Πολιτικη & Οικονομια

«Ήταν έκφραση αγανάκτησης»: Η Θεανώ Φωτίου για το «άει στο διάολο» προς την Όλγα Κεφαλογιάννη

Απαντήσεις επιχειρεί να δώσει η βουλευτής της Νέας Αριστεράς - Το χρονικό του επεισοδίου

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εξηγήσεις δίνει η Θεανώ Φωτίου για το επεισόδιο με την Όλγα Κεφαλογιάννη - Είχε πει «άει στο διάολο» απευθυνόμενη στην υπουργό Τουρισμού.

Επεισόδιο με πρωταγωνίστρια τη Θεανώ Φωτίου προκλήθηκε κατά τη διαδικασία συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού, όταν η βουλευτής της Νέας Αριστεράς είπε τη φράση «άει στο διάολο» απευθυνόμενη στην Όλγα Κεφαλογιάννη.

Η Θεανώ Φωτίου επιχειρεί να δώσει απαντήσεις για το περιστατικό με δήλωσή της, στην οποία κάνει λόγο για «έκφραση αγανάκτησης» την οποία διατύπωσε με κλειστό μικρόφωνο, ενώ παράλληλα κατηγορεί την Όλγα Κεφαλογιάννη ότι επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από τα μείζονα προβλήματα του τουρισμού.

Θεανώ Φωτίου: Τι απαντά για το επεισόδιο με την Όλγα Κεφαλογιάννη

Αναλυτικά η δήλωση της Θεανώς Φωτίου για το επεισόδιο με την Όλγα Κεφαλογιάννη:

«Η Υπουργός Τουρισμού με εντάσεις στις επιτροπές επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από τα μείζονα προβλήματα του τουρισμού που και αυτό το νομοσχέδιο επιτείνει.

Μιλώντας σε Επιτροπή της Βουλής για το Σ/Ν του Υπ. Τουρισμού «Ενίσχυση τουριστικών υποδομών και εκπαίδευσης, επικαιροποίηση των επαγγέλματος των ξεναγών κ.λπ»
πριν μιλήσω για το σχέδιο νόμου αναφέρθηκα στο  περιστατικό έντασης που δημιουργήθηκε, δηλαδή στα γεγονότα.

Γεγονότα τα οποία ξεκινούν από τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου που αφορούσε την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων όταν η κ. Υπουργός, σε παράβαση του κανονισμού της Βουλής (άρθρο 66, παράγραφος 7), διέκοψε την εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων για να την επιπλήξει λέγοντας της «έχετε ξεφύγει». Εκεί για πρώτη φορά και πάντα αναφερόμενη στο προεδρείο, είπα ότι η κ. Υπουργός παραβαίνει τον κανονισμό. Παρόλα αυτά εκείνη συνέχισε και ολοκλήρωσε την παρέμβασή της. Μετά από λίγες ώρες, κατά την τρίτη, κατ άρθρων, ανάγνωση του νομοσχεδίου και αφού η κ. Υπουργός είχε τοποθετηθεί για το νομοσχέδιο, άρχισαν οι τοποθετήσεις των βουλευτών. Μετά λοιπόν την τοποθέτηση της κ. Βέττα, η κ. Υπουργός ξανά πήρε το λόγο σε παράβαση του  κανονισμού της Βουλής για να σχολιάσει την τοποθέτηση της κ. Βέττα. Τότε ξανά  αναφέρθηκα στον κ. Πρόεδρο λέγοντας του ότι δεν πρέπει να επιτρέπει την παράβαση του κανονισμού της Βουλής. Εκεί έληξε και παρέμβασή μου, έκλεισα το μικρόφωνο και αναφώνησα μία έκφραση αγανάκτησης, χωρίς ασφαλώς να αναφέρεται ούτε στην Υπουργό ούτε στο Σώμα, για αυτό και δεν μου έγινε οποιαδήποτε υπόδειξη από το Προεδρείο.  Αυτά προς αποκατάστασης της αλήθειας για το ήθος και το ύφος.

