Πολιτικη & Οικονομια

Έντονες οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ: Οι πρωτοβουλίες Δούκα, η στήριξη Χριστοδουλάκη και η αντίδραση Ανδρουλάκη

Με το βλέμμα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΠΑΣΟΚ: Οι πρωτοβουλίες Δούκα, η στήριξη Χριστοδουλάκη και η αντίδραση Ανδρουλάκη
ΠΑΣΟΚ: Οι πρωτοβουλίες Δούκα, η στήριξη Χριστοδουλάκη και η αντίδραση Ανδρουλάκη © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

ΠΑΣΟΚ: Οι πρωτοβουλίες Δούκα, η στήριξη Χριστοδουλάκη και η αντίδραση Ανδρουλάκη - Με το βλέμμα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

Έντονες είναι οι «αναταράξεις» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με τον Χάρη Δούκα να πατά το «κουμπί» και να ζητά εκλογές στις 3 και 10 Νοεμβρίου και τη Χαριλάου Τρικούπη να απαντά άμεσα πως «η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος σε όλα τα επίπεδα». Κι όλα αυτά λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή. 

Πλέον το θέμα δεν είναι αν θα γίνουν εκλογές στο ΠΑΣΟΚ αλλά το πότε. 

Η πρωτοβουλία Δούκα για κάλπες το Νοέμβριο και η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη

Κάλπες για νέα ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ στις 3 και 10 Νοεμβρίου πρότεινε χθες ο Χάρης Δούκας με κείμενο - παρέμβασή του που απεστάλη στον Γραμματέα της ΚΠΕ και τον Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή 30 Ιουνίου, με πηγές του κόμματος να σχολιάζουν ότι «ο δήμαρχος Αθηναίων αγνοεί ότι στις 10 Νοεμβρίου 2024, ημερομηνία που προτείνει για τη διενέργεια του β' γύρου των εσωκομματικών εκλογών, θα διεξαχθεί ο μαραθώνιος δρόμος».

«Σας ενημερώνουμε ότι ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη της ηγεσίας στην κεντροαριστερά διεξήχθη στις 12 Νοεμβρίου του 2017, την ημέρα δηλαδή του Μαραθωνίου. Στις εκλογές αυτές συμμετείχε και ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης ως υποψήφιος. Όντως, λοιπόν, η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος», αναφέρει χαρακτηριστικά το επιτελείο του δήμαρχου Αθηναίων.

«Η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος σε όλα τα επίπεδα», σχολίασαν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ απαντώντας στην πρόταση του Χάρη Δούκα για εκλογή ηγεσίας στις 3 και 10 Νοεμβρίου.

«Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής θα συνεδριάσει ως γνωστόν την Κυριακή 30 Ιουνίου για να αποφασίσει τον οδικό χάρτη. Ως εκ τούτου, θα αναμέναμε από τον κ. Δούκα να έρθει στη συνεδρίαση του οργάνου του οποίου είναι μέλος και να εκθέσει τις απόψεις του, και όχι να τις κοινοποιεί στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μέσω του email τρίτου προσώπου» τονίζεται.

«Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ο δήμαρχος Αθηναίων αγνοεί ότι στις 10 Νοεμβρίου 2024, ημερομηνία που προτείνει για τη διενέργεια του β' γύρου των εσωκομματικών εκλογών, θα διεξαχθεί ο μαραθώνιος δρόμος» σημείωναν από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο του δήμαρχου Αθηναίων:

«Αγαπητοί Σύντροφοι,

Την Κυριακή στις 30/06/2024 έχουμε την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.
Στόχος όλων μας είναι να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε την επανεκκίνηση που χρειαζόμαστε, ώστε να γίνει το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής η μεγάλη δύναμη που θα οδηγήσει στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.

Αυτό προϋποθέτει δημιουργική συζήτηση, χωρίς εντάσεις και πολώσεις.

Ευνόητο είναι πως οι εργασίες της Κ.Π.Ε πρέπει να διεξαχθούν με απόλυτη διαφάνεια και δημοκρατία, χωρίς αποκλεισμούς.

Η γόνιμη συζήτηση που ευελπιστώ πως θα γίνει, χρειάζεται να καταλήξει σε έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματά μας.

Συγκεκριμένα προτείνω:

1. Nα γιορτάσουμε ενωτικά τα 50 χρόνια της ιδρυτικής διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτέμβρη.
2. Να διεξαχθεί Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, στις αρχές Οκτώβρη, για να συζητήσουμε τις πολιτικές εξελίξεις και τους κεντρικούς πολιτικούς άξονες του Κινήματός μας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Κινήματός μας και των κοινωνικών φορέων, όπως προβλέπει το καταστατικό.
3. Στη συνέχεια να οδηγηθούμε συντεταγμένα στην ψηφοφορία για την ανάδειξη από τα μέλη και τους φίλους μας, της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Προτείνω η ψηφοφορία να διεξαχθεί στις 3 και 10 Νοεμβρίου, με τις διαφανείς και αξιόπιστες διαδικασίες που έγιναν στις εκλογές του 2017 και του 2021.

