Πολιτικη & Οικονομια

Νεοπροεδρικοί vs παλαιοπροεδρικών: Στα δύο o ΣΥΡΙΖΑ μετά την επίθεση Κασσελάκη κατά Τσίπρα

Ξεκαθαρίσματα στα όργανα την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου

62224-137655.jpg
Newsroom
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νεοπροεδρικοί vs παλαιοπροεδρικών: Στα δύο ΣΥΡΙΖΑ μετά την επίθεση Κασσελάκη κατά Τσίπρα
Φωτογραφία Αρχείου © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

ΣΥΡΙΖΑ: Σε δύο στρατόπεδα μετά την επίθεση Κασσελάκη σε Τσίπρα - Ξεκαθαρίσματα στα όργανα την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου

«Καυτή» θα είναι και η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς αναμένεται «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» στα όργανα, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσε ο Στέφανος Κασσελάκης στον Αλέξη Τσίπρα.

Με απόφαση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη την Πέμπτη 4 Ιουλίου θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος με σκοπό την προετοιμασία της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής που θα λάβει χώρα την Κυριακή στις 7/7.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d2a40m6nk17d)

Στα δύο ΣΥΡΙΖΑ μετά την επίθεση Κασσελάκη κατά Τσίπρα

Χαρακτηριστική της εσωκομματικής «φαγωμάρας» ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Κασσελάκης στον Αλέξη Τσίπρα λίγες μόνο ημέρες μετά τη διεθνή διάσκεψη που διοργάνωσε ο πρώην πρωθυπουργός στο Ωδείο Αθηνών

Σε δηλώσεις του ο Στέφανος Κασσελάκης είπε σχετικά με τις αποχωρήσεις στελεχών από τα όργανα του κόμματος, ότι αν κάποιος δε θέλει να συμμετάσχει, δεν μπορεί να τον αναγκάσει, αλλά ευχήθηκε «να συνεχίσουν να συνεισφέρουν στην προγραμματική διαδικασία του κόμματος». Τόνισε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει από τώρα να φτιάξει ένα πλήρες κυβερνητικό πρόγραμμα, στο οποίο να βρίσκει ο κάθε πολίτης τον εαυτό του και να έχει ξεκάθαρες προτάσεις νόμου που θα είναι έτοιμες να εφαρμοστούν.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d2a2wgyxvilt)

«Κυκλοφορεί απίστευτο μαύρο χρήμα στα κόμματα στη χώρα μας. Μου λένε πολλοί: «πάρε κι εσύ, δεν βγαίνει αλλιώς. Έτσι είναι η Ελλάδα». Λοιπόν - Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα. Δεν θα έχει άγνωστες πηγές χρηματοδότησης» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, σε μακροσκελέστατη ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων κάνει λόγο και για οικονομικό χάος στο κόμμα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε τα καρφιά του προς τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως αυτό που έχει αποκομίσει από την επαφή του με τον κόσμο είναι ότι εμπιστεύεται τον ίδιο αλλά όχι και τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο έχει δεσμευτεί ότι θα αλλάξει ριζικά. Συνέχισε την επίθεση προς τον πρώην πρωθυπουργό λέγοντας πως «Δεν κατόρθωσε να εκλέξει ευρωβουλευτή παρότι είχε σχεδόν όλο το υπουργικό Συμβούλιο του 2015-2019. Αυτό νομίζω από μόνο του, λέει κάτι».

Στα κάγκελα η εσωκομματική αντιπολίτευση

Τεταμένο είναι το κλίμα στην Κουμουνδούρου μετά την αποχώρηση Τεμπονέρα από τα όργανα και τις δηλώσεις περί «μαύρου χρήματος».

Διονύσης Τεμπονέρας, Αντώνης Κοτσακάς και Χάρης Τσιόκας ανακοίνωσαν την, Τετάρτη 26 Ιουνίου την παραίτηση τους από τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όχι όμως και από το κόμμα.

Όπως ξεκαθαρίζουν οι τρεις τους, η παραίτησή τους γίνεται «από το Οργανωτικό σκέλος (για λόγους διολίσθησης σε έναν άνευ όρων «εξουσιοδοτισμό»)», για λόγους δηλαδή διαμαρτυρίας, παραμένοντας, ωστόσο, στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, Κώστας Ζαχαριάδης, με δηλώσεις του ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τα όσα είχε γράψει στην ανάρτησή του.