Ως προς το νομοσχέδιο διαπίστωσα ότι αυτό δεν ασχολείται με τα μεγάλα προβλήματα στον τουρισμό, τις άθλιες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό, την έλλειψη 80.000 εργαζομένων στον κλάδο, τη συμπεριφορά των εργοδοτών και τις συνθήκες γαλέρας που προφανώς δεν αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Τουρισμού.  Το νομοσχέδιο θα μπορούσε κάλλιστα να έχει τίτλο «Κανένα τετραγωνικό μέτρο γης ή θάλασσας χωρίς δόμηση για τουριστική υπερεκμετάλλευση και ανεξέλεγκτη κερδοφορία μεγαλοεπιχειρηματιών και επενδυτικών ομίλων», αφού σε κάθε άρθρο των τριών πρώτων μερών επιδιώκεται η μεγιστοποίηση της δόμησης, η παράκαμψη των  περιβαλλοντικών όρων, η δημιουργία τουριστικής υπερεκμετάλλευσης και ανεξέλεγκτης κερδοφορίας στους μεγαλοξενοδοχειάρχες και ομίλους. Και αυτό γίνεται την ίδια στιγμή που οι πολίτες αυτής της χώρας δεν μπορούν να κάνουν φέτος διακοπές, αφού τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια αυξήθηκαν κατά 10-40% από πέρυσι και μία τετραμελής οικογένεια χρειάζεται για 7ήμερες διακοπές σε νησί 2.500 €. Ενώ λοιπόν οι πολίτες αδυνατούν να πάνε διακοπές με ευθύνη της κυβέρνησης, ο υπερτουρισμός και το airbnb αυξάνουν τις αξίες γης, κατοικιών και ενοικίων επιβαρύνοντάς τους υπέρμετρα, όπως επισημαίνει και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η Νέα Αριστερά  έχει ξεκάθαρα αρνητική τοποθέτηση για τη στρατηγική της κυβέρνησης για τον τουρισμό που αποτυπώνεται και σε αυτό το νομοσχέδιο γιατί πρόκειται για έναν τουρισμό που δεν είναι βιώσιμος και ενισχύει τους μεγαλοξενοδόχους και τους ομίλους σε βάρος τόσο των μεσαίων και μικρών τουριστικών επιχειρήσεων όσο και τελικά των πολιτών και των κατοίκων των τουριστικών περιοχών. Τέλος, επειδή το ζήτημα του Airbnb είναι κρίσιμο και επείγον να λυθεί προς όφελος της κοινωνίας, η Νέα Αριστερά θα καταθέσει σχετική τροπολογία και καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να την υποστηρίξουν».

Το επεισόδιο Φωτίου - Κεφαλογιάννη και το «άει στο διάολο»

Κατά τη διάρκεια ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Κυριαζίδης είχε διακόψει τη Θεανώ Φωτίου ώστε να δώσει τον λόγο στην Όλγα Κεφαλογιάννη προκειμένου να της απαντήσει. 

Θ. Φωτίου: Κυρία υπουργέ δεν μπορείς να καταπατάς τις διαδικασίες, περιμένουμε να μιλήσουμε όλοι να μας απαντήσει συνολικά

Δ. Κυριαζίδης (πρόεδρος Επιτροπής): Η υπουργός έχει τη δυνατότητα…

Θ. Φωτίου: Από πότε και δεν το ξέρω; Τόσα χρόνια είμαι μέσα στη Βουλή

Ο. Κεφαλογιάννη: Επειδή η κ. Βέττα ένιωσε την ανάγκη να υπερασπιστεί την δραματική πενταετία ΣΥΡΙΖΑ, βρείτε τα μεταξύ σας. 

Θ. Φωτίου: Σας παρακαλώ κυρία υπουργέ, δεν θα κάνετε μικροπολιτική πάνω σε ένα νομοσχέδιο

Ο. Κεφαλογιάννη: Όλοι θυμούνται ότι ο τουρισμός…

Θ. Φωτίου: Άει στο διάολο

Ο. Κεφαλογιάννη: Τι είπατε; θα το επαναλάβετε; Έτσι έχετε μάθει να μιλάτε κοινοβούλιο; και το πρόβλημά σας είναι ο κανονισμός; Εδώ δεν ξέρετε βασική κοινωνική συμπεριφορά. Τέτοιες αγοραίες εκφράσεις μόνο από τέτοια πρόσωπα ακούγονται εδώ μέσα! Ντροπή σας!