Πολιτικη & Οικονομια

AP για Φρέντυ Μπελέρη: Ελπίδες ότι η εκλογή του στο ευρωκοινοβούλιο θα ενισχύσει το κράτος δικαίου στην Αλβανία

Το διεθνές πρακτορείο αναδεικνύει την υπόθεση του φυλακισμένου εκλεγμένου ευρωβουλευτή

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ακόμη ένα διεθνές πρακτορείο ειδήσεων αναδεικνύει την υπόθεση Φρέντυ Μπελέρη και την κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία αναφορικά με το κράτος Δικαίου.

Ακόμη ένα διεθνές πρακτορείο ειδήσεων αναδεικνύει την υπόθεση Φρέντυ Μπελέρη και την κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία αναφορικά με το κράτος Δικαίου.

Συγκεκριμένα, το Associated Press εστιάζει στην υπόθεση του Φρέντυ Μπελέρη, το χρονικό της καταδίκης του σε δύο χρόνια φυλάκισης, αλλά και στο οικονομικό ενδιαφέρον γύρω από την Αλβανική Ριβιέρα, φιλοξενώντας παράλληλα δηλώσεις του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.

«Ένα κελί αλβανικής φυλακής δεν θα ήταν και πολύ δημοφιλές ανάμεσα στις επιλογές κάποιου για μια επιτυχημένη εκστρατεία εκλογής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Φρέντυ Μπελέρης, μέλος της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, δεν είχε άλλη επιλογή. Πέρυσι, εξελέγη δήμαρχος μιας πόλης στη νότια Αλβανία - υποψήφιος για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση - αλλά έχασε το αξίωμά του και τώρα εκτίει ποινή φυλάκισης δύο ετών για εξαγορά ψήφων σε εκείνες τις εκλογές», υπογραμμίζει το διεθνές πρακτορείο.

Η Δικαιοσύνη είναι το μακρύ χέρι της πολιτικής

Ο Φρέντυ Μπελέρης δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη από τη φυλακή στο Associated Press ότι «ξέρω ότι (η εκλογή μου) θα βοηθήσει να χυθεί φως σε ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αλβανία, το οποίο είναι το κράτος δικαίου».

«Εδώ, η δικαιοσύνη είναι το μακρύ χέρι της πολιτικής», πρόσθεσε. «Νομίζω ότι αυτά τα προβλήματα πρέπει να έρθουν στο προσκήνιο - έλλειψη σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, όπως το δικαίωμα στην ιδιοκτησία... και στο να κυβερνάται από τους ανθρώπους που εκλέγει», υπογραμμίζει ο εκλεγμένος πλέον Ευρωβουλευτής.

Οι πολιτικά υποκινούμενες κατηγορίες και η ασυλία

Το Associated Press τονίζει ότι τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου απολαμβάνουν νομική ασυλία από τη δίωξη εντός της ΕΕ των 27 κρατών, ακόμη και για φερόμενα εγκλήματα που διαπράχθηκαν πριν από την εκλογή τους. Όμως η Αλβανία δεν είναι μέλος της ΕΕ. Η Αθήνα χαρακτήρισε την κράτηση και τη δίκη του Μπελέρη ως πολιτικά υποκινούμενες και άφησε να εννοηθεί ότι οι προοπτικές ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ πλήττονται.

Η υπόθεση του Φρέντυ Μπελέρη περιπλέκεται από την εύθραυστη πολιτική των Βαλκανίων, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και τις διαφορές ιδιοκτησίας σε μια προνομιακή παράκτια έκταση της Αλβανικής Ριβιέρας, του κορυφαίου τουριστικού προορισμού της χώρας.

"Δεν είχα καμία αρχική πρόθεση να μπω στην πολιτική στην Ελλάδα, το έκανα λόγω της ανάγκης να αναδείξω αυτό το τεράστιο πρόβλημα", δήλωσε ο Μπελέρης.

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο 51χρονος Μπελέρης συνελήφθη δύο ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές της 14ης Μαΐου 2023 στη Χιμάρα, στην αλβανική Ριβιέρα, 220 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Τίρανα.

