Πολιτικη & Οικονομια

ΠΑΣΟΚ: Εκλογές τον Οκτώβριο με υποψηφιότητες Ανδρουλάκη, Δούκα και Γερουλάνου

Όλα όσα έγιναν στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

62224-137655.jpg
Newsroom
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΠΑΣΟΚ: Εκλογές τον Οκτώβριο με υποψηφιότητες Ανδρουλάκη, Δούκα και Γερουλάνου
Εκλογές τον Οκτώβριο με υποψηφιότητες Ανδρουλάκη, Δούκα και Γερουλάνου © ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

ΠΑΣΟΚ: Εκλογές τον Οκτώβριο με υποψηφιότητες Ανδρουλάκη, Δούκα και Γερουλάνου

«Η αυτονομία της πολιτικής από τα συμφέροντα είναι η πυξίδα της πολιτικής μου διαδρομής, σωστές λύσεις, είναι οι καθαρές λύσεις». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Ανδρουλάκης στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ , εισηγούμενος εκλογές για την ηγεσία του κόμματος στις 6 Οκτωβρίου και στις 13 του ίδιου μήνα επαναληπτικές εκλογές αν χρειαστεί. Την υποψηφιότητά τους , εν τω μεταξύ, γνωστοποίησαν ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας και ο Παύλος Γερουλάνος.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d2dbha969um9)

Ν. Ανδρουλάκης: Δεν μπορεί να σύρεται σε διαλυτικό διχασμό το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο, τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Εισηγήθηκε εκλογές για την ηγεσία του κόμματος στις 6 Οκτωβρίου και στις 13 Οκτωβρίου επαναληπτικές εκλογές αν χρειαστεί.

«Θα ζητήσω την ανανέωση της εμπιστοσύνης του κόσμου της παράταξης», τόνισε σε άλλο σημείο. «Είναι αυτονόητο ότι στις εκλογές θα ζητήσω την ανανέωση της εντολής από τον δημοκρατικό κόσμο της παράταξης, τα μέλη του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ γιατί είστε όλοι εσείς. Η δύναμη του ΠΑΣΟΚ είστε όλοι εσείς. Η δύναμη του ΠΑΣΟΚ είναι ο απλός κόσμος σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη. Ο κόσμος που μας έδωσε ξανά ελπίδα, δύναμη και προοπτική. Ο κόσμος που δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω τον αγώνα για να γίνουμε πιο ισχυροί» επεσήμανε.

Όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης «οι υποψηφιότητες και οι πολιτικές θέσεις όλων μας να παρουσιαστούν σε ανοιχτή Κεντρική Επιτροπή τρεις εβδομάδες πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών». Επισήμανε ότι τις διαδικαστικές λεπτομέρειες θα ορίσουν τα αρμόδια όργανα στα πρότυπα των εκλογών του 2021 και με βάση το καταστατικό μας, με ανοιχτό τηλεοπτικό διάλογο, ένα ελεύθερο debate».

Επιπλέον ανέφερε ότι «έκανα λάθη κι έχω χρέος να αναλάβω την ευθύνη» ενώ σε κάποια ζητήματα ανέφερε ότι «στείλαμε θολό πολιτικό μήνυμα κι ότι αυτό θα πρέπει να διορθωθεί».

«Αν κάτι με στεναχωρεί, όχι μόνο πολιτικά αλλά και ανθρώπινα, είναι η εμμονή που βλέπω τις τελευταίες ημέρες να μετατραπεί η αναγκαία διαδικασία του εσωκομματικού διαλόγου σε μία πασαρέλα προσωπικών φιλοδοξιών. “Φύγε εσύ, να έρθω εγώ. Γιατί εγώ θα το κάνω καλύτερα”. Χωρίς όμως να έχει κατατεθεί όλο το προηγούμενο διάστημα ένα άλλο σχέδιο, μια διαφορετική στρατηγική πρόταση, μία διαφορετική πολιτική εισήγηση από ανθρώπους που θέλουν να παίξουν έναν πολύ μεγάλο ρόλο στην παράταξή μας» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