«Εγώ είμαι 20 χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ και τα τελευταία 4 στην Πολιτική Γραμματεία και εδώ και περίπου 8 χρόνια στην Κεντρική Επιτροπή. Τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα διαυγή και καθαρά και ήταν η κομματική του επιχορήγηση, ήταν οι εισφορές των βουλευτών, όταν εγώ ήμουν βουλευτής έδινα κάθε μήνα 2.150 ευρώ από τη βουλευτική μου αποζημίωση και βέβαια οι εισφορές των μελών του και έτσι πορεύτηκε αυτό το κόμμα για να το πάρει η σημερινή ηγεσία χωρίς ένα ευρώ χρέος. Αν υπάρχει κάτι άλλο, από αυτά τα οποία λέω, να ειπωθεί καθαρά και χωρίς υπονοούμενα», είπε ο κ. Ζαχαριάδης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη τόνισε πως αναμένει εξηγήσεις από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, καλώντας όποιον έχει στοιχεία, να πάει στον Εισαγγελέα. «Περιμένω να γυρίσει από τις ΗΠΑ, να συνεδριάσουν τα όργανα και να πάρουμε απαντήσεις, καθαρές απαντήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως όποιος έχει στοιχεία για παράνομους χρηματισμούς οφείλει να πάει στον εισαγγελέα, όπως είπε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι δεν διστάζουν να δείξουν ακόμη και το δρόμο της Δικαιοσύνης στον Στέφανο Κασσελάκη για τις καταγγελίες του σχετικά με τα μαύρο χρήμα

Τον δρόμο προς την Δικαιοσύνη δείχνουν τώρα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία προς τον Πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και τον Βουλευτή Επικρατείας, Ναύαρχο, Βαγγέλη Αποστολάκη, μετά τους υπαινιγμούς περί ύπαρξης «μαύρου χρήματος» στα πολιτικά κόμματα.

Φάμελλος: Η απόφαση για την Αυγή είχε παρθεί πολύ νωρίτερα

Ο επικεφαλής της ΚΟ της Κουμουνδούρου μίλησε για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών αλλά για την ατζέντα από τα εσωκομματικά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει και της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d2aklpcevqmp)

 

Με τη δήλωση ότι «η πολιτική κρίνεται από τις πολιτικές πρωτοβουλίες και όχι από τον προσωπικό χρόνο» ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στην πολυήμερη απουσία του Στέφανου Κασσελάκη στο εξωτερικό. «Κάναμε μια κοινοβουλευτική ομάδα τέσσερις ημέρες από τις εκλογές, την οποία διακόψαμε λόγω συνέντευξης του κ. Κασσελάκη εκείνη την ώρα. Δεν ήταν το καλύτερο… αλλά το αποφασίσαμε. Το προγραμματίσαμε για την επόμενη Τετάρτη και εκείνη την ημέρα έφυγε για την Αμερική. Τεχνικά ήταν αδύνατο. Θα έπρεπε να έχουμε βρει τρόπο να το κάνουμε νωρίτερα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Τα στελέχη του κόμματος εκεί θα συζητήσουν για τα πολιτικά του ΣΥΡΙΖΑ και την αξιολόγηση των εκλογών». Παράλληλα διέψευσε την πληροφορία ότι υπήρχε συλλογή υπογραφών από στελέχη του κόμματος διερωτώμενος εάν υπάρχει σχετικό κείμενο που να έχει δει κανείς. Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο η κουβέντα πρέπει να επικεντρωθεί στο μήνυμα των ευρωεκλογών και όχι στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ.

»Δεν εμπιστευόμαστε και δεν πιστεύουμε στην Ευρώπη και στις ευρωεκλογές. Δεν εμπιστευόμαστε τα κόμματα και την πολιτική. Δεν πιστεύουμε τους πολιτικούς και τη συνέπεια των πολιτικών προγραμμάτων». Μιλώντας για την κυβέρνηση δήλωσε: «Όταν ο πολίτης κρίνει την αξιοπιστία της πολιτικής από το φόρο που θα πληρώσει αυτό είναι Μητσοτάκης».

Τι είπε για την Αυγή και τα «μαύρα ταμεία»

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μιλώντας για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της «Αυγής» υποστήριξε ότι «υπάρχει σοβαρό οικονομικό ζήτημα και πρέπει να το λύσουμε». Μάλιστα, όπως είπε, «προφανώς θα βάλουμε τάξη και στα δικά μας και είμαστε υποχρεωμένοι… Το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι γιατί έχουμε πολύ μικρότερη πλέον χρηματοδότηση για τη μικρή και μεσαία κοινοβουλευτική δύναμη και δεν βγαίνουν στο επίπεδο του ισοζυγίου τα προηγούμενα οικονομικά».

