Πολιτικη & Οικονομια

Σε ισχύ η εξαήμερη εργασία: Ποιους εργαζόμενους αφορά - Ποιες οι υποχρεώσεις των εργοδοτών

Το ημερομίσθιό της 6ης ημέρας θα είναι προσαυξημένο κατά 40%

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Σε ισχύ η εξαήμερη εργασία: Ποιους εργαζόμενους αφορά - Ποιες οι υποχρεώσεις των εργοδοτών

Σε εφαρμογή τέθηκε από 1η Ιουλίου η νέα ρύθμιση για την εξαήμερη εργασία σε συγκεκριμένους κλάδους και συγκεκριμένα σε επιχειρήσεις που από τη φύση τους είναι συνεχούς λειτουργίας και σε όσες ήδη λειτουργούν επί 24ωρης βάσης 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα.

Με στόχο την καταπολέμηση φαινομένων αδήλωτης εργασίας

Η δυνατότητα εξαήμερης εργασίας θεσπίστηκε με τα άρθρα 25 και 26 του Ν. 5053/2023, με στόχο την καταπολέμηση φαινομένων αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, αλλά και την αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων, αφού το ημερομίσθιό τους για την 6η ημέρα θα είναι προσαυξημένο κατά 40%.

Σε περίπτωση που η 6η ημέρα συμπίπτει με Κυριακή ή επίσημη αργία, ο εργαζόμενος δικαιούται το ημερομίσθιό του, προσαυξημένο κατά 115% (40% από την προσαύξηση της 6ης ημέρας, συν 75% για την απασχόλησή του την Κυριακή/αργία), προσαύξηση, η οποία δυνητικά μπορεί να ξεπεράσει και το 115% σε περίπτωση εργασίας σε νυχτερινές ώρες, για τις οποίες ισχύει επιπρόσθετη προσαύξηση 25%.

Εξαήμερη εργασία: Ποιους αφορά

Η εξαήμερη εργασία αφορά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας από τη φύση τους που λειτουργούν όλες τις ημέρες της εβδομάδας επί 24ώρου βάσεως με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για τους εργαζομένους τους.

Καθώς και επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας που λειτουργούν 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα επί 24ώρου βάσεως με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για τους εργαζομένους τους, σε περίπτωση αυξημένου φόρτου εργασίας, με υποχρέωση σχετικής δήλωσης στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».

Η απασχόληση σε αυτή την περίπτωση δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 8 ώρες ημερησίως, ενώ διατηρούνται στο ακέραιο τα όρια προστασίας των εργαζομένων που αφορούν την 11ωρη υποχρεωτική ημερήσια ανάπαυση, την υποχρεωτική 24ωρη εβδομαδιαία ανάπαυση (1 ρεπό) και τη διατήρηση του μέσου όρου εβδομαδιαίας εργασίας των 48 ωρών, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών, σε περίοδο αναφοράς τεσσάρων μηνών.

Οι υποχρεώσεις των εργοδοτών

Οι εργοδότες επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Σάββατο, επί 24 ώρες, με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, προκειμένου, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η επιχείρηση παρουσιάζει απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, να κάνουν χρήση της έκτης ημέρας της εβδομάδας, πρέπει:

- Να έχουν δηλώσει αρχικά και υπευθύνως στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων.

- Να δηλώνουν, κάθε φορά που επιθυμούν να κάνουν χρήση της 6ης ημέρας, εκ των προτέρων και σε κάθε περίπτωση πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους, στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι η επιχείρηση ή εκμετάλλευση παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, κατά μια συγκεκριμένη περίοδο. Η ειδική συνθήκη του απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένου φόρτου εργασίας υπόκειται σε έλεγχο της αρμόδιας υπηρεσίας της Επιθεώρησης Εργασίας.

Οι Έλληνες δουλεύουν τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη

Πάντως πρέπει να επισημάνουμε ότι οι Έλληνες ανεξάρτητα από τη νομιμοποίηση της 6ης ημέρας εργασίας δουλεύουν τις περισσότερες ώρες σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην Ευρώπη. Σε μια συνηθισμένη εβδομάδα οι ώρες εργασίας για άτομα ηλικίας 20-64 ετών ήταν στην ΕΕ κατά μέσο όρο 37,5 ώρες, με βάση τα στοιχεία του 2022.

Στην Ελλάδα καταγράφονται 41 ώρες εργασίας την εβδομάδα ενώ ακολουθεί η Πολωνία (40,4), η Ρουμανία και η Βουλγαρία (40,2).

Η απασχόληση των εργαζομένων, κατά την πρόσθετη ημέρα, δεν δύναται να υπερβαίνει τις 8 ώρες και δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης. Σε περιπτώσεις που επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις έχουν νυχτερινές βάρδιες πενθημέρου (00.00-06.00), δεν επιτρέπεται η απασχόλησή τους έκτη μέρα κατά τη νυχτερινή βάρδια.