ο Νίκος Ανδρουλάκης
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε εκλογές στο ΠΑΣΟΚ στις 6 Οκτωβρίου © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

«Δεν μπορεί να σύρεται σε διαλυτικό διχασμό το ΠΑΣΟΚ, έχω ευθύνη να κλείσω αυτή τη συζήτηση, την οποία δεν άνοιξα εγώ, το συντομότερο δυνατό», υπογράμμισε.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι « από την Κυριακή των ευρωεκλογών, πριν καν υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για το αποτέλεσμα, ξεκίνησε ένα πρωτοφανές δημόσιο χαρακίρι της παράταξης μας. Τα κίνητρα τους δεν με ενδιαφέρουν. Με ενδιαφέρει όμως η αγωνία των χιλιάδων ανώνυμων μελών και ψηφοφόρων της παράταξης. Έχω χρέος στη βάση του κόμματος, να διασφαλίσω την ενότητα. Είναι σαφές, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να σύρεται σε έναν διαλυτικό διχασμό, σε μια παρατεταμένη εσωστρέφεια που πληγώνει τον κόσμο μας. Δεν ξεκίνησε με δική μου ευθύνη, αλλά ως πρόεδρος έχω το χρέος να την κλείσω όσο το δυνατόν νωρίτερα».

«Οι αντίπαλοί μας δεν υπάρχουν σε αυτή την αίθουσα», είπε ακόμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επεσήμανε τη σημασία της ενότητας παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις. «Μάθαμε μέσα από τα δύσκολα να βγαίνουμε πιο δυνατοί» είπε.

Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «αυξήσαμε την επιρροή μας και καταφέραμε να αποτελεί μακρινό παρελθόν το υποτιμητικό δίλημμα με ποιον θα πάτε; και το ερώτημα πλέον να είναι πότε και πώς θα κυβερνήσετε;».

Υπογράμμισε ότι θα ήθελα να έχουμε πετύχει περισσότερα κι ότι αν μείνουμε ενωμένοι τα πολύ περισσότερα θα έρθουν.

«Δεν ανέβηκε το ΠΑΣΟΚ όσο θα θέλαμε, αλλά το ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε 2ο κόμμα σε όλη την ελληνική περιφέρεια ενώ είχαμε μόνο 2 μονάδες διαφορά με ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ακόμα ο κ. Ανδρουλάκης.

«Την ώρα που η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν πέσει παντού, το ΠΑΣΟΚ αναδείχτηκε δεύτερο κόμμα σε όλη την ελληνική περιφέρεια. Για πρώτη φορά, μετά από 12 χρόνια το πράσινο είναι στον πολιτικό χάρτη της χώρας. Η διαφορά μας με τη Νέα Δημοκρατία ήταν πάνω από 30 μονάδες. Τώρα έχει μειωθεί στο μισό. Η απόσταση μας από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν 24 μονάδες. Τώρα είναι μόλις δύο. Θα ήθελα λοιπόν να κοιτάξετε στα μάτια τον κόσμο της παράταξης, που έδωσε γενναίο αγώνα σε κάθε γωνιά της χώρας και να του πείτε ότι αυτά που πέτυχε, δεν είναι ένα ακόμα βήμα, αλλά είναι καταστροφή. Αυτό δεν είναι δίκαιο» τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής απέρριψε «τα σενάρια που κυκλοφορούν εσχάτως για ρευστοποίηση του ΠΑΣΟΚ και την ενοποίησή του με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ανάλογα προηγούμενων σεναρίων περί στρατηγικής συμμαχίας με τη Νέα Δημοκρατία», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Έχω νέα λοιπόν για τους νέους σκηνοθέτες του παρασκηνίου. Από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά παρέλαβα κόμμα, το μεγάλωσα και δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί σε συνιστώσα. Πιστεύω στον διάλογο και την προγραμματική σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων της κοινωνίας. Η επιλογή της ενίσχυσης του ΠΑΣΟΚ και της παράλληλης πολιτικής διεύρυνσης είναι μονόδρομος.

