Πολιτικη & Οικονομια

Podcast 50 χρόνια Μεταπολίτευση: Η κοινωνία και η μεσαία τάξη στην Ελλάδα

Ο καθηγητής του ΑΠΘ Βασίλης Βαμβακάς συζητά με τους καθηγητές Χρήστο Α. Φραγκονικολόπουλο και Νίκο Σ. Παναγιώτου

Στο πέμπτο επεισόδιο του podcast «50 Χρόνια Μεταπολίτευση», οι καθηγητές Χρήστος Α. Φραγκονικολόπουλος και Νίκος Σ. Παναγιώτου από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης φιλοξενούν τον καθηγητή Βασίλη Βαμβακά. Το θέμα της συζήτησης είναι η κοινωνία και η μεσαία τάξη κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα.

Ο Βασίλης Βαμβακάς, με την εμπειρία και την ειδίκευσή του στην κοινωνιολογία, προσφέρει βαθιές αναλύσεις και γνώση για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της μεσαίας τάξης από το 1974 μέχρι σήμερα. Η συζήτηση επικεντρώνεται στις κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές που επηρέασαν τη μεσαία τάξη, τις προκλήσεις που αντιμετώπισε και τον ρόλο της στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Οι συνομιλητές εξετάζουν πώς οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις και οι οικονομικές πολιτικές των διαφόρων κυβερνήσεων διαμόρφωσαν τη μεσαία τάξη, την επίδραση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της παγκοσμιοποίησης, καθώς και τις επιπτώσεις των οικονομικών κρίσεων στη σταθερότητα και την ευημερία αυτής της κοινωνικής ομάδας. Επιπλέον, αναλύουν τον τρόπο με τον οποίο η μεσαία τάξη συνέβαλε στην προώθηση της κοινωνικής σταθερότητας και της πολιτικής αλλαγής, καθώς και τις προσδοκίες και τις προσκλήσεις που αντιμετωπίζει στο σημερινό κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον.

Αυτό το επεισόδιο προσφέρει μια εις βάθος κατανόηση της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης, αναδεικνύοντας τις αλλαγές που υπέστη και τον κρίσιμο ρόλο της στη διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους επιθυμούν να κατανοήσουν την εξέλιξη της κοινωνικής δομής και τις μελλοντικές προοπτικές της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