Πολιτικη & Οικονομια

Στις 2 Ιουλίου η αυτόματη υποβολή σχεδόν 1,3 εκατ. φορολογικών δηλώσεων

Ποιοι οι κίνδυνοι και τι να προσέξετε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φορολογικές δηλώσεις: Στις 2 Ιουλίου η αυτόματη υποβολή
Φορολογικές δηλώσεις: Στις 2 Ιουλίου η αυτόματη υποβολή © Unsplash+/ Getty Images

Φορολογικές δηλώσεις: Στις 2 Ιουλίου η αυτόματη υποβολή - Ποιοι οι κίνδυνοι και τι να προσέξετε

Ένα τελικό έλεγχο έως την 1η Ιουλίου θα πρέπει να κάνουν όσοι φορολογούμενοι ανήκουν στην κατηγορία των προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων καθώς στις 2 Ιουλίου θα υποβληθούν αυτόματα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d27jlppku301)

Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Ο φορολογούμενος οφείλει να ελέγξει το περιεχόμενο της προσυμπληρωμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που του κοινοποιήθηκε, και σε περίπτωση που τα στοιχεία που περιέχει δεν είναι ακριβή ή είναι ελλιπή, υποχρεούται να υποβάλει δήλωση με τα ορθά και πλήρη στοιχεία, εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.

Σε περίπτωση λάθους για παράδειγμα στα εισοδήματα και τους φόρους που έχουν παρακρατηθεί, οι πολίτες θα πρέπει να απευθυνθούν στους εργοδότες τους ώστε αυτοί με την σειρά τους να υποβάλουν νέα δήλωση με τα σωστά στοιχεία.

Οι φορολογούμενοι έχουν διορία 30 ημερών, μετά την υποβολή δήλωσης με επιφύλαξη, ώστε να προσκομίσουν στην αρμόδια ΔΟΥ τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Αν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δεν προσκομιστούν μέσα στο διάστημα των 30 ημερών οι φορολογικές δηλώσεις εκκαθαρίζονται, καθώς η υποβολή δήλωσης με επιφύλαξη δεβν σημαίνει και αναστολή είσπραξης φόρου.

Σημειώνεται, ότι αν έχει καταβληθεί φόρος και μετά την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών το ποσό φόρου είναι μικρότερο (ή μηδενικό) από αυτό που καταβλήθηκε, τότε ο φόρος επιστρέφεται.

Εναλλακτικά, ο φορολογούμενος, μετά την έκδοση της πράξης διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, μπορεί να ζητήσει τη διόρθωσή της, με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.

Η Φορολογική Διοίκηση εκδίδει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου μόνο εφόσον κάνει αποδεκτή τη δήλωση.

Διορθώσεις χωρίς πρόστιμο έως και 26 Ιουλίου

Διορθώσεις μπορούν να γίνουν χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις έως τις 26 Ιουλίου. Στην περίπτωση που η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί μετά την 26η Ιουλίου και προκύπτει αυξημένος φόρος για καταβολή, τότε θα ακολουθούν και πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Στο διάστημα που απομένει μέχρι τις 26 Ιουλίου, τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι μόλις το 1/3 των φορολογικών δηλώσεων έχει υποβληθεί. Ο αριθμός των Ε1 ξεπερνά τα 2,67 εκατ. σε σύνολο 6,4 εκατ. δηλώσεων που απομένουν να υποβληθούν. Όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν προχωρήσει τη διαδικασία υποβολής ξεπερνούν τις 404.000.

Μηδενικό το 49,34% των εκκαθαριστικών

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 49,34% των εκκαθαριστικών σημειωμάτων είναι μηδενικό, το 29,47% είναι χρεωστικά με τους υπόχρεους να καλούνται να καταβάλλουν συνολικό φόρο ύψους 1,029 δισ. ευρώ ενώ το 21,19% είναι πιστωτικό, με το ποσό που θα επιστραφεί στους δικαιούχους να ανέρχεται συνολικά σε 182,7 εκατ. ευρώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.