Όμως, ας τα ξεκαθαρίσουμε: Συγκολλήσεις κορυφής και διαπραγματεύσεις με πρόσωπα που κάνουν την ανάγκη της πολιτικής τους επιβίωσης φιλοτιμία, δεν ενισχύουν τη δημοκρατική παράταξη αλλά θα τη χρεοκοπήσουν ηθικά και πολιτικά με αποτέλεσμα τη μακροημέρευση της Νέας Δημοκρατίας.

Το ΠΑΣΟΚ μεγάλωσε με κόπους και θυσίες και έφτασε σήμερα εδώ όχι για να γίνει εργαλείο διαπραγμάτευσης ώστε να ικανοποιήσουν κάποιοι τις υπερφίαλες φιλοδοξίες τους. Για μένα, υπάρχει ένας δρόμος. Να προτάξουμε τον προγραμματικό μας λόγο και να προχωρήσουμε σε συγκλίσεις από τα κάτω, με τον κόσμο του κέντρου και της κεντροαριστεράς, όπως με επιτυχία ήδη κάνουμε στην ελληνική περιφέρεια».

Χ. Δούκας: Θα είμαι παρών και σε αυτήν την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ

«Θα είμαι παρών και σε αυτήν την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο Χάρης Δούκας από το βήμα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ζητώντας να γίνουν οι εκλογές σε κλίμα ενότητας.

Εντωμεταξύ, καταθέτοντας την υποψηφιότητα του υπογράμμισε: «Θα είμαι παρών σε αυτή την προσπάθεια με το ΠΑΣΟΚ, όπως ήμουν σε όλη τη δημόσια πορεία μου. Δεν κρύβομαι, δεν φοβάμαι, μπαίνω μπροστά και ζητώ τη στήριξή σας. Πάμε να νικήσουμε τώρα. Στόχος δεν είναι να κερδίσουμε τον Κασσελακη, αλλά να νικήσουμε τη ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές. Δεν έχουμε ανάγκη από μεσσίες, θέλουμε ηγεσία που θα κάνει πράξη το μαζί. Οι αντίπαλοι μας δεν είναι μέσα σε αυτή την αίθουσα, είναι έξω. Σε κλίμα ενότητας, συμφωνώ με τον οδικό χάρτη του Νίκου Ανδρουλάκη».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή ο Χάρης Δούκας είπε ό,τι δέχεται ποικιλόμορφες επιθέσεις: «Δέχομαι ακραίες επιθέσεις από δεξιά και τα συστήματά της, αλλά και την ακροδεξιά. Με εντολή Μητσοτάκη η εμπλοκή στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί να σιωπά η Δημοκρατική Παράταξη όταν ο κύριος Μητσοτάκης προσπαθεί να παρέμβει στην εκλογή του προέδρου».

ο Χάρης Δούκας
Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ © ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

Π. Γερουλάνος: Ζητώ να ηγηθώ της ευθύνης να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο που θα γίνει κοινωνικά πλειοψηφικό

Την υποψηφιότητα για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε ο Παύλος Γερουλάνος. Όπως τόνισε «ζητώ να ηγηθώ της ευθύνης να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο που θα γίνει κοινωνικά πλειοψηφικό, γιατί θα απαντάει πειστικά, στις ανάγκες του ελληνικού νοικοκυριού. Να ηγηθώ της ευθύνης να απογειώσουμε, λειτουργικά, το κόμμα ώστε να φτάσουμε το σχέδιό μας σε κάθε ελληνική οικογένεια».

«Και να την πείσουμε. Και ζητώ να ηγηθώ της ευθύνης της ενότητας. Μια ενότητα που θα ξανακάνει το ΠΑΣΟΚ σίγουρο για τον εαυτό του, έτοιμο, για μια ακόμα φορά, να ανοίξει, με ειλικρίνεια, την αγκαλιά του σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, από την Αριστερά και το Κέντρο μέχρι τις παρυφές της Δεξιάς, για να διεκδικήσουμε μαζί και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και τη διακυβέρνηση της Πατρίδας μας».

ο Παύλος Γερουλάνος
Ο Παύλος Γερουλάνος ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει την αρχηγεία του ΠΑΣΟΚ © ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

Μ. Κατρίνης: Η χώρα και μαζί και η παράταξη χρειάζονται ένα ισχυρό και δημιουργικό σοκ

Στους στόχους και τις στρατηγικές που πρέπει να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το επόμενο χρονικό διάστημα, αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Κυριακής.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Μιλάω ξεκάθαρα για την ανάγκη μιας νέας, δημοκρατικής πλειοψηφίας, μιας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ έχει την ευθύνη της πρωτοβουλίας, οφείλει να είναι ο πρωταγωνιστής σε αυτή την προσπάθεια. Η χώρα και μαζί και η παράταξη χρειάζονται ένα ισχυρό και δημιουργικό σοκ.

Είναι η ώρα να μιλήσουμε για τις πολιτικές και να μην εξαντληθούμε μόνο στην αλλαγή ρόλων. Είναι η ώρα να ταράξουμε τα νερά της πολιτικής ομοιομορφίας που κάνουν τους πολίτες να μας θεωρούν όλους ίδιους. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε ξεκάθαρα με ποιους είμαστε, για ποιους είμαστε εδώ, ποιους εκπροσωπούμε. Και κυρίως, να κάνουμε απόλυτα σαφές με ποιους δεν είμαστε.

Να πούμε ότι τα κόμματα δεν υπάρχουν για να υπηρετούν τις επιδιώξεις μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Ότι τα κόμματα δεν υπάρχουν για να εξυπηρετούν τις σκοπιμότητες του ξένου παράγοντα. Θα πρέπει να κάνουμε άμεσα και γενναία αυτή την πολιτική συζήτηση, μαζί με μια αποτίμηση της πορείας μας μέχρι σήμερα, πριν τις όποιες εκλογικές διαδικασίες.

Εκεί έξω υπάρχει μια μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση που συνέτριψε το 41% του κ. Μητσοτάκη. Σήμερα, αυτή η πλειοψηφική, κοινωνική αντιπολίτευση δεν έχει έκφραση. Δεν θα έρθει μαζί μας μόνο επειδή κουράστηκε και απογοητεύτηκε από τον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του.

Ένα ΠΑΣΟΚ που φοβάται να μιλήσει με ονόματα, δεν θα μπορέσει ποτέ να εκφράσει αυτή την κοινωνική αντιπολίτευση. Ένα ΠΑΣΟΚ που δεν υπερασπίζεται δυναμικά όλους αυτούς που το στήριξαν και το έκαναν μεγάλο, αλλά ο κ. Μητσοτάκης τους σπρώχνει στο περιθώριο, δεν έχει τύχη. Ένα ΠΑΣΟΚ που δεν παίρνει γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, δεν θα μπορέσει να εκφράσει το αίτημα για μια διαφορετική πολιτική από μια νέα κυβέρνηση.

ο Μιχάλης Κατρίνης
Ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης © ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι κόμματα του 13% και του 15% μπορούν να απειλήσουν τον Μητσοτάκη ή αντιμετωπίζονται σήμερα ως κόμματα εξουσίας;

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συναντήσει και πάλι την πραγματική του  ψυχή. Να χαράξει μια νέα, διαχωριστική γραμμή με τη συντήρηση και τα συμφέροντα».

