Πολιτικη & Οικονομια

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας αποκλείει τον Λευτέρη Αυγενάκη από τις συνεδριάσεις της Βουλής

«Επιβάλω μομφή για ανάρμοστη συμπεριφορά», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Λευτέρης Αυγενάκης: Αποκλεισμός από τις συνεδριάσεις της Βουλής με απόφαση του Κωνσταντίνου Τασούλα 

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ανακοίνωσε τον αποκλεισμό του Λευτέρη Αυγενάκη από τις συνεδριάσεις της Βουλής, μετά την αποκάλυψη ότι ο πρώην υπουργός επιτέθηκε σε εργαζόμενο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

«Η συμπεριφορά του συναδέλφου Λευτέρη Αυγενάκη, στον χώρο του αεροδρομίου, ήταν απαράδεκτη. Ζήτησα και τον είδα, μου έδωσε εξηγήσεις για τη συμπεριφορά του, αντιλαμβάνομαι ότι ζήτησε συγγνώμη και δημοσίως για αυτήν τη συμπεριφορά αλλά δεν μπορώ να δεχτώ αυτήν τη συγνώμη από έναν εκπρόσωπο του λαού, ο οποίος έχει την στοιχειώδη υποχρέωση να προασπίζει το κύρος του θεσμού τον οποίον και υπηρετούμε», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια για την κύρωση αμυντικών συμφωνιών της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία.

Ο κ. Τασούλας επεσήμανε ότι έλαβε αυτήν την απόφαση «εφαρμόζοντας τις αρχές που πηγάζουν από το στοιχειώδες πειθαρχικό δίκαιο του Κανονισμού μας, και ιδιαίτερα το άρθρο 77 του Κανονισμού της Βουλής, όπου προβλέπεται ότι ανάρμοστη συμπεριφορά βουλευτού είναι η καταφρόνηση του Συντάγματος και των πολιτειακών θεσμών». Όπως σημείωσε, «η Βουλή είναι κορυφαίος πολιτειακός θεσμός, και η συμπεριφορά αυτή, που όλη η Ελλάδα είδε και αποδοκιμάζει, είναι καταφρόνηση πολιτειακού θεσμού, διότι, τον υπονομεύει. (Γι' αυτό,) είμαι αναγκασμένος να επιβάλω στοιχειωδώς, στον κύριο Αυγενάκη, την ποινή της μομφής για ανάρμοστη συμπεριφορά, και του αποκλεισμού που προβλέπει ο Κανονισμός από τις επόμενες εργασίες του Κοινοβουλίου (δύο εβδομάδες)». 

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας υπογράμμισε ότι «η προσπάθεια να προασπίσουμε το κύρος μας είναι δύσκολη και βαριά, αλλά δεν είναι ουτοπική. Είναι δύσκολη αλλά ας μην την κάνουμε και συσσίφεια. Με λύπη μου ανακοινώνω αυτά τα μέτρα». Απευθυνόμενος, δε, προς τους βουλευτές παρακάλεσε: «Να σας έχω σύμμαχους με τη συμπεριφορά σας και την αποδοκιμασία τέτοιων συμπεριφορών, ώστε κάτι που σήμερα φαντάζει ουτοπικό, η αυτοπροστασία του κύρους μας, κάποτε να γίνει πραγματοποιήσιμο».

Ο Λευτέρης Αυγενάκης διαγράφεται από τη Νέα Δημοκρατία με αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας. 

Λευτέρης Αυγενάκης: Η επίθεση σε εργαζόμενο στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από την καταγγελία της Ομοσπονδίας Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες (ΟΣΕΥΠΕ), ο Λευτέρης Αυγενάκης είχε χάσει την πτήση του και προέβη σε βιαιοπραγία κατά του υπαλλήλου.

Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία «ο πρώην υπουργός φαίνεται να μπέρδεψε την πύλη, με αποτέλεσμα να κλείσει η πτήση. Είχαν προηγηθεί τρεις αναγγελίες με το επώνυμο του τέως υπουργού, όμως και πάλι δεν εμφανίστηκε στην έξοδο. Ο εν λόγω, σύμφωνα με όσα μας μεταφέρουν, ταξίδευε από την Αθήνα με προορισμό έναν από τους νομούς της Κρήτης. Με καθυστέρηση αρκετής ώρας λοιπόν βρέθηκε μπροστά στους εργαζόμενους του αεροδρομίου και άρχισε να φωνάζει, σύμφωνα πάντα με το περιεχόμενο της καταγγελίας. Κάποια στιγμή, όπως μας μεταφέρουν, η κατάσταση φαίνεται να ξέφυγε, με τον πρώην υπουργό να χτυπά με την άκρη του κινητού του στο κεφάλι μέλος του προσωπικού, το οποίο έπεσε λιπόθυμο στο γκισέ ελέγχου των εισιτηρίων, με τους υπόλοιπους υπαλλήλους να προσφεύγουν στη συνδρομή της αστυνομίας».

Παύλος Μαρινάκης για Λευτέρη Αυγενάκη: «Συμπεριφορές του τύπου "ξέρεις ποιος είμαι εγώ;" δεν γίνονται ανεκτές»

Για το εν λόγω θέμα ρωτήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος είπε ότι ζητήθηκαν εξηγήσεις και αναμένονται ανακοίνωση του πρώην υπουργού διαμηνύοντας, ωστόσο, ότι «συμπεριφορές του τύπου "ξέρεις ποιος είμαι εγώ;" δεν γίνονται ανεκτές». «Δεν νομίζω ότι επιδέχεται πολλών ερμηνειών το βίντεο. Είναι αυτονόητη τουλάχιστον μια συγγνώμη. Περιμένουμε τη θέση του βουλευτή. Θα βγάλει ανακοίνωση. Αλλά θα σας πω ότι μπορεί για τις περιπτώσεις της απόδοσης του κυβερνητικού έργου να δίνεται χρόνος, αλλά συμπεριφορές κρίνονται ακαριαία και συμπεριφορές "ξέρεις ποιος είμαι εγώ"» δεν είναι αποδεκτές» είπε.

Η απάντηση του Λευτέρη Αυγενάκη για την επίθεση σε υπάλληλο στο αεροδρόμιο

Ο Λευτέρης Αυγενάκης απάντησε για το συμβάν της επίθεσης σε υπάλληλο του αεροδρομίου ζητώντας συγγνώμη για την ένταση.

«Λυπάμαι ξεκάθαρα και ζητω συγνώμη για την ένταση και την αναστάτωση που προκλήθηκε πρόσφατα στο αεροδρόμιο με υπάλληλο εταιρείας, στην προσπάθεια μου να μπορέσω να επιβιβαστώ στην πτήση μου για το Ηράκλειο.

Την ίδια στιγμή όμως, είμαι έκπληκτος από τις υπερβολές και ανακρίβειες που διακινούνται σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για περιστατικό «άγριου ξυλοδαρμού», «λιποθυμιών», «χειροδικιών» απο μέρους μου.

Πράγματι υπήρξε ένα περιστατικό λεκτικής έντασης με υπάλληλο της εταιρείας καθώς δεν μου επέτρεψε να επιβιβαστώ επικαλούμενος ότι είχε ολοκληρωθεί η επιβίβαση, ενώ όπως με τα μάτια μου διαπίστωνα οι επιβάτες ήταν στη φισούνα επιβίβαση.

Τέλος αρνείτο κατ’ επανάληψη να μου επιτρέψει την δυνατότητα επικοινωνίας με προϊστάμενό του ή άλλο υπεύθυνο της αεροπορικής εταιρείας ως ύστατη προσπάθεια να καταφέρω να ταξιδέψω στην ώρα μου, κάτι που με οδήγησε να προσπαθήσω να πάρω το τηλ από τα χέρια του για να μιλήσω ο ίδιος.

Ωστόσο το περιστατικό παρέμεινε σε επίπεδο διαφωνίας και λεκτικής έντασης μόνο».