Πολιτικη & Οικονομια

Οι πολιτικές διαφορές των έξι (μέχρι στιγμής) υποψηφίων στο ΠΑΣΟΚ

Αγώνας για τη συλλογή των υπογραφών

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκιά ατόμου στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ: Έξι υποψήφιοι σε θέσεις μάχης για την ηγεσία © Menelaos Myrillas / SOOC

ΠΑΣΟΚ: Έξι υποψήφιοι σε θέσεις μάχης για την ηγεσία - Το ερωτηματικό για την Άννα Διαμαντοπούλου και η διάψευση για δείπνο Δούκα, Θεοχαρόπουλου, Ραγκούση

Σε θέση προεκλογικής μάχης βρίσκονται οι έξι πλέον υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Νίκος Ανδρουλάκης, Μιλένα Αποστολάκη, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Χάρης Δούκας, και Μιχάλης Κατρίνης θα πρέπει μέσα στις επόμενες ημέρες να συλλέξουν τις 45 υπογραφές από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που απαιτούνται για να κατοχυρώσουν και τυπικά την υποψηφιότητά τους. Ήδη ο Παύλος Γερουλάνος ξεκίνησε τη διαδικασία συλλογής υπογραφών δημοσιεύοντας την ειδική φόρμα, αλλά και ένα βίντεο - κάλεσμα προς τους φίλους και τα μέλη του κόμματος. 

Σχεδόν τρεις μήνες πριν την εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η Χαριλάου Τρικούπη αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις της για το πώς θα διεξαχθούν οι εκλογές και αν τελικά η διαδικασία ψήφου θα είναι ίδια με εκείνη που ακολουθήθηκε και το 2021. Ο Νίκος Ανδρουλάκης με την είσηγησή του για εσωκομματικές εκλογές στο κόμμα στις 6 και - αν χρειαστεί - στις 13 Οκτωβρίου έδωσε ένα χρονικό ορίζοντα για την επίσημη ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων και των θέσεων υποψηφίων προέδρων, τρεις εβδομάδες πριν από τις εσωκομματικές εκλογές. Τον Σεπτέμβριο, δηλαδή, αναμένεται να δούμε ποιοι θα είναι επίσημα υποψήφιοι και ποιες συνεργασίες ή τρίπλες θα έχουν προκύψει μέσα στο καλοκαίρι. 

Μέσα σε λίγες ώρες από την ανακοίνωση των εσωκομματικών εκλογών, οι έξι - μέχρι στιγμής - υποψήφιοι άνοιξαν τα χαρτιά τους και δήλωσαν ότι θα διεκδικήσουν την προεδρία του ΠΑΣΟΚ για να οδηγήσουν το κόμμα στην επόμενη ημέρα, όπου «ο ήλιος ο πράσινος» θα αποτελεί και πάλι κυρίαρχο σύμβολο της Κεντροαριστεράς και η Χαριλάου Τρικούπη εκφραστής της, σε ετοιμότητα για να αναμετρηθεί με τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές. Τελευταία στον χορό των υποψηφιοτήτων μπήκε σήμερα (3.7) η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία είχε δηλώσει ότι θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά της στον χρόνο που θα θεωρήσει η ίδια σωστό. «Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μπορούμε να νικήσουμε τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Να φέρουμε τη Νέα Αλλαγή. Με ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης. Δεν υπάρχουν μονόδρομοι», υποστηρίζει η βουλεύτρια. Η ίδια είχε υποστηρίξει ότι οι υποψηφιότητες που είχαν ήδη ανακοινωθεί πριν από τη δική της, αποτελούν «πλούτο» για το κόμμα. 

Ο «μεγάλος προβολέας» στο ΠΑΣΟΚ

Πράγματι, πρόκειται για ένα καλοκαίρι έντονων διεργασιών στο ΠΑΣΟΚ. Μετά τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, οι προβολείς στράφηκαν στο κόμμα - όπως είπε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, παρότι «η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο μεγάλος ασθενής» της ευρωκάλπης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε χθες στο Mega ότι έπρεπε άμεσα να αντιμετωπίσει την κρίση στο κόμμα και την αμφισβήτηση στο πρόσωπό του «με καθαρές λύσεις. Δεν μπορεί να μας ανοίγεται μια νέα εποχή και αντί να έχουμε έναν στρατηγικό ισχυρό ρόλο αντιπολιτευτικό εμείς να έχουμε μια άγονη εσωστρέφεια που έκανε πολύ μεγάλη ζημιά. Για αυτό στην Κεντρική Επιτροπή εισηγήθηκα τον Οκτώβριο να κάνουμε εκλογές για να κλείσει αυτή η υπόθεση με ενότητα και προοπτική». Άλλωστε, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής την περασμένη Κυριακή, ο Νίκος Ανδρουλάκης (αφού πέταξε τα "καρφιά" του στον Χάρη Δούκα), δεσμεύτηκε να οδηγήσει το κόμμα σε ένα ενωτικό Συνέδριο. Οι επόμενες εβδομάδες, βέβαια, θα κρίνουν αν το κλίμα έως τις εσωκομματικές εκλογές θα είναι ενωτικό.