Ο κ. Κατρίνης συνέχισε λέγοντας: «Είμαστε με τους πολλούς. Το κοινωνικό κράτος ούτε θα το διαλύσουμε, ούτε θα το παραδώσουμε στους ιδιώτες.

Είμαστε με τους πολλούς. Για αυτό και θα βάλουμε τέρμα στη λεηλασία των εθνικών πόρων, του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ από πολύ λίγα και πολύ μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Γι’ αυτό θα στηρίξουμε τις παραγωγικές δυνάμεις, τον κόσμο της αγοράς, την υγιή επιχειρηματικότητα που ενισχύει την εθνική προσπάθεια.

Είμαστε με τους πολλούς. Για αυτό θα βάλουμε τέλος στην πολιτική της εξαφάνισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γι’ αυτό θα επαναφέρουμε την φορολογική δικαιοσύνη, γι’ αυτό θα αντιταχθούμε στο ασύδοτο τραπεζικό σύστημα που δεν λειτουργεί υπέρ της εθνικής οικονομίας.

Είμαστε με τους πολλούς που δίνουν άνιση μάχη με την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, που βλέπουν τις ολιγοπωλιακές καταστάσεις στην ενέργεια, τα τρόφιμα, το τραπεζικό σύστημα, τον ιδιωτικό τομέα της υγείας, την ακτοπλοϊα να δυσκολεύουν τη ζωή τους. Να μιλήσουμε με τόλμη και να μην φοβηθούμε όλους αυτούς. Αν τους φοβόμαστε, δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ.

Είμαστε με τους πολλούς που οργίζονται και τρομάζουν με την δικαιοσύνη και την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης στην Ελλάδα Είμαστε με τους πολλούς που δεν ανέχονται μια Ελλάδα στην πλευρά της υποτέλειας.

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα συναινέσει σε συμφωνίες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και να μην ξεχνάμε ποτέ ότι το ΠΑΣΟΚ εκτός από πατριωτικό κίνημα ήταν δύναμη ειρήνης που δεν πρέπει να συνηγορεί σε πράξεις κλιμάκωσης της έντασης και των πολέμων σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Ήρθε η ώρα να ξαναγίνουμε η ουσιαστική δύναμη της πολιτικής αλλαγής, στην Ελλάδα του κατεστημένου και της συντήρησης.  Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να εμπνεύσουμε, να ενώσουμε, να διεκδικήσουμε, να νικήσουμε.  Να ξαναγίνουμε το ΠΑΣΟΚ των μεγάλων ρήξεων και των μεγάλων κοινωνικών και πολιτικών κατακτήσεων.

Για την Ελλάδα της αξιοπρέπειας, για τον κόσμο της εργασίας, για τη νέα γενιά της πατρίδας μας. Για την Ελλάδα που ασκεί υπερήφανη εξωτερική πολιτική. Για την Ελλάδα που πρέπει και πάλι να επιστρέψει στους Έλληνες. Η επιλογή, αλλά και η ευθύνη είναι δική μας».

Μιλένα Αποστολάκη: Αναζητούμε έναν ηγέτη που θα κερδίσει τις εκλογές για να έρθει ξανά η αλλαγή

«Το πολιτικό μας μήνυμα, η διαχείριση του και η συνολική εικόνα του κόμματος απείχαν πολύ από το να μπορέσουν να τροφοδοτήσουν τις ανάγκες της κυβερνησιμότητας στην αναγκαία συνθήκη για την οικοδόμηση μιας πλειοψηφικής σχέσης εμπιστοσύνης με την κοινωνία», τόνισε η βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών Μιλένα Αποστολάκη στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ της Κυριακής.

