Πολιτικη & Οικονομια

Το σχέδιο Κασσελάκη για την εξουδετέρωση Τσίπρα

Οι δηλώσεις που «δείχνουν» Τσίπρα και το πρόσωπο που θα ενώσει την Κεντροαριστερά

Τόνια Ζαραβέλα
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στέφανος Κασσελάκης θα απαντήσει από τα όργανα για την κρίση στο κόμμα - Οι νέες αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο της νέας κρίσης στους κόλπους της Κουμουνδούρου, μετά την αναστολή κυκλοφορίας της καθημερινής έκδοσης της «Αυγής» και τις δηλώσεις στελεχών και προέδρου για το «μαύρο χρήμα». Η συνεδρίαση πραγματοποιείται στη «σκιά» του... Αλέξη Τσίπρα μετά τον «πόλεμο» δηλώσεων και αναμένεται να δώσει το στίγμα του Στέφανου Κασσελάκη για το κλίμα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα λάβει χώρα το Σάββατο (6.7). 

Οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ είναι έντονες. Τις τελευταίες ώρες, στελέχη διατυπώνουν τη θέση ότι το κόμμα βρίσκεται σε μία δύσκολη, αλλά καλή στιγμή για να ληφθούν μια σειρά αποφάσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είχε την Τετάρτη (3.7) συνάντηση με βουλευτές του ΣΥΡΙZA, οι οποίοι τον «συμβούλευσαν» να ρίξει τους τόνους και να κάνει πιο ήπιες αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ τον κάλεσαν να είναι «ενωτικός» στις δύο κρίσιμες συνεδριάσεις. Μεταξύ άλλων, ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε εχθές και με την Όλγα Γεροβασίλη. Η βουλεύτρια Άρτας δεσμεύτηκε ότι θα φέρει το κείμενο των «87» στην Πολιτική Γραμματεία, αλλά και την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Όμως, αν μείνουμε στη μεγάλη εικόνα, ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται ότι ήδη έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο να αφήσει εκτός από τη συζήτηση για την Κεντροαριστερά τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν προηγούμενες δηλώσεις του. 

ΣΥΡΙΖΑ: Το σχέδιο Κασσελακη για εξουδετέρωση Τσίπρα © Dimitris Peristeris / SOOC

ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα υπονοούμενα Κασσελάκη για τον Αλέξη Τσίπρα

Ο Στέφανος Κασσελάκης επέστρεψε από την Αμερική και βρέθηκε στο συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι. Σε δηλώσεις του στο Star o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε δημόσια δέσμευση από τον Αλέξη Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρωταγωνιστήσει στις συζητήσεις για την κεντροαριστερά, ενώ άφησε υπονοούμενα για παρασκηνιακές κινήσεις στο κόμμα. «Δεν θεωρώ ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι πίσω από τα σενάρια για συγκόλληση με το ΠΑΣΟΚ, υπάρχει ξεκάθαρο μήνυμα από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ότι πρέπει να είμαστε κυβερνητική παράταξη αυτόνομη» είπε ο κ. Κασσελάκης. Μάλιστα, σε ερώτηση αν θεωρεί ότι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος τον υπονομεύει απάντησε: «Πρέπει να είμαστε όλοι διαφανείς, προσωπικά είμαι διαφανής. Λέω ότι η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο και ρόλο σε οποιαδήποτε συνεννόηση και να είναι η ηγεσία του μελλοντικού σχήματος. Πιστεύω ότι όλοι οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πουν αυτό. Μηδενός εξαιρουμένου». 

Όμως, και κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο Συνέδριο του Economist, ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας και πάλι τις «αιχμές» του: «Θέλουμε να έχουμε ένα καθαρό μήνυμα από τις υπόλοιπες δυνάμεις ότι είναι πράγματι προοδευτικές. Όμως είναι κάτι που θα πρέπει να έρθει από κάτω προς τα πάνω. Προσωπικά, είμαι ανοιχτός στο να μην αποτελέσω μέρος του προβλήματος εδώ. Αν το πρόσωπό μου είναι θέμα για μια προγραμματική σύγκλιση που θα μπορέσει να μετουσιωθεί σε κυβέρνηση, υπόσχομαι ότι θα παραιτηθώ. Αυτό που θέλω είναι να είμαι χρήσιμος για την πατρίδα μου. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για να μιλήσει με το ΠΑΣΟΚ. Όμως, αν κάποιος θελήσει να πιέσει καταστάσεις απ' έξω, θα λάβει την αντίδραση της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Το μήνυμα από τη βάση είναι για έναν ΣΥΡΙΖΑ ισχυρό και ανεξάρτητο». 

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επιθυμεί να κλείσει τους λογαριασμούς του με τον Αλέξη Τσίπρα, όσο η συζήτηση για τα εσωκομματικά «φουντώνει», δείχνοντάς του ακόμη και την πόρτα της εξόδου από την Κουμουνδούρου. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha: «η έντιμη στάση για όλους, μέσα σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και ο προκάτοχός μου, είναι να πούμε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο μπόρεσε να διατηρήσει, και με διακριτή διαφορά, τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στις εκλογές που πέρασαν, δικαιούται να είναι η ηγέτιδα δύναμη σε αυτές τις συνεννοήσεις και ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι ο ηγέτης μιας οποιασδήποτε συνεννόησης. Εάν δεν μπορεί κάποιος αυτό να το πει για το κόμμα του, για τον ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται σε λάθος κόμμα». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι η σχέση του με τον πρώην πρωθυπουργό και προκάτοχό του «είναι αμιγώς πολιτική αυτή τη στιγμή».

Άλλωστε, ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να στέλνει τελεσίγραφο προς τους διαφωνούντες: «ή θα είστε μαζί μου στις αλλαγές, είτε θα πρέπει να υπάρξει εδώ και τώρα καθαρή λύση», αποκλείοντας, ωστόσο, τα σενάρια για εσωκομματικές εκλογές. Στο ίδιο πνεύμα πριν από λίγες ημέρες κινούνταν και η ανάρτηση του Νίκου Καρανίκα, ο οποίος ζητούσε από τον Αλέξη Τσίπρα να στηρίξει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, για να μην καταλήξει ομαδάρχης κολάκων

Την ίδια ώρα, εις εκ των πρώην στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, ο Θανάσης Καρτερός, με ανάρτησή του σημειώνει ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει μία σοφή στάση. «Δεν υπάρχουν από μηχανής σωτήρες. Ούτε πρόκειται να γίνει ο Τσίπρας αυτοφωράκιας κανενός. Σοφή στους σοφούς είναι η στάση. Αυτός μίλησε στο συνέδριο του κόμματος, μίλησε στη Διάσκεψη του Ινστιτούτου του, μιλάει με την καθημερινή του πράξη στην Ευρώπη. Μιλάει αν θέλετε ακόμα κι όταν επιλέγει τη σιωπή».

Οι δηλώσεις που «δείχνουν» Τσίπρα

Η μεγάλη «τρικυμία» στον ΣΥΡΙΖΑ επήλθε μετά την αναστολή κυκλοφορίας του καθημερινού φύλλου της «Αυγής». Ο Στέφανος Κασσελάκης συγκέντρωσε τα «πυρά» βουλευτών, στελεχών και μελών του κόμματος, αλλά και χρηστών των social media. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντέτεινε ότι η απόφαση για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου είχε ληφθεί από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος πριν την εκλογή του, αλλά ο προκάτοχος του δεν την εφάρμοσε, βάζοντας έτσι στη σέντρα τον Αλέξη Τσίπρα. 

Η απάντηση «κύκλων» του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε νέο γύρο έντασης. «Η αγωνία των εργαζομένων στα ΜΜΕ του κόμματος δεν μπορεί να γίνεται φτηνό εμπόρευμα για εσωκομματική κατανάλωση», αναφέρουν κύκλοι του Αλέξη Τσίπρα, που σημείωναν ότι οι διαρροές ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανταποκρίθηκε σε μια επιστολή που έλαβε μόλις 24 ώρες πριν και ενώ βρίσκεται στο εξωτερικό φανερώνουν τη χυδαιότητα με την οποία οι υπεύθυνοι χειρίζονται ευαίσθητα ζητήματα». Αμέσως, μετά με ανάρτησή του στο Χ, ο Στέφανος Κασσελάκης σήκωσε το γάντι στον πρώην πρωθυπουργό, λέγοντάς του: «Έλα και ανάλαβε και θα είμαι στρατιώτης, αλλιώς στήριξε με χωρίς παιχνίδια».  

