Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 27 Ιουνίου - 3 Ιουλίου 2024

500 εκ. ευρώ ήταν τα χρέη του Michel Jackson όταν πέθανε το 2009, όπως αποκαλύπτουν νέα δικαστικά έγγραφα

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 923
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα νούμερα της εβδομάδας | 27 Ιουνίου - 3 Ιουλίου 2024
© Phil Dent/Redferns / GETTY

Τα νέα της εβδομάδας 27 Ιουνίου - 3 Ιουλίου 2024. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς

3 χρόνια μετά την επίσημη κυκλοφορία του βιβλίου «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα εκδήλωση για την παρουσίασή του στο Πολεμικό Μουσείο.

2 πρώην πρωθυπουργοί μίλησαν στην εκδήλωση, λέγοντας διάφορα άσχετα με το περιεχόμενο. Προφανώς για να αποφύγουν το spoiler. Τους άκουσαν με ενδιαφέρον μεγάλες προσωπικότητες της εγχώριας λογοτεχνίας όπως η Βασιλική Θάνου, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο Νίκος (Νικ-Νικ) Νικολόπουλος και ο γνωστός στους λογοτεχνικούς Κύκλους, Γιώργος Πατούλης. 


250 παραλίες της χώρας μας είναι πλέον προσβάσιμες σε άτομα με ειδικές ανάγκες (άτομα με αναπηρία, με περιορισμένη κινητικότητα, ηλικιωμένοι, έγκυες και άτομα με προσωρινούς τραυματισμούς). Το γεγονός αυτό –εκτός του ότι μας κάνει υπερήφανους– μας κατατάσσει στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας παγκοσμίως. 

220 Seatrac έχουν τοποθετηθεί στις ελληνικές ακτές. Πρόκειται για μια συσκευή που διευκολύνει την πρόσβαση στη θάλασσα και αποτελεί εφεύρεση μιας εταιρείας που προέκυψε ως τεχνοβλαστός του πανεπιστημίου Πατρών. Εξάγονται σε πολλές χώρες του κόσμου.


168 θάνατοι για κάθε 100 γεννήσεις, σημειώθηκαν στην Ελλάδα την τριετία 2020-2022, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών.

143 θάνατοι ανά 100 γεννήσεις είχαν σημειωθεί την προηγούμενη τριετία (2017-2019).


29,25% έλαβε το Rassemblement National (που ελέγχεται από τη Μαρί Λεπέν) στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών και εξέλεξε ήδη 37 βουλευτές.

27,99% έλαβε το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

20,04% έλαβε ο κεντρώος συνασπισμός του Macron, τον οποίο τα γαλλικά μέσα αποκαλούν ήδη Micron.

66,71% ήταν η συμμετοχή στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

577 έδρες συνιστούν τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, συμπεριλαμβανομένων 13 υπερπόντιων περιφερειών και 11 εκλογικών περιφερειών που εκπροσωπούν τους Γάλλους ομογενείς στο εξωτερικό.

289 έδρες χρειάζεται ένα κόμμα για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία. 


5 πασοκτζήδες έχουν ήδη θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος. Εκτός από τον νυν πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη, πρόκειται για τους Παύλο Γερουλάνο, Μιλένα Αποστολάκη, Χάρη Δούκα και Μιχάλη Κατερίνη. 

2 ακόμη στελέχη τους ΠΑΣΟΚ «το σκέφτονται». Ακούστηκε το όνομα της Νάντιας Γιαννακοπούλου αλλά και της Άννας Διαμαντοπούλου. Ελπίζω στο τέλος να μην είναι περισσότεροι οι υποψήφιοι από τους ψηφοφόρους. 


30.000 ευρώ ήταν η απευθείας ανάθεση του Δήμου Αθηναίων προς το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Μπατζελή. Η ανάθεση έγινε την προηγούμενη εβδομάδα και προφανώς μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς του Δημάρχου Αθηναίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Η κυρία Μπατζελή δήλωσε ότι δεν θα την υπογράψει. 

3 ακόμη απευθείας αναθέσεις από τον Δήμο Αθηναίων για συμβουλευτικές υπηρεσίες έγιναν το ίδιο διάστημα.

67.884 ευρώ είναι το συνολικό κόστος για το Δήμο Αθηναίων. Πρώην βουλευτής Φωκίδας του ΠΑΣΟΚ, που πρόσκειται στον Γιώργο Παπανδρέου, ανάμεσα στους απευθείας «συνεργάτες» του Δήμου Αθηναίων. Δεν μπορεί 3-4 συμπτώσεις να χαρακτηριστούν σκοπιμότητα. 


1,85 είναι η απόδοση που έδινε η stoiximan για νίκη του Χάρη Δούκα, το πρωί της Τρίτης. Στο 1,75 κατέβηκε η Novibet.

2,15 έδινε η stoiximan στον Νίκο Ανδρουλάκη. 2,30 η απόδοση από τη Novibet. Όποιος πετύχει φυσικά το παρολί με τους 5 ή 7 δελφίνους, θα γίνει προφανώς πλούσιος. 


375.000 ευρώ απαιτούνται για να πληρωθούν οι δημοσιογράφοι των κομματικών μέσων ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ για τον μήνα Ιούλιο.

20.000 ευρώ δώρισε ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης, ζητώντας από τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος να συνδράμουν στον έρανο. 

700 ευρώ συγκέντρωσε ο έρανος, σύμφωνα με ρεπορτάζ μέσων ενημέρωσης.

87 βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έστειλαν επιστολή-φωτιά με παραλήπτη προφανώς τον πρόεδρο και περιεχόμενο σχετικό με το «μαύρο χρήμα», την «Αυγή» και τις απολύσεις στελεχών.

30,3% πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει η ΝΔ σε δημοσκόπηση της Kapa Research.

13,5% για τον ΣΥΡΙΖΑ και 12,2% για το ΠΑΣΟΚ.


64% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες ευρωεκλογές επιμένουν ότι πρέπει να παραμείνει στην ηγεσία ο Στέφανος Κασσελάκης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα. 

7 4%  του δείγματος δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξει σύγκλιση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

47% πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρέπει να επανέλθει ενεργά.

61% πιστεύει ότι θα πρέπει να προταθεί άλλος για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, αντί της κυρίας Σακελλαρόπουλου.


80.000 voucher του Κοινωνικού Τουρισμού ενεργοποιήθηκαν τον Ιούνιο για διακοπές σε τουριστικά καταλύματα της Ελλάδας. 

300.000 επιταγές διανεμήθηκαν συνολικά, με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 43% από πέρυσι.

10,% των δικαιούχων επέλεξαν την Εύβοια, 7,5% τη Χαλκιδική, 6,8% την Πιερία 5,8% την Αργολίδα και 5,2% την Πρέβεζα. 


2,4% ήταν ο πληθωρισμός τον Ιούνιο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat.

2,5% ήταν ο μέσος όρος της ευρωζώνης. Οι αναλυτές αναζητούν τρόπο να δείξουν ότι η χώρα μας είναι η ακριβότερη που υπήρξε ποτέ στον γαλαξία. 


500 εκ. ευρώ ήταν τα χρέη του Michel Jackson όταν πέθανε το 2009, όπως αποκαλύπτουν νέα δικαστικά έγγραφα. Ο «βασιλιάς της ποπ» ήταν αντιμέτωπος με αγωγές στο εξωτερικό και σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνιας, κατά τη στιγμή του θανάτου του.

400 εκατομμύρια δίσκους πούλησε ο Jackson κατά τη διάρκεια της τεράστιας καριέρας του. 


Verba Volant

Αλέξης Τσίπρας

«Ενώ περπατούσα σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας, ένας νεαρός Τούρκος με πλησίασε και με ξάφνιασε λέγοντάς μου να μην τα παρατήσω. Μου είπε ότι οι Τούρκοι έχουν ένα ρητό: Boyun egme – Κράτα το κεφάλι σου ψηλά, είπε».
Παρακαλούνται οι φίλοι Τούρκοι που μένουν στην Ελλάδα να μην ενοχλούν τον πρώην πρωθυπουργό και του φουσκώνουν τα μυαλά.

Νίκος Πελετιέ

«Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία είναι μόνο μία, η ανατροφή των παιδιών και η στήριξη στον σύζυγό της».
Ο παίκτης του The Power of Love είναι «παλαιάς κοπής» αρσενικό. Από εκείνα που ακολουθούν το πρότυπο πατέρας-αφέντης, με όλα τα παρελκόμενα. Ρε σατανάδες, ας αφήσουμε την αγάπη έξω από στερεότυπα κλαρινογαμπρού και barbie.  

Παύλος Πολάκης

«Μας κόστισε η υπερπροβολή της προσωπικής ζωής και του πλούτου του Κασσελάκη».
Ο τιμητής των πάντων και πρώην πολιτευτής με το ΕΠΑΜ (ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΟΥΣ) βάλλει πλέον και κατά του Κασσελάκη. Αντίθετα οι ψεκασμένες θεωρίες περί εμβολίων και οι κεντροαριστερές μετριοπαθείς απόψεις του τύπου «να βάλουμε όλους τους άλλους στη φυλακή» βοήθησαν το κόμμα να ανθίσει. 

Αντώνης Σαμαράς

«Δημιουργήθηκε η μικρότερη και πιο φοβική ΝΔ όλων των εποχών».
Δεν είμαι ειδικός στην ανάλυση φόβου. Διαβάζοντας όμως τα αποτελέσματα των εκλογών, η ΝΔ του Μητσοτάκη έλαβε στις αρχές του μήνα 28,31% και θεωρήθηκε αποτυχία. Αντίθετα η ΝΔ του Α. Σαμαρά έλαβε τον Μάιο του 2014 στις ευρωεκλογές 22,72% και δύο χρόνια νωρίτερα στις εθνικές εκλογές είχε λάβει 18,85%. 

Μιλένα Αποστολάκη

«Νιώθω έτοιμη για πρωθυπουργός».
Ένας καλός επικοινωνιολόγος θα μετέτρεπε το statement της Μιλένας σε κραυγή αγωνίας, βγαλμένη από το «Σ’ αγαπώ - Μ’ αγαπάς” με φωνή  Δήμητρας Παπαδοπούλου: «Εγώ πότε θα γίνω πρωθυπουργός;».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον Κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.