- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Aν είναι αλήθεια ότι τα ψηφοδέλτια Επικρατείας αντικαθρεφτίζουν με τον καλύτερο τρόπο τις επιδιώξεις των κομματικών ηγετών και, επομένως, την τρέχουσα φάση της ζωής των κομμάτων, τότε μελετώντας κανείς τα ψηφοδέλτια των εκλογών που θα γίνουν σε 10 μέρες μπορεί να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα.
Έχουμε λοιπόν και λέμε (αλφαβητικά, όσοι σχηματισμοί περνάνε το 1% στις κατά καιρούς δημοσκοπήσεις):
ΑΝΕΛ. Η τοποθέτηση του ήδη βουλευτή κ. Τέρενς Κουίκ ως επικεφαλής δείχνει την ένδεια του κόμματος στο να προσελκύσει προσωπικότητες ευρύτερου βεληνεκούς ή που να δείχνουν κάποια προσπάθεια πλάτυνσης.
ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΜΑΡΣ. Τα αναμενόμενα: με πρώτο όνομα τον κ. Κώστα Γούση, κατεβαίνουν πρόσωπα της ευρύτερης κομμουνιστικής εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
ΚΙΔΗΣΟ. Ένα πρώην κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και (γι’ αυτό πρώην) διοικητής του ΟΑΕΔ ως επικεφαλής, ο κ. Ηλίας Κικίλιας, δεν είναι ακριβώς το πρόσωπο που θα συμβόλιζε την ανανεωτική προσπάθεια του κ. Παπανδρέου.
ΚΚΕ. Η πρώτη στη λίστα κ. Αλέκα Παπαρήγα, πρώην Γενική Γραμματέας και έμπειρη κοινοβουλευτική, δείχνει και τα στενά όρια των επιδιώξεων του κόμματος, που αδυνατεί –παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες– να διευρύνει την επιρροή του.
ΛΑΟΣ. Ένας γνωστός δημοσιογράφος με έντονα εθνικιστικές θέσεις, ο κ. Αντώνης Μυλωνάκης, κατά τη γνώμη μου συμβολίζει, ως πρώτος στη σειρά, περίπου ό,τι και ο κ. Κουίκ στο ψηφοδέλτιο των ΑΝΕΛ.
Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, η κ. Νίκη Κεραμέως και ο κ. Βασίλης Οικονόμου, συνοδευόμενοι μόνο από ένα κομματικό στέλεχος (τον κ. Δημήτρη Σταμάτη) δείχνουν, με μια πρώτη ματιά, την προσπάθεια διεύρυνσης στις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου. Και τώρα η δεύτερη ματιά: ο κ. Φορτσάκης εξαργύρωσε αμέσως και πολύ φτηνά την όποια δυναμική είχε αρχίσει να αποκτά ως πρύτανης του Πανεπιστημίου (που δεν το άφησε σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι το είχε βρει), η κ. Κεραμέως –αν και εξωκομματική– δεν είναι ακριβώς το πρότυπο μιας κοινής εργαζόμενης νέας που μπορεί να προσελκύσει ψήφους, ενώ ο κ. Οικονόμου είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς σε ποιο κόμμα θα είναι αύριο.
ΠΑΣΟΚ. Ο σοβαρός, σημιτικών καταβολών και πρώην υπουργός κ. Γιώργος Φλωρίδης, δείχνει μια κάποια τάση διεύρυνσης, υπομιμνήσκοντας ότι το κόμμα σ΄ αυτές τις εκλογές κατεβαίνει ως ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Παράταξη.
Πράσινοι - ΔΗΜΑΡ. Ο καταξιωμένος συγγραφέας κ. Βασίλης Βασιλικός, ως επικεφαλής, προσδίδει το σημαντικό κύρος του σε μια υπόθεση χαμένη από χέρι (δυστυχώς), δηλαδή το λυκόφως της Ανανεωτικής Αριστεράς.
ΣΥΡΙΖΑ. Ο επίσης σημιτικών καταβολών πανεπιστημιακός και συγγραφέας κ. Κώστας Τσουκαλάς, αλλά εδώ ως επικεφαλής άλλου χώρου, δείχνει την προσπάθεια του κόμματος να απευθυνθεί σε ψηφοφόρους και πέραν του υπάρχοντος κομματικού ακροατηρίου. Οι επόμενες (και εκλόγιμες) θέσεις αποτελούν μείγμα κομματικών στελεχών ή παλιών υποψηφίων (Αγλαΐα Κυρίτση, Πάνος Σκουρλέτης) και υποψηφίων που δείχνουν πλατύτερη στόχευση (Ράνια Αντωνοπούλου και, ιδίως, ο –από το ΠΑΣΟΚ προερχόμενος– στρατηγός Νίκος Τόσκας, αν το κόμμα βγάλει και πέμπτη έδρα.)
Το Ποτάμι. Άριστη επιλογή συμβολισμού ο επικεφαλής κ. Παναγιώτης Καρκατσούλης, που είχε γίνει γνωστός από τη βράβευσή του ως «ο καλύτερος δημόσιος υπάλληλος στον κόσμο» (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό). Δεύτερος και ίσως εκλόγιμος, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, ο πολιτικά έμπειρος μηχανικός κ. Θανάσης Σκόκος, με μακρά πρότερη θητεία στην Αριστερά, τον κλαδικό συνδικαλισμό κλπ.
Χρυσή Αυγή. Η τοποθέτηση ως επικεφαλής του κ. Χρήστου Παππά –ήδη βουλευτή και προσωρινά κρατούμενου στον Κορυδαλλό– δείχνει την τάση οριοθέτησης μέσα στα ήδη κεκτημένα. Στενή υποψηφιότητα αποτελεί και ο κ. Δημήτριος Σαρατσιώτης (που ίσως εκλεγεί, ως δεύτερος στη λίστα), τον οποίο η ιστοσελίδα του κόμματος χαρακτηρίζει «καταξιωμένο συναγωνιστή».
Συμπέρασμα: ΑΝΕΛ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΙΔΗΣΟ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και Χρυσή Αυγή δεν είναι πιθανό ότι θα μπορέσουν να ενισχυθούν έστω κα λίγο από τις υποψηφιότητες που προβάλλουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ενώ Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Πράσινοι - ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ και Το Ποτάμι κάτι, ίσως, μπορεί να τσιμπήσουν από τους ακόμα αναποφάσιστους.