Πολιτικη & Οικονομια

Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας: Θα εξαρτάται από τον μισθό και θα μειώνεται με την πάροδο των μηνών

Όσα δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως

Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας: Θα εξαρτάται από τον μισθό και θα μειώνεται με την πάροδο των μηνών

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας στοχεύοντας στην ορθολογική κατανομή των παροχών και στην περαιτέρω ενίσχυση συγκεκριμένων κατηγοριών δικαιούχων.

Επίδομα ανεργίας: Υψηλότερο ποσό για τους πρώτους μήνες

Στην επιδότηση ανεργίας το μοντέλο, που βρίσκεται υπό επεξεργασία, προβλέπει υψηλότερο ποσό επιδόματος για τους πρώτους μήνες με σταδιακή μείωση στη συνέχεια καθώς επιδίωξη είναι η κινητοποίηση του ανέργου να επανενταχθεί στην αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένα, το επίδομα ανεργίας αναμένεται να συνδεθεί με τις μηνιαίες αποδοχές του απολυμένου και όχι με τον κατώτατο μισθό όπως ισχύει σήμερα. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι το επίδομα για εργαζόμενο με μισθό 1000 ευρώ ο οποίος θα απολύεται, θα μπορεί να φτάνει και στα 700 ή 750 ευρώ τον μήνα από 507 ευρώ που είναι σήμερα.

Το επίδομα ανεργίας θα μειώνεται με την πάροδο των μηνών όπως τόνισε μιλώντας στο ertnews η αρμόδια υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, ενώ θα διακόπτεται αν ο δικαιούχος απορρίψει τρεις προτάσεις για εργασία που θα καταθέτει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

Νίκη Κεραμέως: Θέλουμε να καταβάλεις ιδιαίτερη προσπάθεια για να βρεις απασχόληση

«Το σημαντικό εδώ είναι το σχήμα να είναι εμπροσθοβαρές. Θέλουμε να καταβάλεις ιδιαίτερη προσπάθεια για να βρεις απασχόληση. Αν σου προσφερθούν τρεις δουλειές που συμπίπτουν με το ατομικό σχέδιο δράσης σου και πεις και στις τρεις όχι, τότε φεύγεις από το ταμείο ανεργίας», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Κεραμέως.

Αναφορικά με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τόνισε: «Θέλουμε να στηρίξουμε τους εργαζόμενους, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε, όμως ακόμα περισσότερο πρέπει να μπορούν να μειωθεί και το συνολικό μη μισθολογικό κόστος και να μπορούν οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν μπροστά και να συμβάλλουν καθοριστικά στην τόνωση της οικονομίας και της απασχόλησης».

Στην παλέτα των μέτρων για το δημογραφικό εντάσσεται η σχεδιαζόμενη αύξηση στο επίδομα παιδιού που καταβάλλεται από τον ΟΠΕΚΑ. Καθώς η μείωση των γεννήσεων και η αύξηση των ονομαστικών μισθών περιορίζουν τους δικαιούχους του επιδόματος, επιδίωξη είναι η μεγαλύτερη ενίσχυση σε όσους έχουν ένα ή δύο παιδιά. Σήμερα λαμβάνουν με βάση εισοδηματικά κριτήρια 28,42 ή 70 ευρώ τον μήνα ανά παιδί.

Αναπροσαρμογή μελετάται επίσης στο ύψος του επιδόματος στέγασης. Σήμερα ο ΟΠΕΚΑ επιδοτεί το ενοίκιο ευάλωτων οικονομικά δικαιούχων με έως 210 ευρώ τον μήνα. Δρομολογείται επίσης η δημιουργία ενιαίας πλατφόρμας μέσω της οποίας ο δικαιούχος θα μπορεί με μια αίτηση να λάβει όλα τα επιδόματα που δικαιούται.