Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 20 - 26 Ιουνίου 2024

17 μετάλλια κατέκτησε η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης του Βελιγραδίου και κατέκτησε τη δεύτερη θέση. Θρίαμβος για μια χώρα που περιβάλλεται από θάλασσα.

Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 922
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα νέα της εβδομάδας 20 - 26 Ιουνίου 2024. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς

407 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό το 2023, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παρατηρητηρίου Θαλάσσιων Ατυχημάτων και Πνιγμών.

67% όσων πνίγηκαν πέρυσι στη χώρα μας είναι  Έλληνες.

71% των θυμάτων ήταν άνδρες και το 29% γυναίκες.

80% όσων χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα είναι άνω των 60 ετών.

8%-10% των οργανωμένων παραλιών δεν θα καλυφθεί με ναυαγοσώστη φέτος το καλοκαίρι.

15 εκατ. ευρώ είναι το κονδύλι που δίνει πλέον το κράτος στους Δήμους, από 0 παλαιότερα. Οι Δήμοι –κλασικά– υποστηρίζουν ότι τα χρήματα δεν επαρκούν. Η λεπτομέρεια ότι οι περισσότεροι εκκινούν τις διαδικασίες για την πρόσληψη ναυαγοσωστών στα τέλη Μαΐου είναι ασήμαντη «μπροστά στην πάγια αδιαφορία του κράτους».


13 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού «Περσεφόνη» συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης, καθώς φέρονται να επέτρεψαν στους επιβάτες να εκτοξεύσουν πυροτεχνήματα που έβαλαν φωτιά στο πευκοδάσος της Ύδρας.

17 Καζακστανοί ήταν οι μισθωτές της θαλαμηγού, η οποία φέρεται να ήταν ναυλωμένη από πακιστανική εταιρεία.

300 στρέμματα θαμνώδους και δασικής έκτασης στον όρμο Μπίστι (σ.σ. ουδεμία σχέση με τον μπουρλοτιέρη της Δημοκρατικής Παράταξης) έγιναν παρανάλωμα του πυρός. Το πλήρωμα, που αρνείται τις ευθύνες, δεν είχε ενημερώσει καν το λιμεναρχείο για τη «στάθμευσή» του στον συγκεκριμένο όρμο, όπως όφειλε.

3.000 ευρώ πρόστιμο επιβλήθηκε από την Πυροσβεστική σε άνδρα που έριχνε βεγγαλικά στην παραλία του Αγίου Νικολάου στην Αρτέμιδα, δίπλα σε δάσος. Οι Καζακστανοί που έκαψαν το δάσος επέστρεψαν ανενόχλητοι στη χώρα τους, ενώ αναζητούνται άλλοι που έριξαν βεγγαλικά στην Πάρνηθα και ενώ φυσούσαν άνεμοι 6-8 μποφόρ.


5 χρόνια έμεινε στη βρετανική φυλακή Μπέλμαρς, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, ο Τζούλιαν Ασάνζ, Ιδρυτής της wikileaks. Το πρωί της Δευτέρας ομολόγησε την ενοχή του και αφέθηκε ελεύθερος.

12 χρόνια έμεινε συνολικά «φυλακισμένος». Τα πέντε χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

4 καλεσμένοι παραβρέθηκαν στον γάμο του, ο οποίος έγινε μέσα στην πρεσβεία το 2022.

2x3 ήταν το κελί στο οποίο έμενε απομονωμένος 23 ώρες κάθε ημέρα.


33% έκτακτος φόρος θα επιβληθεί στα κέρδη των διυλιστηρίων για το 2023, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

300 εκατ. ευρώ προβλέπεται πως θα προκύψουν από αυτήν την έκτακτη εισφορά, χρήματα που θα δοθούν για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων, αλλά και των συνταξιούχων. Η αδυναμία ελέγχου οδηγεί μοιραία σε πρακτικές σοβιετικού τύπου.


75% «κούρεμα» προβλέπεται για όσους συμπολίτες μας αποφασίσουν να κλείσουν τις εκκρεμείς υποθέσεις τους μακριά από τις δικαστικές αίθουσες. Προθεσμία μέχρι το τέλος του μήνα. Το δόγμα είναι «μην πληρώνετε, άμα σας πιάσουμε, θα περιμένετε και οι συνέπειες θα είναι μικρές».


9 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από το δημοψήφισμα με ερώτημα αν πρέπει να γίνει αποδεκτή η πρόταση της Ε.Ε., η οποία περιελάμβανε τα έγγραφα «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» και «Preliminary Debt sustainability analysis».

2 ημέρες θα απαιτούνταν για να ξανανοίξουν οι τράπεζες μετά την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών, είχε δηλώσει τότε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. Χρειάστηκαν τουλάχιστον 3 χρόνια για την άρση των περιορισμών.

61,31% έλαβε το ΟΧΙ, το οποίο σύμφωνα με όλους (πλην ΣΥΡΙΖΑ) ισοδυναμούσε «με έξοδο από τη ζώνη του Ευρώ» (Barrak Obama 2/7/2015). Ακολούθησε η θρυλική kolotoumba.

175 μέρες τον χρόνο δουλεύουμε στην Ελλάδα, για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές στο κράτος. Μισά-μισά με τον «πατερούλη», δηλαδή.

3 μέρες νωρίτερα από το 2023 ήρθε φέτος η ημέρα φορολογικής ελευθερίας.

6 ημέρες μειώθηκε η φορολογική επιβάρυνση σε σχέση με το 2019, από τις 181 στις 175 ημέρες.

11η μικρότερη φορολογική επιβάρυνση υφίστανται οι Έλληνες μεταξύ των 27 της Ε.Ε. Η κατάστασή μας βελτιώθηκε κατά 10 θέσεις σε σχέση με το 2022.


1 μέτρο θα ανέβει η στάθμη της θάλασσας στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph.

50 βαθμοί Κελσίου είναι το θερμοκρασιακό όριο που θα ξεπεραστεί σύντομα στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής του Met Office για την απόδοση του κλίματος, Peter Stott.


1 εκατ. ευρώ (κατά προσέγγιση) βρέθηκε στους λογαριασμούς των εκτελεστών του Γιώργου Καραϊβάζ, σύμφωνα με πληροφορίες από την προανάκριση και ενώ χθες ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης που αφορά τη δολοφονία του δημοσιογράφου.


5% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν έχει smartphone, σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari. Υποπτεύομαι ότι δεν ξέρει πως ονομάζεται έτσι.

92% των χρηστών επιλέγει mobile internet. Οι ταχύτητες ίσως ευθύνονται για την αύξηση των αντικαταθλιπτικών.

63% δηλώνει ότι χαζεύει άσκοπα στα social media.

70% έχει κάνει τουλάχιστον μια ηλεκτρονική αγορά στο τελευταίο εξάμηνο.


17 μετάλλια κατέκτησε η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης του Βελιγραδίου και κατέκτησε τη δεύτερη θέση. Θρίαμβος για μια χώρα που περιβάλλεται από θάλασσα.

5 χρυσά, 8 αργυρά και 4 χάλκινα ήταν η αναλυτική συγκομιδή της χώρας μας.

26 μετάλλια κατέκτησε η Ουγγαρία, μια χώρα με τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, αλλά με την ειδοποιό διαφορά ότι είναι περίκλειστη.


Verba volant

Στέφανος Κασσελάκης

«Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα χρήματα». Σε αντίθεση, δηλαδή, με τον ΣΥΡΙΖΑ του προκατόχου και ευεργέτη του. Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την «πατροκτονική» παράδοση της Αριστεράς και δείχνει στον Αλέξη Τσίπρα πώς ένιωσε ο Αλέκος Αλαβάνος. Δεν φοβάται, όμως, ότι και ο ίδιος θα βρεθεί στην ίδια αμήχανη θέση, διότι πιστεύει πως η Ιστορία θα τον δικαιώσει και επίσης ότι θα είναι ισόβιος αρχηγός, καθώς είναι αρκετό το να επιμένει ο ίδιος σε αυτό το σενάριο.

Βασίλης Τσιάρτας

«Υπήρχε από τότε η κλιματική αλλαγή, αλλά μας το έκρυβαν… Φτάνει με το παραμυθάκι για να δικαιολογήσετε τη λαθρομετανάστευση»… Ο El Mago ανακάλυψε ένα απόκομμα εφημερίδας του 1965 που κάνει λόγο για 45,4 βαθμούς Κελσίου στη Λάρισα και ηγείται της τάσης των εγχώριων αρνητών της κλιματικής αλλαγής. Τι τη θέλουμε, κύριε Βασίλη, την επιστήμη; Όλα μπορεί να τα βρει κανείς στο ιντερνέτ.

Πέτρος Γαϊτάνος

«Δεν μου αρέσει η τόση αναισχυντία, δεν χρειάζονται τόσο σεξουαλικές εμφανίσεις»  (σ.σ. αναφέρεται στην Eurovision). Δοκιμασία είναι, εν Χριστώ αδελφέ. Μη εισενέγκης ημάς, Κύριε. Ας μην πέσουμε στην πυρά του ερωτικού πάθους και τότε θα πέσουν οι ξετσίπωτοι και οι ξεβράκωτες στην πυρά της τιμωρίας. 

Ευάγγελος Αποστολάκης

«Όλα τα κόμματα έχουν μαύρα, όλα τα κόμματα ενισχύονται, όλα τα κόμματα δέχονται χρήματα από υποστηρικτές». Εξαιρετική δήλωση. Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τη θρυλική δήλωση του ευάλωτου συμπολίτη μας, που διαμαρτύρονταν επί κορωνοϊού επειδή απαγορεύονταν να βγει έξω και να κλέψει. Αμ πώς; Με τον σταυρό στο χέρι θα κερδίσουμε;

Κυριάκος Βελόπουλος

«Πλήρωσε ο έλληνας αυτό το αχάριστο πλάσμα για να χλευάζει την Ορθοδοξια! Τέτοια ασεβή δίποδα είναι η ντροπή της Ελλάδας»! Η δήλωση έγινε με αφορμή μια παλαιότερη αναφορά της Μαρίνας Σάττι, η οποία απευθυνόμενη στους συνεργάτες της είπε: «Θα πάμε καμιά εκκλησία, ρε μ….. αντίχριστοι»; Κρίμα που τέτοια beef δεν βρίσκουν τηλεοπτική στέγη. Ειρήσθω εν παρόδω, κύριε πρόεδρε, ο Έλληνας γράφεται με κεφαλαίο Ε.