Πολιτικη & Οικονομια

Σύνοδος Κορυφής : «Κλείδωσαν» τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία Ευρωπαϊκά αξιώματα

Έτοιμη για καυγά η Μελόνι: «Αγνοήθηκε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών»

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σύνοδος Κορυφής – Πυρετώδεις διαβουλεύσεις: Πού συμφωνούν οι ηγέτες για τα κορυφαία αξιώματα και τους στόχους πενταετίας

Συνεδριάζει απόψε στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφασίζουν για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα.

Σύνοδος Κορυφής: Ανανεώνει τη θητεία της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να ανανεώσει τη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν, ενώ ο Αντόνιο Κόστα φέρεται να «κλείδωσε» για τη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Κάγια Κάλας για επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής.

Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής είναι και οι προτεραιότητες της πενταετίας, με φόντο τη γεωπολιτική ρευστότητα και τις οικονομικές προκλήσεις.

Διάθεση κατευνασμού της πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι δείχνουν οι ηγέτες της ΕΕ διαμηνύοντας ότι κανείς δεν αποκλείεται και ότι η όποιας μορφής πλατφόρμα σχηματίζεται έχει σκοπό να διευκολύνει τις συζητήσεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με το AFP, που επιβεβαιώθηκε και από την εφημερίδα Le Monde, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησε με τον Καγκελάριο Σολτς για φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας στα πόστα της Προέδρου της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο και των Εξωτερικών Υποθέσεων.

Όμως, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Μαρίν Λε Πεν με τους 30 ευρωβουλευτές  της σε συνεργασία με την  ευρωομάδα της Τζόρτζια Μελόνι έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν την επικύρωση της φον ντερ Λάιεν και των επιτρόπων της στο ευρωκοινοβούλιο, σαμποτάροντας τις επιλογές των αρχηγών κρατών μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Έτοιμη για καυγά η Τζόρτζια Μελόνι

Η Τζόρτζια Μελόνι φαίνεται ότι προσέρχεται έτοιμη για καυγά, γιατί θεωρεί ότι η επιλογή των τριών προσώπων ήταν προαποφασισμένη και δεν λαμβάνει υπόψη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Η ευρωομάδα της πήρε την τρίτη θέση των Φιλελεύθερων και η Ιταλίδα πρωθυπουργός θέλει την αντιπροεδρία στις Επιτροπές και πιο σκληρές πολιτικές. «Το θεωρώ σουρεαλιστικό ότι στην πρώτη, αν και ανεπίσημη, Σύνοδο μετά τις εκλογές κάποιοι ήρθαν κατευθείαν με προτάσεις για τις κορυφαίες θέσεις», δήλωσε.

«Κανείς δεν σέβεται την Τζόρτζια Μελόνι και την Ιταλία περισσότερο από εμένα και πραγματικά πρόκειται για παρεξήγηση (ότι αποκλείστηκε)», σημείωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι το Πολωνικό κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης μπορεί να φύγει από το ECR της Μελόνι και να δημιουργήσει νέα ακροδεξιά παράταξη με τον Όρμπαν, επειδή η Ιταλίδα πρωθυπουργός δεν θέλει να εντάξει το άστεγο προς το παρόν Φιντέζ. Αυτό θα της κοστίσει 20 έδρες και θα την επαναφέρει στην τέταρτη θέση.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η συμφωνία (για τις θέσεις) είναι κομματική. Ντροπή!», ανέφερε ο Βίκτορ Όρμπαν.

Σημειώνεται πως η Σύνοδος διεξάγεται τρεις μέρες πριν από τις γαλλικές εκλογές, που μπορεί να αναδείξουν για πρώτη φορά ακροδεξιά κυβέρνηση και λίγο πριν αναλάβει την προεδρία η Ουγγαρία, που θέλει να σταματήσει την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Συμφωνία για Ουκρανία

Στο πλαίσιο αυτό η συμφωνία για την Ουκρανία που ήδη υπεγράφη περνά σε δεύτερη μοίρα.

Η συμφωνία υπεγράφη από την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ και τον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων. Αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία ή εξαπολύσει νέα επίθεση, θα πρέπει να υπάρξουν διαβουλεύσεις εντός 24 ωρών κατόπιν αιτήματος και των δύο πλευρών. Στη συνέχεια θα συζητηθεί η πιθανή υποστήριξη, για παράδειγμα μέσω παραδόσεων όπλων.

Υπάρχουν επίσης σχέδια για στενότερη συνεργασία μεταξύ της αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ και της Ουκρανίας και για την καταπολέμηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και της παραπληροφόρησης.

Η ΕΕ υπόσχεται μονομερώς να συνεχίσει τις προσπάθειές της για περαιτέρω οικονομική βοήθεια, παραδόσεις όπλων και εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών.