Πολιτικη & Οικονομια

Ο Φρέντυ Μπελέρης καθαιρέθηκε από δήμαρχος Χειμάρρας

Τι αποφάσισε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ο Φρέντυ Μπελέρης καθαιρέθηκε από δήμαρχος Χειμάρρας - Τι αποφάσισε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή

Ο Φρέντυ Μπελέρης καθαιρέθηκε από δήμαρχος Χειμάρρας μετά από απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, η οποία αποφάσισε ότι ο εκλεγμένος δήμαρχος χάνει τη θητεία του. 

Ο Φρέντυ Μπελέρης έχει προθεσμία 30 ημερών προκειμένου να προχωρήσει στην άσκηση έφεσης κατά της απόφασης Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής. 

Η απόφαση για την καθαίρεση του Φρέντυ Μπελέρη 

Για την απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής μίλησε ο επικεφαλής επίτροπος της, Ilirjan Celibashi, ο οποίος υποστηρίζει ότι η επιτροπή δεν ευνοεί κανέναν και ότι η απόφαση δεν λήφθηκε με σκοπό να βλάψει τα συμφέροντα κάποιου. Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι η ΚΕΕ έχει την αρμοδιότητα να ακυρώνει θητείες βάσει του νόμου περί αποποινικοποίησης, του εκλογικού κώδικα και του συντάγματος.

Την απάντησή του έδωσε ο δικηγόρος του Φρέντυ Μπελέρη, υπογραμμίζοντας ότι «η ΚΕΕ δεν έχει την εξουσία να ακυρώσει τη θητεία του Μπελέρη, καθώς δεν άσκησε ποτέ τα καθήκοντά του ως δήμαρχος», με τον Celibashi να ανταπαντά ότι η ΚΕΕ όντως έχει αυτή την αρμοδιότητα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υποψηφίων που έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα.

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, σύμφωνα με τον νόμο περί αποποινικοποίησης, άτομα που έχουν καταδικαστεί για ορισμένα εγκλήματα απαγορεύεται να κατέχουν δημόσια αξιώματα. Τη στιγμή που ο Φρέντυ Μπελέρης έχει καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα, η ΚΕΕ έκρινε ότι η θητεία του ως δήμαρχος είναι άκυρη. Η Χειμάρρα αναμένεται πλέον να πάει σε νέες εκλογές.