Μάλιστα, στην εν λόγω ανάρτηση χαρακτήρισε τον προκάτοχό του υπονομευτή, μία λέξη που αργότερα απέσυρε. «Την άλλαξα γιατί θεωρούσα ότι ήταν πιο ακριβής η δεύτερη έκφραση, διότι πιστεύω ότι είναι σημαντικό να σταματήσει αυτή η συζήτηση περί συγκόλλησης, συναίρεσης, συμφωνιών, και ειδικά έξω από το κόμμα μας, έξω από τα όργανα, έξω από τις εσωτερικές μας συζητήσεις για ένα τέτοιο σενάριο», έχει διευκρινίσει ο κ. Κασσελάκης. 

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» αναφέρει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι σκέφτεται να εφαρμόσει την καταστατική δέσμευση για το όριο τριών θητειών για τους βουλευτές του κόμματος, δείχνοντας έτσι και πρακτικά την πόρτα της εξόδου στον Αλέξη Τσίπρα μετά το τέλος της θητείας του. «Δεν υπάρχουν τοτέμ στον ΣΥΡΙΖΑ (...) «όλα θα μπουν στη συζήτηση (όπως και το αν πρέπει να εφαρμόσουμε αυτό που λέει το τωρινό καταστατικό μας, για όριο τριών διαδοχικών θητειών στους βουλευτές)»», είχε αναφέρει σε παλαιότερη ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης. 

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το «μαύρο χρήμα» και το αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τι έγινε στο παρελθόν, αλλά ο ίδιος δεν θα το δεχόταν ποτέ: «Απ’ ό,τι γνωρίζω δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, αλλά θα πρέπει να μιλήσετε με τον πρώην οικονομικό διευθυντή. Αυτό που ξέρω είναι ότι υπήρχε μία σύμβαση για την ΑΥΓΗ με ανταγωνιστικά μιντιακά συμφέροντα για περίπου 1 εκατ. ευρώ που διατήρησε την εφημερίδα εν ζωή, αλλά συγχρόνως πιστεύω ότι δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εμπορική δραστηριότητα της εφημερίδας. Η ιδέα ότι η δημοσιογραφία τελειώνει λόγω του έντυπου φύλλου, δεν ισχύει. Η ΑΥΓΗ μπορεί να συνεχίσει να παράγει καθημερινή δημοσιογραφία».

Κασσελάκης vs Τσίπρα για την Κεντροαριστερά

Με ενδιαφέρον «διαβάζουν» τη δημοσκόπηση της Kapa Research ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σχετικά με το ενδεχόμενο σύγκλισης στις επόμενες εθνικές εκλογές. Το 53% των ερωτηθέντων φαίνεται να διαφωνεί, ενώ υπέρ τάσσεται το 39%. Παράλληλα, το 74% δεν βλέπει πιθανή τη συνεργασία των δύο κομμάτων.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και την εσωκομματική αναταραχή που έχει προκληθεί, στο σύνολο των ψηφοφόρων, το 51% ζητεί εκλογή άλλου προσώπου, ενώ το 25% ζητεί παραμονή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος. Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, το 64% ζητεί παραμονή Κασσελάκη και το 24% εκλογή νέου προέδρου. Το 47% θέλει ο Αλέξης Τσίπρας να μείνει στα μετόπισθεν της πολιτικής και να βοηθήσει όπως μπορεί τη χώρα, το 26% θέλει να προσπαθήσει να οικοδομήσει σχήμα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, και το 14% να ενισχύσει τον ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη.

Παράλληλα, δημοσκόπηση της GPO δείχνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας κρατά τα πρωτεία στο ερώτημα ποια πρόσωπα θα μπορούσαν να ενώσουν την Κεντροαριστερά. Πρώτος έρχεται  ο Αλέξης Τσίπρας με 19%, δεύτερος ο Στέφανος Κασσελάκης με 10,6%, τρίτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 10,4%, τέταρτος ο Χάρης Δούκας με 9,3% και ακολουθούν ο Παύλος Γερουλάνος, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Παύλος Χρηστίδης. Το υψηλότερο ποσοστό, 28,9% συγκεντρώνει η αυθόρμητη απάντηση «κανένας από αυτούς».

Σήμερα, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο Στέφανος Κασσελάκης θα αντιμετωπίσει τους Γιάννη Ραγκούση και Θανάση Θεοχαρόπουλο. Ο Διονύσης Τεμπονέρας δεν θα παραστεί στις δύο συνεδριάσεις, αφού έχει αποχωρήσει από τα όργανα του κόμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα βρεθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς αναχωρεί για τη Γαλλία, όπου θα συμμετάσχει σε Διεθνές Οικονομικό Συνέδριο.