Για την ώρα, «είναι καλοδεχούμενες όλες οι υποψηφιότητες», τονίζει ο Χάρης Δούκας, ο οποίος βρίσκει κοινό σημείο επαφής με τον Νίκο Ανδρουλάκη την επιθυμία τους το ΠΑΣΟΚ «να μην γίνει συνιστώσα».

Από την πλευρά του, ο Παύλος Γερουλάνος υποστηρίζει ότι «ένα κόμμα πρέπει να παρουσιάζει στην κοινωνία μια ηγετική ομάδα που ο πολίτης να αισθάνεται ότι όσα λέει μπορεί να τα κάνει πράξη, κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να δούμε από την αρχή» και χαρακτήρισε «σενάρια επιστημονικής φαντασίας τα περί συγκόλλησης κομμάτων». 

Η Μιλένα Αποστολάκη, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση και της δικής της υποψηφιότητας, υπογράμμισε ότι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός και δήλωσε έτοιμη να αναλάβει μία τέτοια θέση. «Θα βάλω όλες μου τις δυνάμεις για να υπηρετήσω αυτό τον στόχο της ετοιμότητας». 

Οι υποψήφιοι δεν έχουν ανεβάσει για την ώρα τους τόνους. Άλλωστε, ακόμη, φαίνεται ότι δεν έχει «κάτσει η μπίλια» των υποψηφιοτήτων. 

Το στίγμα των υποψηφίων 

Μέσα από τις ανακοινώσεις για την υποψηφιότητά τους, οι βουλευτές του κόμματος και ο δήμαρχος Αθηναίων δίνουν το στίγμα για τη νέα εποχή στο ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνει τον δικό του απολογισμό και προχωρά στην αναγνώριση λαθών και θέτει ως στόχο το ΠΑΣΟΚ να γίνει κεντρικός πρωταγωνιστής στην κεντροαριστερά. «Στέκομαι σήμερα εδώ μπροστά σας με καθαρή τη συνείδησή μου και το χέρι στην καρδιά. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι αν δεν εγκλωβιστούμε σε μία δίνη εσωστρέφειας, το ΠΑΣΟΚ θα είναι κεντρικός πρωταγωνιστής στην κεντροαριστερά. Έκανα λάθη και έχω χρέος να αναλάβω την ευθύνη και θα αναλάβω την ευθύνη. Εμφανιστήκαμε με διγλωσσία και είναι κάτι που θα πρέπει να διορθώσουμε». Ο κ. Ανδρουλάκης επισημαίνει ότι με το Συνέδριο θα πρέπει να βρεθεί κοινή συνισταμένη, για τη δημιουργία προοδευτικού μετώπου με προτάσεις για την πατρίδα και τον λαό. 

Η Μιλένα Αποστολάκη κρίνει αναγκαία την επανεκκίνηση στο ΠΑΣΟΚ, «καθώς η χώρα έχει επιτακτική ανάγκη από μια νέα αλλαγή. Στην πορεία προς τη νίκη απέναντι στη ΝΔ, χρειαζόμαστε ένα αναβαπτισμένο κόμμα με συλλογική λειτουργία, καθαρό πολιτικό μήνυμα, μαχητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση στη Βουλή που είναι το κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, επαφή με τους φορείς, τα συνδικάτα και τα κινήματα και άνοιγμα στους πολίτες του κατακερματισμένου προοδευτικού χώρου, ώστε να γεννηθεί ξανά ελπίδα και προσδοκία». 

Η Νάντια Γιαννακοπούλου αναφέρεται, από την πλευρά της, στην αναγκαιότητα ριζικών αλλαγών στο κόμμα «για να αλλάξουμε και τη χώρα. Προβάλλοντας σαφείς και καθαρές προτάσεις για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων. Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, της ανασφάλειας, της υποβάθμισης του Ε.Σ.Υ και της δημόσιας παιδείας, της καθημερινότητας. Με θετικό, δημιουργικό λόγο και όχι απλή διαμαρτυρία». 

Ο Παύλος Γερουλάνος κάνει λόγο για άμεση διόρθωση των λαθών που έγιναν στο ΠΑΣΟΚ. «Πρέπει να δυναμώσουμε το ΠΑΣΟΚ, να κάνουμε τις αλλαγές και ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ μετά θα μπορεί και πάλι να ενώσει όλες τις δυνάμεις που χρειάζεται και να διεκδικήσει την κυβέρνηση της χώρας».

Ο Χάρης Δούκας σημείωσε σε νέες του δηλώσεις τον δικό του στόχο, ο οποίος όπως είπε είναι κοινός: «να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ η ψυχή της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και να κυβερνήσει ξανά τη χώρα».

