Πολιτικη & Οικονομια

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης Ορεστιάδας

Το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης Ορεστιάδας
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης Ορεστιάδας © ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης Ορεστιάδας

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης Ορεστιάδας. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στην πόλη για τις εκδηλώσεις των Ορεστείων 2024, με αφορμή τη συμπλήρωση 101 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Ορεστιάδας.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων, την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνου ανακηρύχθηκε Επίτιμη Δημότης της πόλης και προχώρησε σε δηλώσεις. «Η Θράκη υπήρξε ανέκαθεν για μένα τόπος μνήμης και βιώματος, μια περιοχή της χώρας μας με την οποία με συνδέει όχι μόνο η καταγωγή μου από τη μητέρα μου, αλλά και ένα παράδειγμα ζωής που χαρακτηρίζεται από σεβασμό στη φύση και τα πλάσματά της, μόχθο, αρχές και αξίες. Για αυτό και αισθάνομαι σήμερα ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι στην ακριτική Ορεστιάδα, για τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη συμπλήρωση 101 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Ορεστιάδας. Που δημιουργήθηκε από το μηδέν, καθώς άρχισε να οικοδομείται το 1923 σε απόσταση δύο μόλις χιλιομέτρων από τον ποταμό Έβρο για να στεγάσει τους διωγμένους από τις προγονικές εστίες τους στο όμορφο Καραγάτς της Αδριανούπολης Έλληνες και να γίνει ένα ακόμη δείγμα του θάρρους, της πίστης και του δυναμισμού του προσφυγικού στοιχείου στη μεγάλη εποποιΐα της ενσωμάτωσής του στη νέα του πατρίδα. Γιατί οι ξεριζωμένοι κάτοικοι του Καραγάτς βρήκαν το κουράγιο και τα ψυχικά αποθέματα, ώστε να μετατρέψουν την ήττα σε νίκη της ζωής. Πολυμήχανοι, εφευρετικοί, εργατικοί, οι πρώτοι πρόσφυγες, σε πείσμα των άθλιων συνθηκών και των φυσικών καταστροφών, οικοδόμησαν τη νέα πόλη και τη μετέτρεψαν μεταπολεμικά από επαρχιακή κωμόπολη σε εμπορικό και αγροτικό κέντρο της Θράκης. Πολλοί από αυτούς πρόφτασαν να καμαρώσουν τη σύγχρονη όψη της Ορεστιάδας, με την αψεγάδιαστη ρυμοτομία, τις ωραίες πλατείες, το πανεπιστήμιο, τα μουσεία, με δυο λόγια έναν ευρωπαϊκό δήμο που έσφυζε από ζωή. Κάπως έτσι θα τον οραματίσθηκε, μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης, και ο Γενικός Διοικητής της Θράκης Σπύρος Δάσιος που έβαλε τα θεμέλια της νέας πόλης, υπερνικώντας πολιτικά συμφέροντα και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις της εποχής του. Η Ορεστιάδα είναι η ζωντανή απόδειξη ότι “η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα”, όπως στοχάστηκε ποιητικά ο Κωστής Παλαμάς». 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ακόμη στον αρχαίο μύθο για την Ορεστιάδα: «Ο Ορέστης, για να γλυτώσει από τις Ερινύες, βρήκε καταφύγιο στην παρόχθια περιοχή τριών ποταμών, του Έβρου, του Άρδα και του Τόντζου. Στη συμβολή τους έχτισε λαμπρή πόλη και της έδωσε το όνομά του, Ορεστιάδα. Αργότερα, ο αυτοκράτορας της Ρώμης Αδριανός την εξωράισε και την τείχισε, εκτιμώντας, όπως αναφέρουν οι ιστορικές πηγές, τη στρατηγική της θέση και το φυσικό της κάλλος. Κάλλος που, ενώ άντεξε στο πέρασμα αιώνων, κινδυνεύει στις μέρες μας από την κλιματική κρίση. Πέρσι το καλοκαίρι παρακολουθήσαμε με αγωνία την καταστροφή ενός από τα πλέον σημαντικά οικοσυστήματά μας, του παρθένου δάσους της Δαδιάς στον Έβρο, και τις άνευ προηγουμένου πλημμύρες στη Θεσσαλία, γεγονότα με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην οικονομία. Για αυτό, εκτός από την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, τη συντήρηση και τον καθαρισμό των αντιπυρικών ζωνών, έργων αυτονόητων, έχει μεγάλη σημασία και η πρόσφατη εξαγγελία της Δημοτικής Αρχής για τη δημιουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αειφορίας, στην Ορεστιάδα, ώστε τα παιδιά να ευαισθητοποιούνται σε θέματα σεβασμού και προστασίας του φυσικού μας πλούτου, αειφόρου γεωργίας και πράσινης ενέργειας, από τα μαθητικά τους χρόνια ακόμη.
Κύριε Δήμαρχε, την ώρα που ο διεθνής ορίζοντας έχει σκοτεινιάσει από την αυξανόμενη ένταση σε δυο εμπόλεμες περιοχές στην ευρύτερη γειτονιά μας, κατανοούμε όλοι ότι είναι επιτακτική ανάγκη η αποτελεσματική φύλαξη και ο έλεγχος των συνόρων μας, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είστε σε αυτή τη γωνιά της πατρίδας μας οι ακρίτες τους οποίους τιμούμε, εμπιστευόμαστε και στηρίζουμε. Θα είμαστε κοντά σας σε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης των υποδομών, της ασφάλειας και της παραγωγικότητας στην περιοχή σας. Αποδεχόμενη σήμερα με συγκίνηση την τιμή να είμαι κι εγώ δημότης Ορεστιάδας, θα χαρώ να συνεχίσετε το έργο σας με την ίδια επιμονή και ζέση. Καλή δημιουργική πορεία».