Επιπλέον πρόσθεσε ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να κάνουν ότι περισσότερο μπορούν για την ιστορική εφημερίδα που συνεχίζει ως Κυριακάτικο φύλλο και στο διαδίκτυο. «Το αν πρέπει να είναι δικτυακή, αν πρέπει να είναι κυριακάτικη, καθημερινή και ιδίως πώς μπορεί να προσαρμοστεί στη σημερινή καθημερινότητα, που όλες οι εφημερίδες δεν πουλάνε -και ιδιαίτερα οι κομματικές- είναι κάτι που θα το συζητήσουμε», όπως είπε.

Απαντώντας στο θέμα των «μαύρων χρημάτων» στα ταμεία του κόμματος και τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Αποστολάκη ο κ. Φάμελλος δήλωσε ότι «το θέμα ξεκαθαρίστηκε και αν έχει κάποιος άλλος κάποια άλλη πληροφορία (να πάει) στον εισαγγελέα». Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας δήλωσε ότι «συζητάμε συνέχεια για μια κομματική μικροπολιτική». Όσον για τα στελέχη που αποχωρούν ή εκφράζουν την αντίθεσή τους με την στρατηγική του κ. Κασσελάκη ανέφερε ότι «δεν περισσεύει κανένας στον ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφορικά με το εάν υπάρχει αμφισβήτηση στο πρόσωπο του κ. Κασσελάκη και το εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να «καθαρίσει το τοπίο από το παλιό κομμάτι» ο κ. Φάμελλος απάντησε: «Αυτό που ψηφίσαμε όλοι και ο Στέφανος Κασσελάκης με συντριπτική πλειοψηφία στο συνέδριο το οποίο έγινε το Φεβρουάριο, είναι πρώτον ότι δεν αμφισβητείται η θέση του Προέδρου, αλλά δεύτερον και σημαντικότερο ότι πρέπει με ενότητα και συλλογικότητα να βρούμε απαντήσεις σε αυτά που χρειάζεται η κοινωνία.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Κασσελάκη για το κόμμα και την κτητική αντωνυμία που χρησιμοποίησε είπε ότι «δεν υπάρχει ιδιοκτησία του ΣΥΡΙΖΑ» συμπληρώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ υποχρεούται να υπηρετεί την ελληνική κοινωνία και τα συμφέροντα του Έλληνα πολίτη, της κοινωνίας και της χώρας είναι πάνω από τα συμφέροντά του».

Είμαστε ένα κόμμα το οποίο βρίσκεται σε μια μετάβαση

Ο κ. Φάμελλος μιλώντας στη συνέχεια για τα ποσοστά του κόμματος στις ευρωεκλογές τόνισε: «Οι εκλογές όμως και οι πολίτες μας έδωσαν και εμάς ένα σημαντικό μήνυμα ότι πρέπει να γίνουμε καλύτεροι. Και οφείλω να σας πω ότι πολλά από αυτά που είπαμε στο συνέδριό μας δεν τα έχουμε υλοποιήσει ακόμα. Είμαστε ένα κόμμα το οποίο βρίσκεται σε μια μετάβαση που δεν έχει ισορροπήσει ακόμα. Πρέπει και ο πολιτικός μας λόγος και η πολιτική μας λειτουργία να ανέβει σε ένα άλλο επίπεδο», κατέληξε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Κεχαγιά: Δεν έχουμε πει ποτέ ότι υπήρχαν «μαύρα» στον ΣΥΡΙΖΑ

«Ήταν αναπόφευκτη απόφαση να κλείσει το καθημερινό φύλλο της Αυγής», καθώς «τα οικονομικά του κόμματος είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση», σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διευκρίνισε πως «η Αυγή ως τίτλος παραμένει, θα κυκλοφορεί κανονικά το κυριακάτικο φύλλο, αναστελλεται η έκδοση του καθημερινού φύλλου για λόγους περιορισμού των δαπανών».

«Δεν έχουμε πει ποτέ ότι υπήρχαν μαύρα στον ΣΥΡΙΖΑ», ξεκαθάρισε μάλιστα και υποστήριξε πως «αυτή η συζήτηση διεξάγεται παραπλεύρως και από διάφορα συστήματα».

«Εμείς λέμε ότι επειδή δεν θέλουμε να έχουμε εξαρτήσεις από μαύρα, για αυτό έκανε την περιγραφή στον δικό του αξιακό ΣΥΡΙΖΑ» ο Στέφανος Κασσελάκης, εξήγησε η Βούλα Κεχαγιά.

Σχετικά με την παραίτηση των ΔιονύσηΤεμπονέρα, Αντώνη Κοτσακά και Χάρη Τσιόκα από τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, η Βούλα Κεχαγιά τόνισε πως πρόκετια για «μια σεβαστή απόφαση».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.