Ο Μιχάλης Κατρίνης θέτει ως στόχο «το ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθεί στο ώριμο αίτημα των προοδευτικών πολιτών για μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Μία πρόταση που μπορεί να εμπνεύσει, να συνθέσει και να νικήσει. Μια πρόταση ρήξης και ελπίδας. Να αποδείξουμε στην πράξη ότι η λύση θα έρθει από την πολιτική. Μια πρόκληση που έχει μία προϋπόθεση. Τη συμμετοχή και τη στήριξη των πολιτών». 

Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι παρά τις μικρές διαφορές, οι υποψήφιοι στο σύνολό τους κινούνται σε έναν κοινό άξονα στόχο για διόρθωση λαθών και άμεση αλλαγή, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να ακουστεί και πάλι στην κοινωνία και να κερδίσει τον κόσμο του, δημιουργώντας ισχυρή αντιπολίτευση. 

Το ερωτηματικό για την Άννα Διαμαντοπούλου 

Το όνομα της προέδρου του «ΔΙΚΤΥΟΥ», Άννας Διαμαντοπούλου, ακούστηκε έντονα τα προηγούμενα 24ωρα και ακόμη και σήμερα δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η πρώην υπουργός να επιστρέψει ενεργά στο ΠΑΣΟΚ, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά της για την προεδρία. Η ίδια, σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ δεν άνοιξε τα χαρτιά της, παρά είπε: «Αυτές οι εκλογές του ΠΑΣΟΚ έχουν μεγάλη σημασία για τη χώρα. Θα προσπαθήσω να συμμετέχω στο να οργανωθεί αυτό το πολιτικό πλαίσιο γιατί βλέπω ότι δεν υπάρχει χρόνος και ότι υπάρχει κίνδυνος πολύ γρήγορα και πριν την τριετία να φτάσουμε σε μια διαδικασία πολλών μικρών κομμάτων τα οποία δεν θα κάνουν κυβέρνηση. Ο καθένας λοιπόν από τη δική του πλευρά νομίζω ότι πρέπει να βοηθήσει. Γι αυτό και λέω ότι και με ενδιαφέρει και θα βοηθήσω με όλες τις δυνάμεις που έχω. Μπορεί να είναι πολλαπλοί οι ρόλοι με τους οποίους θα συμμετέχω».

Η πρώτη δημοσκόπηση για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

Παρότι, ακόμη δεν έχει κλείσει ο κύκλος των υποψηφιοτήτων. Η δημοσκόπηση του «To the Point» παρουσιάζει ενδιαφέροντα ευρήματα για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Ανάμεσα σε άλλα ερωτήματα, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να επιλέξουν τον καταλληλότερο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να συγκεντρώνει το 41,7% των προτιμήσεων και να είναι στην πρώτη θέση. Δεύτερος είναι ο Χάρης Δούκας με 22,8% και τρίτος ο Παύλος Γερουλάνος με 20,5%. Τέταρτη επιλογή ήταν ο Μανώλης Χριστοδουλάκης με 15%, ο οποίος στο μεταξύ έχει ανακοινώσει ότι θα στηρίξει τον Χάρη Δούκα.

Δημοσκόπηση ToThePoint για ΠΑΣΟΚ: Η άποψη των πολιτών για τα πρόσωπα που διεκδικούν την προεδρία - Τα ευρήματα της σφυγμομέτρησης.
Η διάψευση για «μυστικό δείπνο» Δούκα με Ραγκούση και Θεοχαρόπουλο

Αν και τα «φώτα» έχουν πέσει στις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν πάψει να απασχολούν οι «διεργασίες» για σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δημοσίευμα ήθελε τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, τον Γιάννη Ραγκούση και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, να έχουν «μυστικό δείπνο» στο κέντρο της Αθήνας. Δεν άργησε, ωστόσο, να έρθει η διάψευσή τους. Ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ανάρτησαν βίντεο από τη στιγμή που έβλεπαν ποδοσφαιρικό αγώνα, την ώρα που το δημοσίευμα τους ήθελε να βρίσκονται σε κοινή παρέα για γεύμα.

Οργισμένη, όμως, υπήρξε η διάψευση του Χάρη Δούκα μέσα από ανάρτησή του στα social media. «Ό,τι τρελό και αν εφεύρετε, όσα ψέματα και αν σκαρφιστείτε, όποια προβοκάτσια και αν στήσετε, η απάντηση είναι μία. Δεν σας φοβόμαστε! Πάμε τώρα!», έγραψε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Ότι τρελό και αν εφεύρετε, όσα ψέματα και αν σκαρφιστείτε, όποια προβοκάτσια και αν στήσετε, η απάντηση είναι μία. Δεν...

Posted by Χάρης Δούκας on Tuesday, July 2, 2024

Διαβάστε περισσότερα: Εκλογές ΠΑΣΟΚ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.