Θεωρώ ότι ο οδικός χάρτης εξασφαλίζει:

Πρώτον: Τη δυνατότητα πολιτικής συζήτησης για την αναγκαία επανεκκίνηση και ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ-Κίνηματος Αλλαγής.
Δεύτερον: Τον προσδιορισμό των εκλογών ανάδειξης ηγεσίας, σε χρόνο που δεν επιτρέπει μακροχρόνιες διαδικασίες που οδηγούν σε εσωστρέφεια .

Ελπίζω ότι θα σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και της ευθύνης μας απέναντι στους πολίτες και την χώρα».

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης στηρίζει Δούκα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ: «Χάρη πάμε;»

Με ανάρτησή του στο Facebook ο Μανώλης Χριστοδουλάκης απηύθυνε κάλεσμα συμπόρευσης στον Χάρη Δούκα και ξεκαθάρισε τη θέση του για το τοπίο των υποψήφιων αρχηγών αλλά και των συμμαχιών που σχηματίζονται στη Χαριλάου Τρικούπη. Μέσα από ένα κείμενό του στο οποίο κάνει λόγο για «μια γενναία και τολμηρή αλλαγή» στο ΠΑΣΟΚ. Στο τέλος του κειμένου αναφέρεται στον Χάρη Δούκα με την χαρακτηριστική φράση: «Χάρη, πάμε;».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d29tlylr6oe1)

«Η ελπίδα θέλει υπέρβαση και επιλογές που ενώνουν δυνάμεις», σημειώνει στο κείμενο ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και τονίζει ότι «δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, δεν έχουμε την πολυτέλεια των προσωπικών εγωισμών, δεν έχουμε το περιθώριο να αναλωνόμαστε σε ατέρμονες και αυτοαναφορικές διεργασίες την ώρα που η κοινωνία αποζητά διέξοδο έκφρασης. Και την ζητά τώρα. Την ζητά από εμάς, αλλά δεν θα μας περιμένει».

«Πιστεύω βαθιά, πως η φωνή και τα ”θέλω” της κοινωνίας δεν ορίζονται από τα ”εγώ” ή την προσωπική φιλοδοξία. Προσωπικά ήξερα πάντα να την υπερβαίνω. Το ίδιο επιλέγω και τώρα. Γνωρίζοντας, λοιπόν, το βάρος μιας ευθύνης που μοιράζεται, για μένα είναι σαφές ποιο μοντέλο μπορεί να ενώσει δυνάμεις, να μεγαλώσει την παράταξη, να κερδίσει τη ΝΔ, να δώσει διέξοδο διακυβέρνησης σε μία κοινωνία με ανάγκες και προβλήματα. Και τελικά, να δώσει προοπτική νίκης για το μεγάλο ΠΑΣΟΚ που ονειρευόμαστε» σημειώνει.

«Χρειαζόμαστε μια γενναία, τολμηρή Αλλαγή. Για την παράταξη, για την πατρίδα! Χάρη πάμε;», καταλήγει ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Η παράταξη βρίσκεται σε μία κρίσιμη, ιστορική καμπή. Η ίδια η πολιτική συγκυρία μας θέτει όλους προ των ευθυνών...

Posted by Μανώλης Χριστοδουλάκης on Wednesday, June 26, 2024

Η ανακοίνωση του Μανώλη Χριστοδουλάκη

«Η παράταξη βρίσκεται σε μία κρίσιμη, ιστορική καμπή. Η ίδια η πολιτική συγκυρία μας θέτει όλους προ των ευθυνών μας.

Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, δεν έχουμε την πολυτέλεια των προσωπικών εγωισμών, δεν έχουμε το περιθώριο να αναλωνόμαστε σε ατέρμονες και αυτοαναφορικές διεργασίες την ώρα που η κοινωνία αποζητά διέξοδο έκφρασης. Και την ζητά τώρα. Την ζητά από εμάς, αλλά δεν θα μας περιμένει.

Η διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, το έλλειμμα εμπιστοσύνης στην πολιτεία και τους θεσμούς της, οι διχαστικές φωνές του δήθεν αντισυστημισμού της ακροδεξιάς που καραδοκούν, αλλά και οι μεγάλες ευκαιρίες και προκλήσεις της χώρας, διαμορφώνουν μια ανυπέρβλητη κοινωνική επιτακτικότητα.