«Αυτό αποτυπώθηκε στο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Η ουσία και η εκφορά του αντιπολιτευτικού λόγου, η λειτουργία της ΚΟ και εν γένει των οργάνων, η μη αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού μας και στρατολόγηση νέων δυνάμεων, η ανυπαρξία  πολιτικού κέντρου καθώς και επιτελείου στελεχών το οποίο μαζί με την ΚΟ θα συγκροτούμε μια πρωμετωπίδα ικανών στελεχών, έτοιμων να αναλάβουν τις απαιτητικές ευθύνες της διακυβέρνησης της χώρας, είναι μερικές από τις κρίσιμες ελλείψεις που συνέθεσαν το  έλλειμμα συλλογικής λειτουργίας. 

Πιστεύω ότι μια τέτοια λειτουργία όχι μόνο δεν είναι προβληματική και επικίνδυνη για την ηγεσία, αλλά αντιθέτως αποτελεί μέγιστη θωράκιση για τον εκάστοτε ηγέτη, του παρέχει ισχυρή νομιμοποιητική βάση και ένα εργαλείο πολιτικού συντονισμού το οποίο αποτρέπει παραφωνίες και χάος. Οφείλουμε όλοι, με επίγνωση της ιστορίας μας και της ευθύνης μας, να μιλήσουμε για το αύριο με πυξίδα την ενότητα και τη σύνθεση. Η ατμόσφαιρα χαρακωμάτων και οι πόλεμοι ανακοινώσεων ενοχλούν και προσβάλλουν τα μέλη μας και  διώχνουν όλους εκείνους προς τους οποίους πρέπει με σοβαρότητα και ευθύνη να απευθυνθούμε.

Κάποιος ή κάποια θα είναι ο ή η επόμενη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αλλά σε ποιο  ΠΑΣΟΚ;  Στο λεηλατημένο ΠΑΣΟΚ; Σε ένα ΠΑΣΟΚ που στην πορεία προς την εκλογή ηγεσίας θα συγκρούονται τα αυτάρεσκα “εγώ μπορώ καλύτερα” μέσα από συγκροτήσεις κομματικών στρατών ανά την  Ελλάδα, ομαδοποιήσεις και αποκαλύψεις που τροφοδοτούν σκιές και αμηχανία;

Νομίζω ότι μας χρειάζεται, αλλά και μας αξίζει κάτι περισσότερο. Μας χρειάζεται και μας αξίζει μια στρατηγική και μια λειτουργία πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί η ενοποίηση του προοδευτικού χώρου. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν, οφείλουμε να το ξαναπετύχουμε. Δεν  αναφέρομαι σε κινήσεις κορυφής ούτε σε  συγκυριακές συγκολλήσεις που εξυπηρετούν μόνο τους ενδιαφερόμενους. Πολύ περισσότερο δεν αναφέρομαι σε πρόσωπα που προσέβαλαν την παράταξη από την οποία προήλθαν, που προσέβαλαν όλους εκείνους που με αξιοπρέπεια και ήθος παρέμειναν  και υπέμειναν. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει ρίζες έχει και  μέλλον. Όσοι ονειρεύονται τη διάλυση του για να βρουν οι ίδιοι ρόλο, θα πρέπει να τους πούμε ότι ματαιοπονούν».

η Μιλένα Αποστολάκη
Η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Βόρειου Τομέα Αθηνών, Μιλένα Αποστολάκη © ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

«Σε πολύ δυσκολότερους καιρούς, η χαλύβδινη βάση αυτής της παράταξης, δηλαδή ο κόσμος, της άντεξε με καρτερία και αξιοπρέπεια, αλλά κυρίως με δύναμη και πίστη. Στρατηγικός μας στόχος είναι η ενοποίηση με τη μορφή του πολλαπλασιασμού των δυνάμεων που η δημοκρατική παράταξη ως αυθεντικός εκφραστής της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς έχει στο παρελθόν κάνει πράξη μέσα από τη δύναμη του πολιτικού της οράματος. Οι εσωκομματικές εκλογές, για να είναι εκλογές αναβάπτισης και επανεκκίνησης οφείλουν κατ´αρχήν να είναι μια μαζική εκλογική διαδικασία που θα σφραγίσει την δυναμική ενός πλειοψηφικού εγχειρήματος.

