Πολιτικη & Οικονομια

Τώρα είναι η ώρα της σιωπής για την Αριστερά

Δεν άνοιξαν το στόμα τους όταν...

Γιάννης Μεϊμάρογλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

ΣΥΡΙΖΑ: Η παρότρυνση στα στελέχη του κόμματος να μιλήσουν για τις εσωκομματικές εξελίξεις.

Έχει δίκιο ο Θανάσης Καρτερός όταν γράφει, απευθυνόμενος στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν είναι ο Κασσελάκης το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς είστε το πρόβλημα». Μόνο που το φταίξιμό τους δεν είναι μόνο ότι ψήφισαν τον Κασσελάκη για πρόεδρο και ότι ανέχονται την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του όπως κατηγορεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο αρθρογράφος της Αυγής. Αυτά που συμβαίνουν σήμερα δεν είναι παρά η τελευταία πράξη μιας πολιτικής ιλαροτραγωδίας που κόστισε πολύ ακριβά στη χώρα.

Πέρασαν δώδεκα περίπου χρόνια από τότε που ο Καρτερός θα έπρεπε να είχε καλέσει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξουν το στόμα τους. Η φράση: «Τι άλλο να κάνει, για να καταλάβετε, ότι ή θα σας περιφέρει αιχμάλωτους, ή επιτέλους θα ανοίξετε το στόμα σας;» ταιριάζει απόλυτα στην περίοδο Τσίπρα. Γιατί από τότε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν άνοιγαν το στόμα τους με αποτέλεσμα να (συμ)περιφέρονται ως αιχμάλωτοι των τερτιπιών και των φιλοδοξιών του ηγέτη τους.

Δεν άνοιξαν το στόμα τους όταν βρέθηκαν πάνω στο τσουνάμι του λαϊκισμού παρά μόνο για να προπηλακίσουν χυδαία τους - «προοδευτικούς» σήμερα - «μνημονιακούς» τότε εχθρούς τους την ώρα που έστηναν κρεμάλες στις πλατείες των «αγανακτισμένων» αντάμα με τους κάθε λογής ακροδεξιούς.

Δεν άνοιξαν το στόμα τους όταν είδαν το όραμα της «πρώτη φορά Αριστερά» να λεκιάζεται από τους σφιχτούς εναγκαλισμούς με τον Πάνο Καμμένο και την αλήστου μνήμης συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ του, θυσιάζοντας εξ αρχής το «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς στο βωμό της εξουσίας.

Δεν άνοιξαν το στόμα τους όταν έβλεπαν να κυλούν οι μήνες της τραγελαφικής διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη επιβαρύνοντας συνεχώς το δημόσιο χρέος της χώρας που οδήγησε τελικά σε ένα τρίτο, ακόμα πιο επώδυνο μνημόνιο.

Δεν άνοιξαν το στόμα τους όταν παίχτηκε στα ζάρια η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας με ένα εκβιαστικό και διχαστικό δημοψήφισμα που προκηρύχτηκε με το εμφυλιοπολεμικό σύνθημα «πάμε να τους τελειώσουμε»

Δεν άνοιξαν το στόμα τους όταν, με βάση δήθεν μαρτυρίες κουκουλοφόρων, στήθηκε το «σκάνδαλο του αιώνα» της Novartis με αποτέλεσμα να κατασυκοφαντηθούν δέκα πολιτικά πρόσωπα χωρίς κανένα στοιχείο, όπως αποδείχτηκε.

Δεν άνοιξαν το στόμα τους ούτε μετά τις εκλογές του 2019 όταν ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε να κάνει την παραμικρή αυτοκριτική για τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ η οποία αποδείχτηκε στη συνέχεια στρατηγική ματαιώνοντας κάθε προοπτική αριστερής επανάκαμψης.

Για ποιο λόγο άραγε, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ανοίξουν το στόμα τους τώρα, για τα φερσίματα του Κασσελάκη, τον οποίο ο ίδιος ο Τσίπρας ανακάλυψε και τους πλάσαρε από την Αμερική; Άλλωστε η βάση του κόμματος η οποία εξέλεξε επανειλημμένως τον Κασσελάκη ως αρχηγό της δεν είναι παρά το ιδεολογικοπολιτικό συνονθύλευμα που συστηματικά και με επιμέλεια δημιούργησε όλα αυτά τα χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας για να μπορεί να υλοποιεί τα προσωπικά του σχέδια.

Αντίθετα με την παρότρυνση του αρθρογράφου της Αυγής, είναι καιρός τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - παραμένοντα και αποχωρήσαντα - να αναλογιστούν την προδιαγεγραμμένη πορεία που διένυσαν όλα αυτά τα χρόνια από τον Τσίπρα ως τον Κασσελάκη. Θα είναι μια, καθυστερημένη έστω, αυτοκριτική συμβολή στην ανάλυση μιας πολυκύμαντης περιόδου στη διάρκεια της οποίας ο λαϊκισμός προξένησε μεγάλη ζημιά στην Αριστερά και κυρίως στη δημοκρατία και στη χώρα. Τώρα είναι η ώρα της σιωπής.