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να ανταποκριθεί στον ιστορικό του ρόλο. Οφείλει με όρους αυτοπεποίθησης και εξωστρέφειας να κινητοποιήσει ευρύτερες δυνάμεις της κοινωνίας και της δημιουργίας, δυνάμεις ασυμβίβαστα προοδευτικές, σφυρηλατημένες με το βάρος του αξιακού φορτίου της δημοκρατικής παράταξης. Οφείλει να εμπνεύσει την νέα γενιά της πατρίδας μας, και κυρίως, να βάλει τον πήχη ψηλά.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο από αυτό που αξίζει η μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Ζητάμε περισσότερα και τα διεκδικούμε.

Η παράταξη ανήκει σε όλους εμάς, ανήκει στους εμφανείς και αφανείς αγωνιστές της, σε κάθε πόλη και σε κάθε χωριό της χώρας. Σε κάθε κοιτίδα αγωνίας και προβληματισμού, όπου γεννιέται προσδοκία και ελπίδα.

Και η ελπίδα θέλει υπέρβαση, απαιτεί από εμάς επιλογές τολμηρές. Επιλογές που ενώνουν δυνάμεις, αντί να διχάζουν.

Γνωρίζω καλά, πως βρισκόμαστε σε έναν δρόμο που κανείς δεν μπορεί να περπατήσει μόνος του. Πως στο κρίσιμο σταυροδρόμι, αυτό που έχει αξία είναι οι προτεραιότητες που βάζεις. Ο αγώνας για την πατρίδα σου, η πίστη στην ψυχή της παράταξης, η αφοσίωση στις ιδέες και τις αρχές σου.

Πιστεύω βαθιά, πως η φωνή και τα «θέλω» της κοινωνίας δεν ορίζονται από τα «εγώ» ή την προσωπική φιλοδοξία. Προσωπικά ήξερα πάντα να την υπερβαίνω. Το ίδιο επιλέγω και τώρα.

Γνωρίζοντας, λοιπόν, το βάρος μιας ευθύνης που μοιράζεται, για μένα είναι σαφές ποιο μοντέλο μπορεί να ενώσει δυνάμεις, να μεγαλώσει την παράταξη, να κερδίσει τη ΝΔ, να δώσει διέξοδο διακυβέρνησης σε μία κοινωνία με ανάγκες και προβλήματα. Και τελικά, να δώσει προοπτική νίκης για το μεγάλο ΠΑΣΟΚ που ονειρευόμαστε.

Χρειαζόμαστε μια γενναία, τολμηρή Αλλαγή. Για την παράταξη, για την πατρίδα!

Χάρη πάμε;»

Μετά τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, που τάσσεται στο πλευρό του Χάρη Δούκα, στο ΠΑΣΟΚ περιμένουν τις κινήσεις των υπόλοιπων στελεχών για την κούρσα της διαδοχής. Για την ώρα Γερουλάνος, Κατρίνης και Γιαννακοπούλου κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους.

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος για τα πρόσωπα που θέλει στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σχολίασε τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και ρωτήθηκε για πιθανή διεκδίκηση της ηγεσίας της Κεντροαριστεράς από τον Αλέξη Τσίπρα. Απάντησε ότι ο πρώην πρωθυπουργός καλύτερα θα ήταν να περιοριστεί στις εκδηλώσεις που κάνει, υπογραμμίζοντας πως στόχος είναι το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί στην κυβέρνηση και πως «αν είναι να παίζουμε διαρκώς στον μικρό τελικό με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει νόημα».

«Είναι γεγονός ότι ένα συντριπτικό ποσοστό ψηφοφόρων του Κέντρου ψήφιζε στις προηγούμενες κάλπες Μητσοτάκη με τη λογική ότι πρέπει να φύγει ο Τσίπρας. Αυτούς τους ανθρώπους δεν τους πείσαμε. Για να τους πείσουμε τώρα, χρειάζεται μια διαδικασία που αφορά νέες δικές μας εσωτερικές διεργασίες με πιθανόν νέα πρόσωπα και βασικό πρόταγμα να μπορούν αυτά τα πρόσωπα να κερδίσουν τον Μητσοτάκη», είπε ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ και σημείωσε: 

«Μακάρι να είναι υποψήφιοι για το ΠΑΣΟΚ ο Χάρης Δούκας, όπως και ο Παύλος Γερουλάνος και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης», υπογραμμίζοντας ότι εκείνος που κατάφερε πρώτος να τα βάλει με το σύστημα της ΝΔ με επιτυχία ήταν ο νυν δήμαρχος Αθηναίων. Σε ερώτηση σχετικά με το αν θα παραμείνει στη Χαριλάου Τρικούπη μετά από τυχόν επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο κ. Κωνσταντινόπουλος είπε χαρακτηριστικά ότι «αυτό προτάσσουν οι δημοκρατίες».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d29oeji7a3q1)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.