Οφείλουν να μην στιγματιστούν από χαρακώματα και πολέμους ανακοινώσεων που γεννούν αποστροφή στους πολίτες. Τα μπλοκ και οι ομάδες υποστηρικτών οι οποίοι επιστρατεύονται από ακάματα επιτελεία δεν υπηρετούν την ανάγκη οικοδόμησης πλειοψηφικών κοινωνικών συμμαχιών που ο προοδευτικός χώρος έχει ανάγκη. Ο προοδευτικός κόσμος δεν αντέχει μάχες  για μια καρέκλα, τη στιγμή μάλιστα που η δεξιά  δεν είναι πλέον στο 41% και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιμέτωπος με υπαρξιακού τύπου κρίση. Ο προοδευτικός κόσμος περιμένει μάχες που αφορούν το αύριο της χώρας και της παράταξης. 

Το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα και πρέπει και τώρα να είναι ένα μεγάλο ανοιχτό κόμμα, με δομή, με όργανα και στελέχη και πρέπει να ανοίξει τις πόρτες του για να έρθουν στελέχη αλλά βεβαίως οι ψηφοφόροι του προοδευτικού χώρου και όχι να ομφαλοσκοπεί. Αναζητούμε έναν ηγέτη που θα κερδίσει τις εκλογές για να έρθει ξανά η αλλαγή. Όμως κανείς δεν μπορεί μόνος του να το πετύχει αυτό. Χρειάζεται ισχυρή ηγετική ομάδα, χρειάζονται καταρτισμένα στελέχη για να δομήσουν ρεαλιστικές προτάσεις που θα λύνουν τα προβλήματα και θα πηγαίνουν τη χώρα μπροστά. Αναζητούμε το πρόσωπο που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και η αυριανή  ηγεσία πρέπει να:  

  1. Είναι αξιόπιστη, δηλαδή να τηρεί με συνέπεια όσα έχει πει, όλα εκείνα για τα οποία έχει κατά καιρούς δεσμευτεί.
  2. Είναι προσηλωμένη στις αρχές της συλλογικής λειτουργίας, που αποτελεί εγγύηση για την δική της νομιμοποίηση και την κυβερνησιμότητα της παράταξης.
  3. Είναι εκφραστής ελπίδων και προσδοκιών για τους πολλούς, για τους ευάλωτους, τους μη προνομιούχους, τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις της χώρας.
  4. Είναι ο φορέας της υπεύθυνης και μαχητικής αντιπολίτευσης μέσα στη Βουλή, ως εναλλακτικός Πρωθυπουργός απέναντι στην περιβόητη καταλληλότητα του Μητσοτάκη.
  5. Είναι η προσωπικότητα εκείνη την οποία οι αντίπαλοι μας θα αντιμετωπίζουν ως έναν επίφοβο αντίπαλο που θα διεκδικήσει την νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές, φέρνοντας και πάλι την αλλαγή στη χώρα.

Ο οδικός χάρτης είναι μπροστά μας. Οι ανάγκες της χώρας και της παράταξης δεδομένες και επιτακτικές. Οι ευθύνες μας τεράστιες. Το αντιλαμβανόμαστε όλοι και πάνω απ’ όλα ο κόσμος της παράταξης και είναι για μια ακόμη φορά εκείνος που θα επιβάλει την σοβαρότητα, την σύνθεση και την ενότητα.

Μετά τη διαδικασία εκλογής  ηγεσίας στο κόμμα ζητούμενο είναι οι πολίτες να επανασυστρατευθούν στο ΠΑΣΟΚ και όλοι μαζί ενωμένοι να διεκδικήσουμε τη νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές, φέρνοντας και πάλι την αναγκαία αλλαγή στη χώρα. Δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή και σας καλώ να ταχθούμε όλοι ενωμένοι σε αυτόν τον αγώνα».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.