το κόμμα του Μελανσόν, ενώ στο σύνολο των εδρών τις περισσότερες θα έχει το κόμμα της Μαρίν Λεπέν...

Υπενθυμίζεται ότι για την απόλυτη πλειοψηφία χρειάζονται 289 έδρες σε σύνολο 577 εδρών της Εθνοσυνέλευσης.

Παρόμοιες οι εκτιμήσεις και του Ifop, που «δίνει» στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο 187 - 198 έδρες, στο κόμμα Μακρόν 161 - 169 και στην ακροδεξιά Λεπέν 135 - 143.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.