Πολιτικη & Οικονομια

Νέα προειδοποίηση Μητσοτάκη στα Σκόπια: Θα πρέπει όλοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεων τους

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ηγέτες της ΕΕ για τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Nέα προειδοποίηση στα Σκόπια - Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ηγέτες της ΕΕ για τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών

Σε νέα σαφή προειδοποίηση στη Βόρεια Μακεδονία προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έθεσε θέμα παραβίασης από τη νέα ηγεσία της χώρας, της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Σύνοδο Κορυφής των «27».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως αν τα Σκόπια επιμείνουν στο ίδιο πνεύμα, τότε θα ακυρώσουν επί του πρακτέου την ευρωπαϊκή τους πορεία.

Νέα προειδοποίηση Μητσοτάκη στα Σκόπια: Θα πρέπει όλοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεων τους

«Πήρα την πρωτοβουλία και ενημέρωσα, λοιπόν, τους συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα τεκταινόμενα στη Βόρεια Μακεδονία, για το γεγονός πως τόσο η πρόεδρος όσο και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός παραβιάζουν, ουσιαστικά, ευθέως την Συμφωνία των Πρεσπών, παραγνωρίζοντας στην πράξη το erga omnes και επιλέγοντας να χρησιμοποιούν άλλο όνομα πέραν του συνταγματικά καθορισμένου ονόματος της χώρας γα εσωτερική χρήση, κάτι που αντιβαίνει πλήρως στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Ενημέρωσα λοιπόν γι' αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη και κατέστησα επίσης απολύτως σαφές ότι εάν τα Σκόπια επιμείνουν σε αυτή την γραμμή, θα καταστήσουν ουσιαστικά εξαιρετικά δύσκολη - αν όχι θα ακυρώσουν στην πράξη - οποιαδήποτε διαδικασία άμεσης σύγκλισης με την ευρωπαϊκή οικογένεια. Οπότε νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους και να γνωρίζουν ότι η συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο περνά, προφανώς, μέσα από την πιστή τήρηση διεθνών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί, εν προκειμένω, και από τα δύο μέρη» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε εκ νέου το ζήτημα του ευρωβουλευτή Φρέντη Μπελέρη, τονίζοντας πως θεωρεί αυτονόητη την παρουσία του στο Στρασβούργο προκειμένου να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του. «Θεωρώ αυτονόητο, αν θέλετε, ότι ο Φρέντι Μπελέρης θα βρεθεί στο Στρασβούργο να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής και προφανώς θα συμμετέχει και στην εξαιρετικά κρίσιμη ψηφοφορία για την επιλογή της επόμενης Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν θα πω κάτι παραπάνω, αλλά θεωρώ απολύτως λογικό και αυτονόητο ότι αυτό θα συμβεί», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: ΕΡΤ