Πολιτικη & Οικονομια

Επίδομα αδείας: Πότε καταβάλλεται - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

Οι υποχρεώσεις του εργοδότη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
παραλια, κοσμος, θαλασσα, ομπρελες
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Επίδομα αδείας: Πότε καταβάλλεται - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

Ετήσια άδεια με αποδοχές, καθώς επίσης επίδομα αδείας δικαιούται να λάβει κάθε μισθωτός με σύμβαση εξαρτημένης σχέσης εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου, από την έναρξη της απασχόλησής του σε συγκεκριμένη επιχείρηση.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d2j4lo76uq4p)

Το επίδομα αδείας χορηγείται ανάλογα με το χρόνο απασχόλησης

Για τον υπολογισμό του ποσού που αντιστοιχεί στο επίδομα αδείας που δικαιούται ο εργαζόμενος  παίζουν ρόλο οι συνήθεις αποδοχές, ενώ για τον υπολογισμό των ημερών αδείας σημαντικό ρόλο παίζει και ο χρόνος εργασίας.

Η άδεια χορηγείται αναλογικά με βάση το χρονικό διάστημα που απασχολείται ο εργαζόμενος στον εργοδότη. Η αναλογία της χορηγούμενης άδειας υπολογίζεται βάσει ετήσιας αδείας 20 εργάσιμων ημερών για πενθήμερη εργασία, και 24 εργασίμων ημερών για εξαήμερη εργασία, η οποία αντιστοιχεί σε 12 μήνες συνεχούς απασχόλησης.

Σύμφωνα με το άρθρο 61 Ν. 4808/2021, ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγήσει τμηματικά την ετήσια κανονική άδεια με αποδοχές μέχρι την 31/03 του επόμενου ημερολογιακού έτους. Τόσο οι αποδοχές αδείας, όσο και το επίδομα αδείας προκαταβάλλονται στον μισθωτό κατά την έναρξη της αδείας του.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της αδείας του ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει τις «συνήθεις αποδοχές», δηλαδή τις αποδοχές που θα λάμβανε αν εργαζόταν κατά τον αντίστοιχο χρόνο. Στις αποδοχές περιλαμβάνεται ό,τι καταβάλλεται στον μισθωτό τακτικά και μόνιμα, ως αντάλλαγμα της εργασίας του.

Αποδοχές αποτελούν επίσης:         

Η αμοιβή για τακτική εργασία την Κυριακή, τις εορτές ή τη νύχτα

Η αμοιβή για υπερεργασία, εφόσον αυτή παρέχεται τακτικά

Η αμοιβή για νόμιμη τακτική υπερωρία που θα πραγματοποιούσε ο μισθωτός κατά το διάστημα της αδείας του, αν εργαζόταν κατά το διάστημα αυτό

Στις αποδοχές αδείας δεν υπολογίζονται μεταξύ άλλων η αποζημίωση για παράνομη υπερωριακή εργασία, ούτε η αναλογία των δώρων γιορτών. Αυτό συμβαίνει γιατί οι αποδοχές αδείας συσχετίζονται με τις αποδοχές του διαστήματος της άδειας και όχι αορίστως με τις τακτικές αποδοχές, όπως συμβαίνει με τα δώρα (επιδόματα) εορτών, στα οποία υπολογίζεται η αναλογία του επιδόματος αδείας.

Το δικαίωμα λήψης επιδόματος αδείας, αποτελεί συνακόλουθο του δικαιώματος λήψης κανονικής αδείας και υπολογίζεται όπως και οι αποδοχές αδείας, δηλαδή είναι ίσο προς το σύνολο των αποδοχών αδείας, με τον περιορισμό ότι δεν μπορεί να υπερβεί -για όσους μεν αμείβονται με μισθό- τον μισό μισθό, για όσους δε αμείβονται με ημερομίσθιο ή ωρομίσθιο ή ποσοστά, τα 13 ημερομίσθια.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.