Πολιτικη & Οικονομια

Νέο Λαϊκό Μέτωπο: Ποια κόμματα αποτελούν την αριστερή συμμαχία που κέρδισε τις γαλλικές εκλογές

Θριαμβευτική νίκη με ανατροπή των προγνωστικών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά που ήθελαν την Μαρίν Λεπέν να κερδίζει τις γαλλικές εκλογές

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, η αριστερή συμμαχία της οποίας ηγείται ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, σημείωσε θριαμβευτική νίκη στις γαλλικές εκλογές, ανατρέποντας τις εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών, ακόμη και των exit poll. Τελικά, ο γαλλικός λαός καταπόντισε την ακροδεξιά συμμαχία της Μαρίν Λεπέν, που είχε κερδίσει τον α' γύρο των εκλογών.

Πλέον, ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ είναι έτοιμος να παραιτηθεί και ο Μελανσόν κάλεσε τον Μακρόν να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

Πάντως, η αριστερή συμμαχία δεν έχει κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τις αναγκαίες 289 έδρες σε σύνολο 577 εδρών. Οι μέχρι στιγμής εκτίμηση αποτελέσματος του Ipsos «δίνει» στην αριστερή συμμαχία του Μελανσόν 171 - 187 έδρες, στον συνασπισμό του Εμανουέλ Μακρόν 152 - 163 έδρες και στην ακροδεξιά συμμαχία της Μαρίν Λεπέν 134 - 152 εδρες.

Τι είναι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο;

Είναι μια συμμαχία των Σοσιαλιστών, των Οικολόγων, των Κομμουνιστών και του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) του Ζαν - Λυκ Μελανσόν. Η αριστερή συμμαχία σχηματίστηκε μετά την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών από τον Πρόεδρο Μακρόν στις 9 Ιουνίου.

Τα τέσσερα κόμματα που συγκρότησαν τη συμμαχία κατά της Λεπέν έχουν βασικές διαφορές μεταξύ τους, τόσο ιδεολογικές όσο και προγραμματικές. Μάλιστα, μέχρι πριν επιτευχθεί η συγκρότηση του Νέου Λαϊκού Μετώπου είχαν ανταλλάξει βολές μεταξύ τους. 

Η προσέγγιση ήταν μια δύσκολη υπόθεση, ωστόσο επετεύχθη, με την επιμονή της γενικής γραμματέα των οικολόγων Μαρίν Τοντελιέ. Το μπλοκ σχηματίστηκε προκειμένου να κρατηθεί η ακροδεξιά εκτός κυβέρνησης. Κατέληξε, δε, και σε βασικές προγραμματικές συμφωνίες και προτεραιότητες.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεσμεύθηκε για την κατάργηση των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό και τη μετανάστευση, που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση Ατάλ. Επίσης, έχει εξαγγείλλει την επιβολή πλαφόν στις τιμές βασικών αγαθών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση του κόστους διαβίωσης, καθώς και την αύξηση του κατώτατου μισθού.