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στα εγκαίνια της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας «Ευγένιος Ευγενίδης»

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στα εγκαίνια της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας «Ευγένιος Ευγενίδης»
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στα εγκαίνια της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας «Ευγένιος Ευγενίδης» © ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου βρέθηκε, επίσης, στα εγκαίνια της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας «Ευγένιος Ευγενίδης», στο μέχρι πρότινος εγκαταλειμμένο δημοτικό σχολείο Καστανεών. «Είναι ο ιδανικός επίλογος του ενδιαφέροντος και επίκαιρου διήμερου συνεδρίου που διοργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 28 και 29 Ιουνίου υπό τον τίτλο "Κλιματική Ανθεκτικότητα και τοπική κοινωνία". Το απαιτητικό νεανικό κοινό, οι πολίτες που θα κληθούν αύριο να αντιμετωπίσουν όλες τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, έχουν πια στη διάθεσή τους έναν πρωτοποριακό χώρο που συνδυάζει μάθηση και ψυχαγωγία. Μέσα από πραγματικές καταστάσεις πειραματισμού, σε ένα διαδραστικό περιβάλλον, μαθητές και φοιτητές μπορούν πλέον να εμβαθύνουν στην εκμάθηση των επιστημονικών νόμων και αρχών, να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά της ύλης, την αντοχή των υλικών, τον νέο γενναίο κόσμο της βιοτεχνολογίας. Ο πλούτος των εκθεμάτων, από τεχνολογικές συσκευές έως εργαλεία της καθημερινής ζωής, εισάγει τον επισκέπτη στις τεχνολογικές κατακτήσεις του ανθρώπου κατά τον 21ο αιώνα και τον καλεί να σκεφτεί τις προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσει στο εγγύς μέλλον, όπως το μεγάλο άλμα της τεχνητής νοημοσύνης και των εφαρμογών της σε πρακτικό επίπεδο», δήλωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και πρόσθεσε: 

«Ο συμπατριώτης μας Ευγένιος Ευγενίδης δεν υπήρξε μόνο ένας επιτυχημένος και πολυτάλαντος επιχειρηματίας που, ξεκινώντας από την ταπεινή γενέθλια πόλη του, το Διδυμότειχο, κατόρθωσε να εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες της εποχής του, χτίζοντας μια μικρή αυτοκρατορία από τη Σουηδία και τη Φινλανδία ως την Αργεντινή και τη Νότιο Αφρική. Υπήρξε, παράλληλα, και ένας φανατικός υποστηρικτής των γραμμάτων, των τεχνών και της επιστήμης, ένας πατριώτης, εθνικός ευεργέτης με ανυπολόγιστη προσφορά στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό κατά τα δίσεκτα χρόνια της πρόσφατης ιστορίας μας. Πολύτιμη κληρονομιά του είναι και το Ίδρυμα Ευγενίδη που οραματίστηκε ως χώρο εκπαίδευσης των νέων μας στο τεχνικό και επιστημονικό πεδίο. Η σημερινή διοίκηση του Ιδρύματος συνεχίζει επάξια το έργο του με ποικίλες δράσεις, όπως η δωρεά στον Δήμο Ορεστιάδας αυτής της μοναδικής έκθεσης που εγκαινιάζουμε σήμερα και που η στέγασή της στο ανακαινισμένο σχολείο Καστανεών δίνει νέα δημιουργική πνοή σε μια ακόμη ευαίσθητη ακριτική περιοχή της πατρίδας μας. Με την ευχή η έκθεση να αποτελέσει πόλο έλξης για τους μαθητές, αλλά και κέντρο διαπαιδαγώγησης και ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον, θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσους συνετέλεσαν στη δημιουργία της, όπως και τη διοίκηση του Ιδρύματος για την αφιλοκερδή δωρεά της», κατέληξε στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. 

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στα εγκαίνια της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας «Ευγένιος Ευγενίδης»
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στα εγκαίνια της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας «Ευγένιος Ευγενίδης» © ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.