Πολιτικη & Οικονομια

Ραχήλ Μακρή, μια μίνι προεκλογική στιγμή

Που θα τη σαρώσει το εκλογικό αποτέλεσμα

Δημήτρης Φύσσας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ως γνωστόν, η κ. Ραχήλ Μακρή (αυτή την εποχή στον ΣΥΡΙΖΑ), σε συζήτηση με ανθυποψηφίους της σε κανάλι της Κοζάνης χτες Πέμπτη, είπε ότι μπορεί η Ελλάδα να εκδώσει 100 δισ. ευρώ, αν έχει οικονομικό πρόβλημα. Η κ. Μακρή, κατόπιν αυτού, εισέπραξε τη χλεύη των πάντων, και ιδίως του πρώην αρχηγού της κ. Καμμένου.

Σήμερα, Παρασκευή, η κ. Μακρή επανήλθε. Με νέα ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «οι περιφερειακές κεντρικές τράπεζες, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, έχει και αυτή δικαίωμα να εκδώσει (τυπώσει) χρήματα δυνάμει του μηχανισμού Emergency Liquidity Assistance (ELA). Η δυνατότητα αυτή δίνεται στις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών για τη θεσμική αντιμετώπιση κρίσεων ρευστότητας».

Αλλά εδώ η κ. Μακρή μεταθέτει το πρόβλημα. Απαντάει επί του δυνητικού εθνικού δικαιώματος (που δεν ξέρω κιόλας αν ισχύει ακόμα, έστω θεωρητικά) να εκδοθούν ευρώ  (κι αν δεν κάνω λάθος,απαιτείται γι΄ αυτό άδεια της Ευρωπϊκής Κεντρικής Τράπεζας ΕΚΤ),  και όχι επί του καταστροφικού πραγματικού αποτελέσματος που θα είχε κάτι τέτοιο για το κοινό νόμισμα της Ευρωζώνης, αν το έκανε η καταχρεωμένη Ελλάδα.

Νομίζω ότι εύκολα μπορούμε να φανταστούμε και οι μη οικονομολόγοι τι θα συνέβαινε αν ρίχνονταν στην αγορά 100 δισ. ευρώ ελληνικής προέλευσης. Για αυτό άλλωστε και ο υπεύθυνος του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Μηλιός είπε στην κ. Μακρή μόλις πριν λίγο: «Όταν κάνεις ένα λάθος, το να το παραδέχεσαι και να σωπαίνεις, απαιτεί σύνεση, σεμνότητα και γενναιότητα, γίνεσαι και πιο συμπαθής έτσι».

Επιπλέον, η σημερινή ειδησεογραφία λέει ότι η "Eurobank" και η "Alphabank"  προσφύγανε ακριβώς στον ELA ζητώντας ρευστό (δηλαδή δανεικά, με αυξημένο επιτόκιο ως προς της ΕΚΤ),  γιατί πολλοί τρομαγμένοι καταθέτες σπεύδουν στις τράπεζες να πάρουν τα χρήματά τους ενόψει εκλογών. Αν οι δύο τράπεζες είχαν την άποψη της κ. Μακρή, θα ζητούσαν απλά από τον κ. Στουρνάρα να δώσει εντολή στο Εθνικό Νομισματοκοπείο του Χολαργού να εκδώσει ευρώ. Ευτυχώς, δεν την έχουν. Και, εννοείται, ούτε γίνεται αυτό από θεσμική άποψη.

Υ.Γ. Η Νέα Δημοκρατία, πάντως, «δεν δικαιούται διά να ομιλεί». Έχει κι αυτή μια τουλάχιστον ανάλογη μεταγραφή. Την κ. Γκερέκου εννοώ. Η οποία, μόλις είχε βγάλει ανακοίνωση που εξηγούσε ότι θα είναι υποψήφια στην Κέρκυρα με το ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Παράταξη, ώστε να δημιουργηθεί ένας τρίτος πόλος κλπ κλπ, είδε το φως το αληθινό. Και κατεβαίνει με τη Νέα Δημοκρατία.

Φυσικά, τόσο η κ. Γκερέκου όσο και η κ. Μακρή θα ξεχαστούν, θα απομείνουν μίνι προεκλογικές στιγμούλες, που θα τις σαρώσει το εκλογικό αποτέλεσμα.