Κατηγορήθηκε ότι προσέφερε περίπου 40.000 αλβανικά lek (390 δολάρια) για να αγοράσει οκτώ ψήφους. Κέρδισε με προβάδισμα 19 ψήφων, υποστηριζόμενος από το κόμμα της εθνικής ελληνικής μειονότητας και άλλους που αντιτίθενται στους κυβερνώντες Σοσιαλιστές του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Όμως δεν ανέλαβε ποτέ τα καθήκοντά του, καθώς προφυλακίστηκε μέχρι την καταδίκη του από το δικαστήριο τον Μάρτιο. Το εφετείο επικύρωσε την απόφαση την Τρίτη.

Ο Μπελέρης αρνείται τις κατηγορίες, ισχυριζόμενος ότι ο Ράμα τον στοχοποίησε για να διατηρήσει τον έλεγχο της Χιμάρας και ότι οι δικαστές αγνόησαν στοιχεία υπέρ του. Αλβανοί αξιωματούχοι απορρίπτουν σθεναρά τους ισχυρισμούς του, επικαλούμενοι την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Η δικαστική διαφθορά μαστίζει εδώ και καιρό τη μετακομμουνιστική Αλβανία. Το σύστημα υποβλήθηκε πρόσφατα σε βαθιές μεταρρυθμίσεις, μετά από πιέσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ για την εξάλειψη της δωροδοκίας και τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας των δικαστών από την πολιτική.

Τον Μάρτιο, Αλβανοί αξιωματούχοι συνέλαβαν τον κύριο αντίπαλο του Μπελέρη, τον Jorgo Goro, ο οποίος είχε διοριστεί εκτελών χρέη δημάρχου της Χιμάρας μετά την υπόθεση εξαγοράς ψήφων. Ο Γκόρο κατηγορήθηκε ότι φέρεται να πλαστογράφησε έγγραφα για να αποκτήσει τοπική γη για έναν πρώην βουλευτή που σχεδίαζε ένα τουριστικό θέρετρο.

Ο Μπελέρης δήλωσε ότι πιστεύει ότι στην καρδιά της υπόθεσής του βρίσκονται «τεράστια οικονομικά συμφέροντα όσον αφορά την τουριστική ανάπτυξη», όπως είπε. «Αλλά είναι επίσης ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν θέλει ο τοπικός (εθνικός) ελληνικός πληθυσμός να μοιραστεί αυτή την ευημερία. Αυτό αποτελεί άμεση παραβίαση των ανθρωπίνων και μειονοτικών μας δικαιωμάτων», συμπλήρωσε.

Η στήριξη σε Μπελέρη

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστήριξε σθεναρά τον Μπελέρη, δίνοντάς του μια θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματός του, της Νέας Δημοκρατίας. Ο Μπελέρης κέρδισε περίπου 235.000 ψήφους, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση μεταξύ των επτά ευρωβουλευτών που εξέλεξε το κόμμα. Η κίνηση του Μητσοτάκη ήρθε, καθώς η ΝΔ αγωνίζεται να ανακόψει τη διαρροή ψήφων από την παραδοσιακή συντηρητική της βάση προς μικρά ακροδεξιά κόμματα, όπως τονίζει το Associated Press.

Ενταξιακή προοπτική Αλβανίας

Μέχρι στιγμής, η Επιτροπή της ΕΕ έχει αντιμετωπίσει το θέμα του Μπελέρη ως διμερή διαφορά. Οι ενταξιακές συνομιλίες της ΕΕ με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία ξεκίνησαν το 2022 και αναμένεται να διαρκέσουν χρόνια.

"Νομίζω ότι η Αλβανία πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση αργά ή γρήγορα, αλλά... με τους κανόνες και το κράτος δικαίου που αρμόζουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα", δήλωσε ο Μπελέρης.

Ορκωμοσία Ιουλίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η ποινή του Μπελέρη λήγει στα μέσα Οκτωβρίου. Αν δεν αποφυλακιστεί πρόωρα, δεν θα συμμετάσχει με τους άλλους 704 βουλευτές στο κοινοβούλιο που εδρεύει στο Στρασβούργο κατά την πρώτη του συνεδρίαση στις 16 Ιουλίου. Θα μπορούσε, ωστόσο, να συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης -έχει ήδη πραγματοποιήσει τέτοιες συναντήσεις με Έλληνες ευρωβουλευτές- μετά από άδεια των αρχών της φυλακής.